Lichiorul de portocale este incredibil de versatil și printre cele mai des folosite în cocktailuri.

Lichior de portocale. Rețeta pentru pasionații de băuturi fine

Deși există mai multe opțiuni disponibile la orice magazin cu băuturi alcoolice, prepararea lichiorului de portocale de la zero este ușoară și oferă mai multe moduri de a-l personaliza, în funcție de gustul și nevoile dumneavoastră. Iar această rețetă necesită doar câteva ingrediente.

De altfel, aveți mai multe opțiuni și cel mai indicat este să optați pentru cea care se pliază cel mai bine gusturilor dumneavoastră. Când este făcută cu vodcă, combinația de portocală dulce, proaspătă și coji uscate de portocală amare creează o aromă de citrice amare îndulcită, ce seamănă cel mai mult cu un triplu-sec sau cu un Curaçao. Devine o replică a lichiorurilor de portocale mai sofisticate, precum Grand Marnier, dacă adăugați și puțin coniac în amestec.

Pentru a face lichior de portocale, începeți prin a infuza vodca cu cojile de portocală timp de cel puțin câteva săptămâni; lăsând-o la infuzat o lună întreagă intensifică aroma. După acest timp, infuzia se amestecă cu sirop simplu pentru a transforma totul în lichior. Acesta poate fi băut imediat, deși gustul este și mai bun atunci când este lăsat să se odihnească încă o săptămână sau două.

Dacă urmați rețeta, vă ies aproximativ 3 căni de lichior de portocale și veți umple o sticlă standard de lichior de 750 de mililitri. În plus, îl puteți folosi în orice rețetă de cocktail ce necesită un lichior de portocale, Margarita, Martini ori Cosmopolitan.

Gătitul cu lichior de portocale

Lichiorurile de portocale se găsesc și în rețetele alimentare. Îl puteți încerca pentru a adăuga o aromă dulce de citrice la prăjituri, pentru a crea siropuri pentru fructe sau încorporat într-o marinadă sau într-o glazură pentru carne.

Rețeta de lichior de portocale

Preparare 10 minute
Gătire 5 minute
Timp total 15 minute

Ingrediente

  • 30 grame de coajă proaspătă de portocală, din 2 portocale medii
  • 750 ml de vodcă
  • 180 ml de apă
  • 200 de grame de zahăr granulat
  • 2 linguri de coajă de portocală uscată (opțional)

Mod de preparare

Folosind un curățător de legume, îndepărtați coaja a două portocale. Într-un borcan, adăugați vodca, apoi coaja proaspătă de portocală și coaja uscată de portocală amară. Sigilați, agitați bine și lăsați la infuzat într-un loc răcoros și întunecat timp de 2 săptămâni (sau până la 1 lună), agitând borcanul în fiecare zi sau la două zile.

În ziua în care infuzia este gata, faceți un sirop simplu, dar bogat: aduceți apa la fiert într-o cratiță, la foc mediu și amestecați zahărul până se dizolvă complet și siropul este limpede. Readuceți la fiert. După 5 minute, luați tigaia de pe foc și lăsați-o să se răcească complet.

Strecurați cojile de portocală din vodcă folosind o strecurătoare cu plasă fină căptușită cu tifon dacă aveți la îndemână.

După aceea, clătiți borcanul de infuzie și folosiți-l pentru a amesteca lichiorul de portocale adăugând 3/4 de cană de sirop simplu în vodca infuzată cu portocale. Agitați foarte bine, timp de cel puțin 30 de secunde. Gustați din lichior și adăugați mai mult sirop pentru a îndulci, după gust.

Transferați lichiorul de portocale într-o sticlă sau într-un borcan cu un capac etanș și folosiți-l în rețetele preferate de cocktail.

Cât de puternic este lichiorul de portocale de casă?

Când este făcut cu vodcă de 80 de grade, lichiorul de portocale cântărește aproximativ 28 la sută alcool. Folosirea uneia de 100 intensifică aroma și dă un lichior mai aproape de Cointreau, la aproximativ 38 la sută alcool    .

Trucuri pentru cel mai bun lichior de portocale

Evitați să folosiți cea mai ieftină vodcă pentru această rețetă, mai ales dacă intenționați să reproduceți lichiorurile cu gust deosebit, precum Cointreau sau Grand Marnier. Cel mai bine este să cumpărați o vodcă fină, pe care să o beți apoi cu plăcere sau să o mai adăugați în băuturi.

Pentru a obține o aromă mai intensă, lăsați cojile de portocală să se odihnească în alcool cel puțin o lună sau până când își pierd culoarea. Se amestecă ocazional în timpul perioadei de odihnă.

Care este diferența dintre Curaçao, Grand Marnier, Cointreau și lichior de portocale?

Există mai multe tipuri de lichior de portocale. Deși toate au același gust, pe bază de citrice și sunt înlocuitori potriviți unul pentru celălalt în majoritatea cazurilor, există mici diferențe.

Cointreau este o marcă premium de triplu-sec, ce este mai puternică, mai uscată și mai puțin dulce decât majoritatea.

Curaçao este asemănător și se concentrează pe cojile de portocale amare uscate. Majoritatea lichiorurilor de portocale folosesc băuturi spirtoase neutre, motiv pentru care sunt limpezi sau au o ușoară culoare portocalie.

Grand Marnier folosește coniac, dându-i o culoare de chihlimbar și un profil de aromă mai tare.

Cum se depozitează lichiorul de portocale făcut în casă

Alcoolul este un conservant natural, dar zahărul reduce perioada de valabilitate a lichiorului. Cel mai bine este să beți lichiorul de casă în termen de șase luni și să-l păstrați departe de căldură și de lumină directă.

Refrigerarea nu este obligatorie și ar fi bine să-l agitați înainte de utilizare. Dacă observați orice aromă neplăcută, aruncați-l și faceți unul nou.

Puteți bea lichior de portocale simplu?

Lichiorul de portocale este cel mai des folosit în cocktailuri și băuturi mixte. Un lichior de portocale premium precum Grand Marnier sau Cointreau poate fi băut și simplu. Este cel mai bun cu gheață, deoarece pe măsură ce aceasta se topește, se diluează puțin atât dulceața cât și aroma.