Gogoșile de post fără drojdie și lapte sunt un deliciu în zilele în care nu doriți să mâncați de dulce. Modul de preparare este cât se poate de simplu.
Această rețetă poate fi făcută atât cu zahăr, cât și cu un îndulcitor, după preferință.
În plus, în cazul în care aveți intoleranță la gluten sau unul dintre membrii familiei ori unul dintre prieteni se confruntă cu această problemă, puteți folosi făină de hrișcă în loc de făină de grâu.
Rețeta de gogoși de post fără drojdie și lapte
Ingrediente
- 200 de grame de făină albă superioară tip 000 sau făină de hrișcă
- Două linguri de zahăr, stevie sau xilit
- O lingură mare de praf de copt
- O linguriță de sare iodată de masă sau sare de mare
- O cană sau 250 de mililitri de apă plată
- Ulei pentru prăjit
- Puțină scorțișoară sau coajă de lămâie
Mod de preparare
Modul de preparare este foarte simplu. Mai întâi, puneți făina într-un bol mare. Apoi, cu ajutorul unei spatule sau a unei linguri de lemn, formați o mică groapă în mijloc. Acolo, puneți zahărul, praful de copt și sarea. Amestecați bine totul. Adăugați apă treptat și amestecați ușor, astfel încât să nu se formeze cocoloașe.
Puneți uleiul la încins într-o tigaie. Când acesta este bine încins, puneți aluatul de gogoși luând din el cu o lingură mare. Gogoșile se vor umfla și vor căpăta formă. Întoarceți-le o dată sau de două ori în tigaie, până când se rumenesc bine pe ambele părți.
Când gogoșile se rumenesc bine, scoateți-le pe o tavă sau pe o farfurie mare, acoperită cu prosoape de hârtie, ce să aboarbă excesul de ulei. Gogoșile se pot șterge una câte una, cu prosoape de hârtie, astfel încât să scăpați de cât mai mult ulei din acestea.
Trucuri pentru cele mai bune gogoși de post
Unele trucuri vă ajută să obțineți cele mai bune gogoși de post. De exemplu, este recomandat să nu puneți mai mult zahăr în aluat, pentru că o cantitate prea mare din acest ingredient le va împiedica să devină la fel de pufoase.
Totodată, este important ca uleiul pentru prăjit să fie bine încins, dar să nu fumege. Cele mai bune gogoși de post se prăjesc la foc mic, astfel încât să se gătească în interior. Când focul este mare, acestea se rumenesc prea repede la exterior și rămân crude în interior.
Atenție! Un alt truc important pentru cele mai bune gogoși de post este să nu le înțepați la prăjit. În cele din urmă, este recomandat să le scurgeți bine și să le lăsați pe prosoape de hârtie, astfel încât să nu fie prea uleioase atunci când le serviți.
În cele din urmă, mai este recomandat să pudrați gogoșile de post cu zahăr tos. Ideal este zahărul brun. Altfel, puteți glazura gogoșile cu o glazură simplă, din zahăr și lămâie. Pe aceasta o puteți obține ușor, turnând zahăr în suc de lămâie și amestecând până când se formează o pastă.
Dacă preferați, puteți îmbrăca gogoșile de post în ciocolată neagră, fără lapte, sau le puteți servi și simple ori lângă tipul preferat de magiun sau dulceață.
Gogoșile de post merg de minune lângă o cană cu ceaiul preferat, o ceașcă de cafea sau o cană cu lapte vegetal, cum ar fi lapte de cocos, de migdale sau de ovăz.