Cremșnitul este un desert foarte popular în bucătăria românească, în ciuda faptului că este împrumutat, fiind, la origini, o prăjitură împrumutată din patiseria austro-ungară.
Se regăsește și în bucătăria franceză, dar cu denumirea de Millefeuille sau Tort Napoleon, a cărui rețetă v-am arătat-o AICI. Astăzi vom face împreună un cremșnit simplu și delicios, după rețeta originală. Cu cremă vanilată, făcută în casă, și aluat foietaj.
Timp total 1 oră
Ingrediente
- Cremă:
- 1 l lapte
- 8 gălbenușuri
- 5 albușuri
- 300 (200 + 100, separat) g zahăr
- 100 g amidon
- 1 plic zahăr vanilat sau esență
- Foi:
- foi pentru cremșnit gata făcute sau 500 g aluat foietaj
Mod de preparare
Foile pentru cremșnit le găsiți gata preparate, ambalate câte 2 sau 4 în pachet, în supermarketuri, la raftul cu produse pentru patiserie. Dacă vreți să le preparați voi, aveți nevoie de aluat foietaj simplu, pe care îl coaceți ca atare, ca pe o foaie de prăjitură.Pentru cremă, începeți prin a separa ouăle. Amestecați gălbenușurile cu 200 g zahăr și un praf de sare și mixați până când crema capătă un aspect mai deschis la culoare. Adăugați amidonul și mixați în continuare.
Puneți laptele și vanilia (zahăr, esență sau păstaie) într-un vas pe foc. Când fierbe, opriți focul și turnați laptele fierbinte peste crema de ouă, puțin câte puțin, amestecând constant. După ce ați încorporat tot laptele, puneți din nou vasul pe foc și lăsați până când crema se îngroașă, amestecând încontinuu.
Bateți albușurile spumă cu 100 g zahăr, până când capătă volum și un aspect lucios. Spuma de albuș trebuie făcută imediat, cât timp crema este încă fierbinte. Încorporați spuma în crema caldă și amestecați bine cu o spatulă, de jos în sus, pentru a le omogeniza bine.
Lăsați crema să se răcească complet înainte de a monta prăjitura. Puneți o foaie de cremșnit într-o tavă și adăugați crema deasupra. Nivelați bine, după care veniți cu cea de-a doua foaie, pe care o puteți pune întreagă sau o puteți fărâmița și pune așa. Vă va ajuta să tăiați mai ușor prăjitura.
Pudrați cu zahăr și dați la rece pentru câteva ore, ideal peste noapte, înainte de a savura prăjitura.
Poftă bună!