Gogoșile de post cu drojdie uscată sunt foarte ușor de făcut și sunt la fel de gustoase și de pufoase ca și cele obișnuite, deși nu conțin ouă și lactate. Le puteți prăji sau le puteți face la cuptor, după preferință.

Gogoși de post cu drojdie uscată

Pentru această rețetă este nevoie de făină universală și de lapte de soia, ovăz, migdale sau orice alt lapte vegetal. În plus, este nevoie de zahăr alb sau brun și de ulei de floarea-soarelui sau orice alt ulei vegetal neutru ce înlocuiește untul.

Din lista de ingrediente pentru gogoșile vegane face parte și drojdia uscată. O puteți înlocui cu drojdie proaspătă. Însă, atenție! Cantitatea necesară de drojdie proaspătă este de trei ori mai mare față de cea de drojdie uscată.

În aluat puteți adăuga coajă rasă de portocală sau de lămâie și esență de vanilie, după preferință. Dacă decideți să prăjiți gogoșile în loc să le faceți la cuptor, aveți nevoie și de ulei de prăjit.

Rețeta de gogoși de post cu drojdie uscată

Preparare 20 minute
Gătire 15 minute
Timp total 35 minute

Ingrediente

Ingredientele sunt pebtru 16 gogoși mari:

  • 500 de grame de făină integrală și încă o lingură pentru frământat
  • 250 de mililitri de lapte vegetal de soia, de ovăz, de migdale sau de un alt tip, după preferință
  • 100 de grame de zahăr tos
  • 50 de mililitri de ulei de floarea-soarelui
  • 7 grame de drojdie uscată 
  • O linguriță de esență de vanilie
  • Coaja rasă de la o lămâie, opțional
  • Ulei de floarea-soarelui pentru prăjit, dacă preferați să prăjiți gogoșile în loc de a le găti la cuptor

Ingrediente pentru topping 

  • Două linguri de lapte vegetal
  • Trei linguri de zahăr
  • O linguriță de scorțișoară

Mod de preparare

Cum se pregătește aluatul pentru gogoși de post cu drojdie uscată

Primul pas din această rețetă este să încălziți laptele în cuptorul cu microunde timp de 30 de secunde. Atenție! Laptele trebuie să fie călduț, nu fierbinte. Puneți drojdia uscată în el.

Într-un castron mare, puneți coaja rasă de la o lămâie, zahărul, uleiul, esența de vanilie și apoi turnați laptele cu drojdia. Adăugați făina și amestecați cu o lingură până când aceasta absoarbe lichidele.

Transferați aluatul pe o suprafață de lucru și frământați timp de cinci minute. Încercați să adăugați cât mai puțină făină și să păstrați aluatul moale. Dacă doriți, puteți face acest lucru cu ajutorul unui mixer vertical, urmând aceeași ordine a ingredientelor.

Puneți aluatul înapoi în castron adăugând puțin ulei la baza lui. Ungeți aluatul cu puțin ulei și acoperiți bolul cu o farfurie sau cu un prosop de bucătărie. Lăsați-l într-un loc cald până când își dublează volumul, timp de aproximativ două ore.

Puteți face aluatul seara și îl puteți lăsa în frigider peste noapte sau până la 20 de ore. Un truc este să puneți aluatul pentru aproximativ un minut într-un cuptor cald.

Când este gata de utilizat, transferați aluatul pe o suprafață de lucru, întindeți-l puțin cu mâinile, apoi împăturiți-l de două ori. Cu ajutorul unui sucitor, întindeți aluatul într-o foaie cu o grosime de aproximativ un centimetru.

Tăiați aluatul în discuri și faceți câte o gaură în centrul fiecărui disc, folosind fie două tăietoare de patiserie, unul mai mare și altul mai mic, sau un pahar mare și unul mai mic ori un capac de la o sticlă. Lipiți între ele resturile de aluat, aplatizați-le și obțineți câte gogoși puteți din ele.

Puneți gogoșile într-o tavă de copt acoperită cu hârtie pergament și lăsați-le să crească timp de o jumătate de oră înainte de a le coace.

Cum se fac gogoșile de post cu drojdie uscată la cuptor

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius și dați-le la cuptor pentru 10 – 12 minute, până când se rumenesc ușor deasupra. Nu le coaceți prea mult. Altfel se vor usca în interior.

Cum se prăjesc gogoșile de post

gogoși de post prăjite

Încingeți uleiul de floarea-soarelui la 170 de grade Celsius. Asigurându-vă că nu se încinge mai mult decât atât. Altfel, gogoșile se vor arde la exterior și nu se vor găti în interior.

Scufundați ușor gogoșile în uleiul de prăjit și întoarceți-le imediat ce devin aurii pe fund. Este nevoie de aproximativ un minut sau cel mult un minut și jumătate maxim pentru a găti fiecare gogoașă. Lăsați să se scurgă uleiul din ele și apoi așezați-le pe o farfurie sau într-o tavă acoperită cu prosoape de hârtie, care să absoarbă uleiul în exces.

În cele din urmă, puneți gogoșile prăjite, cât încă sunt calde, în toppingul cu zahăr și scorțișoară, până când sunt acoperite bine. Cele coapte trebuie să fie înmuiate mai întâi în lapte vegetal și abia apoi puse în amestecul de zahăr și scorțișoară.

Calorii și valori nutriționale

O gogoașă de post cu drojdie uscată are 190 calorii.

  • Calorii

    190kcal

  • Proteine

    4g

  • Carbohidrați

    35g

  • Zaharuri

    9g

  • Fibre

    1g

  • Grăsimi

    4g

  • Grăsimi saturate

    1g

  • Potasiu

    75mg

  • Vitamina C

    5mg

  • Fier

    2mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.