Ciorba de văcuță, atât de iubită și apreciată în bucătăria românească, dar în egală măsură una dintre cele mai dificile. Asta pentru că gospodinele se feresc de ea, nu din cauză că ar fi greu de făcut, ci pentru că necesită foarte mult timp de preparare și răbdare.
În funcție de cât de ”bătrână” este carnea, ciorba de văcuță va trebui să stea la foc mai mult timp. De aceea, dacă este vită cumpărată, va fi o loterie, pentru că nu veți ști cât trebuie fiartă. Dacă aveți carnea de vită dintr-o sursă pe care o cunoașteți, atunci veți ști din start de cât timp are nevoie ciorba de văcuță pentru a fi gata.
Trebuie să mai știți că puteți folosi și oala sub presiune pentru această rețetă. Va scurta semnificativ timpul de pregătire a ciorbei, dar zeama va fi tulbure. Dacă nu vă deranjează, fierbeți carnea de vită în oala sub presiune, iar apoi urmați indicațiile din rețetă.
Ingrediente
- 1 kg rasol de vită
- 2 morcovi
- 2 cepe
- 1 țelină mică
- 1 păstârnac
- 1 rădăcină pătrunjel
- 200 g fasole verde păstăi
- 1 ardei gras roșu
- 2 cartofi
- 2-3 roșii/ o conservă roșii
- sare
- piper
- leuștean verde
- borș (opțional)
Mod de preparare
Puneți la fiert carnea de vită, cu 3-4 litri de apă și puțină sare. Îndepărtați spuma care se formează la suprafață.Curățați ceapa, morcovii, țelina, păstârnacul și pătrunjelul. Când carnea este fiartă pe jumătate și furculița intră cu ușurință în ea, puneți legumele tocate cubulețe.
Lăsați să fiarbă împreună, la foc mic, timp în care pregătiți celelalte legume care fierb mai repede: ardei, cartof, fasole verde. Puneți-le și pe ele în oală și lăsați să fiarbă toate împreună.
Când carnea este fiartă, scoateți-o și lăsați-o să se răcească puțin, după care o tăiați cubulețe.
La final, adăugați roșiile decojite și tăiate cubulețe sau roșiile conservate, dregeți de sare și piper și, dacă doriți, adăugați borș după gust.
Ciorba de văcuță este gata, puteți adăuga leuștean proaspăt după ce ați oprit focul și smântână atunci când o serviți.
Poftă bună!