Compoziția corporală. Ce este și de ce contează

Cântarul de baie poate fi un instrument bun pentru măsurarea greutății, dar compoziția corporală duce măsurarea greutății la un alt nivel, calculând ce procent din greutatea ta provine din grăsime, mușchi și oase.

Diferența dintre masa de grăsime și masa non-grasă (mușchi și oase) conturează o imagine mai completă a stării de sănătate și a condiției fizice. Iată o trecere în revistă a elementelor de bază ale compoziției corporale, ce înseamnă acestea și ce poți face pentru a-ți îmbunătăți starea generală.

Ce este compoziția corporală

Compoziția corporală este expresia folosită de profesioniștii din domeniul medical pentru a se referi la procentul de grăsime, apă, oase, mușchi, piele și alte țesuturi slabe ce alcătuiesc corpul.

Cunoașterea compoziției corporale oferă informații mai detaliate despre sănătatea generală. Două persoane pot cântări la fel, dar pot avea nevoi foarte diferite de mâncare și exercițiu fizic din cauza compoziției lor corporale.

De ce este important să îți cunoști compoziția corporală

Compoziția corporală este importantă pentru că măsoară starea generală de sănătate, în funcție de procentul de grăsime corporală pe care îl aveți.

Cântarul din baie nu poate face diferența între cât din greutate provine din grăsime și cât din mușchi. Însă, măsurătorile compoziției corporale pot face acest lucru. Mai puțină grăsime și mai mulți mușchi tind să indice un nivel mai bun de sănătate.

Ce este grăsimea corporală

Grăsimea corporală include toată grăsimea stocată în corpul tău. Există două tipuri de grăsime corporală:

  • Grăsimea subcutanată: Acesta este stratul de grăsime de sub piele care izolează și protejează corpul.
  • Grăsimea viscerală: Aceasta este grăsimea ce înconjoară organele abdominale și amortizează impactul cu acestea.

Pe lângă faptul că izolează și vă protejează corpul, grăsimea furnizează energie, transportă vitaminele liposolubile, produce anumiți hormoni și servește ca bloc de construcție pentru membranele celulare.

Avem nevoie de o anumită cantitate de grăsime corporală pentru a îndeplini aceste funcții. Aceasta este cunoscută sub numele de grăsime esențială.

Procentul de grăsime corporală

Procentul de grăsime corporală este procentul de grăsime ce compune greutatea corporală totală. Este influențat de mulți factori, inclusiv sexul, vârsta și stilul de viață.

Sportivii tind să aibă un procent de grăsime corporală mai mic decât persoanele care sunt în formă fizică, deoarece faptul că au mai puțină grăsime le îmbunătățește performanța sportivă.

Cu toate acestea, atunci când procentele de grăsime corporală scad prea mult, performanța atletică are de suferit și funcția imunitară scade.

Pe de altă parte, un procent de grăsime corporală prea mare este un factor de risc pentru boli cronice precum diabetul, hipertensiunea arterială și bolile de inimă.

Compoziția corporală versus indicele de masă corporală

Compoziția corporală și indicele de masă corporală (IMC) sunt instrumente ce evaluează gradul de grăsime corporală. Cu toate acestea, metodele folosite pentru a măsura compoziția corporală și IMC diferă. În plus, este posibil ca IMC să nu ofere rezultate exacte în toate situațiile.

Indicele de masă corporală (IMC) este o măsură destul de învechită ce nu ține cont de mai mulți factori, cum ar fi compoziția corporală, etnia, rasa, sexul și vârsta. Totuși, IMC este utilizat pe scară largă în prezent în comunitatea medicală, pentru că este o metodă ieftină și rapidă de analiză a stării generale de sănătate.

Indicele de masă corporală

IMC este un instrument ce a fost folosit de profesioniștii din domeniul sănătății pentru a evalua grăsimea corporală și sănătatea. Este o ecuație matematică ce compară greutatea cu înălțimea.

  • Un IMC mai mic de 18,5 = subponderal
  • Un IMC între 18,5 și 24,9 = greutate sănătoasă
  • IMC de 25,0 până la 29,9 = supraponderalitate
  • IMC de 30 sau mai mare = obezitate

Cum se măsoară compoziția corporală

Există mai multe moduri de a măsura compoziția corporală. Cu toate acestea, aveți nevoie de mai mult decât un cântar de baie și un calculator pentru a vă da seama ce procent din greutatea dumneavoastră provine din grăsime și ce procent provine din mușchi.

