Consumul unei mari cantitati de carne neproceata a fost asociat cu un risc crescut de boli inflamatorii intestinale, potrivit unui nou studiu. Cercetatorii au analizat informatii despre dietele a mai mult de 46.000 de oameni din Statele Unite, dintre care 764 au dezvoltat o boala numita diverticulita, pe o perioada de 26 de ani. Cei care au mancat cele mai mari cantitati de carne rosie au avut cu 58% mai mari sanse de a dezvolta boala, comparativ cu cei care au consumat mai putina.

Cu toate acestea, oamenii de stiinta de la Harvard Medical School au declarat ca este neclar modul in care carnea rosie ar putea afecta boala. Ei au sugerat ca acest tip de aliment ar putea afecta bacteriile din intestin, care, la randul lor, ar putea altera sistemul imunitar si irita mucoasa intestinului. Legatura a fost mai puternica in ceea ce priveste carnea neprocesata decat cea procesata, sugerand ca temperaturile de gatit mai mari ar reduce efectul.

O corelatie statistica nu este insa o dovada concludenta a unei cauze si ar putea fi vorba despre alte obiceiuri comune ale consumatorilor de carne. Cercetatorii au spus cei din esantionul studiat au avut tendinta de a fuma mai mult, sa faca mai putine exercitii fizice si sa manance mai putine fibre. Iar cei care au mancat mai mult peste si carne de pui, au fumat mai putin si au facut mai multe exercitii fizice. Dar, oamenii de stiinta au declarat ca o legatura intre consumul de carne rosie si bolile inflamatorii intestinale exista, in ciuda acestor factori luati in considerare.

Oamenii de stiinta au ajunc la concluzia ca aportul de carne rosie, in special neprocesata, a fost asociat cu un risc crescut de diverticulita. Inlocuirea sa cu pui sau peste poate reduce riscul de a dezvolta aceasta boala. Insa mecanismele care stau la baza asocierilor observate necesita investigatii suplimentare.