Impedanța bioelectrică

Impedanța bioelectrică (BIA) este un instrument ce estimează compoziția corporală prin măsurarea rezistenței corpului la un curent electric de nivel scăzut sau impedanță. Mușchii au o rezistență mai mică la un curent electric decât grăsimea.

Pro

  • Fără durere, rapid și ușor.
  • Puteți achiziționa cântare cu tehnologie BIA pentru a le folosi acasă.

Contra

  • Nu este un bun predictor al procentului de grăsime corporală la toate persoanele.
  • Nivelul de hidratare afectează rezultatele.

Măsurători ale pliurilor cutanate sau analiza pliurilor cutanate

Măsurătorile pliurilor cutanate implică utilizarea unor calibre speciale ce măsoară pliul cutanat - grăsimea subcutanată - pe diferite părți ale corpului. Antrenorii de fitness folosesc măsurătorile de pliuri cutanate pentru a evalua grăsimea corporală, pentru că este o metodă rapidă și convenabilă.

Pro

  • Puteți purta pantaloni scurți și un tricou atunci când vă măsurați.
  • Testul este rapid și nedureros.

Contra

  • Este dificil să obțineți rezultate precise atunci când evaluarea este efectuată de o persoană care nu are o pregătire adecvată.
  • Nu este un instrument bun pentru măsurarea compoziției corporale la persoanele cu probleme de greutate.

Scanarea DEXA

Scanarea DEXA sau scanarea prin absorbțiometrie cu raze X cu dublă energie utilizează o radiografie de nivel scăzut pentru a măsura oasele, mușchii și grăsimea corporală.

Avantaje

  • Test rapid și nedureros.
  • Furnizează compoziția corporală pe fiecare zonă a corpului.
  • Măsoară densitatea minerală osoasă.

Dezavantaje

  • Necesită profesioniști medicali instruiți pentru testare.
  • Nu este potrivit pentru toate tipurile de corp.

Cântărirea hidrostatică

Cântarul hidrostatic implică scufundarea completă într-un rezervor de apă, folosind deplasarea apei pentru a măsura compoziția corporală. Întrucât grăsimea plutește și mușchii se scufundă, o persoană cu o masă corporală mai slabă cântărește mai mult sub apă.

Avantaje

  • Oferă cele mai precise rezultate.

Dezavantaje

  • Nu este disponibil pe scară largă.
  • Necesită echipament special și testeri profesioniști.

Factori de luat în considerare în calculul compoziției corporale

Compoziția corporală oferă informații valoroase despre procentul de grăsime corporală. Cu toate acestea, forma corpului dumneavoastră este unică și există factori incontrolabili ce vă afectează compoziția corporală, inclusiv:

Vârsta: Masa musculară se reduce odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce afectează compoziția corporală. Cu toate acestea, pierderea musculară legată de vârstă se datorează cel mai adesea unei scăderi a activității fizice.

Genele: Moștenirea genetică vă determină tipul și compoziția corporală, iar tipul de corp moștenit poate avea mai multă grăsime corporală ce este greu de pierdut.

Hormonii: Hormonii influențează, de asemenea, compoziția corporală. Testosteronul este un hormon sexual masculin ce crește masa musculară.

Sexul: Din cauza unei combinații de genetică și hormoni, femeile au mai multă grăsime corporală decât bărbații.

Schimbarea compoziției corporale

Pentru a vă schimba compoziția corporală, aveți nevoie de un echilibru corect între activitatea fizică și nutriție pentru a vă atinge obiectivele. Schimbările lente și constante funcționează cel mai bine atunci când doriți să creșteți musculatura și să pierdeți din țesutul adipos. Însă, este important să vă amintiți că unii factori vor rămâne în afara controlului dumneavoastră.

Înainte de a face orice modificare a dietei sau a rutinei de antrenament, consultați-vă cu un medic sau cu un nutriționist autorizat pentru îndrumare.

Concluzii

Compoziția corporală vă poate ajuta să vă înțelegeți mai bine nivelul actual de sănătate. De asemenea, poate servi ca instrument de măsurare pentru a monitoriza progresul atunci când începeți un nou program de fitness sau de wellness.

Atunci când încercați să faceți schimbări pentru a vă intra în formă este important să implementați o rutină de antrenament sigură și eficientă și un plan alimentar echilibrat. Cereți sfatul unui profesionist din domeniul sănătății înainte de a face orice schimbare majoră în dietă sau în programul de exerciții fizice.