Lichiorul de smochine este celebru pentru aroma delicată, gustul domol și culoarea galbenă superbă. Vezi ingredientele și pașii de preparare.

Lichior de smochine făcut în casă. O băutură cu aromă delicată

Dacă nu ai gustat până acum lichior de smochine, habar n-ai ce ai pierdut! Nu este ușor de găsit pe piață, dar nu este nicio problemă penru că varianta preparată în casă este un înlocuitor excelent. În plus, este și ușor de făcut.

Lichiorul de smochine cu vodcă și vanilie este celebru pentru aroma delicată, gustul domol și culoarea galbenă superbă.

Este o băutură alcoolică de desert ce merge de minune adăugată în cafea, ceai, produse de patiserie dulci dar și stropită peste fructe proaspete. Dulceața și tăria băuturii pot fi modificate în funcție de preferințele fiecăruia.

Ca bază, poți folosi una dintre următoarele variante: o vodcă de bună calitate cumpărată din comerț, alcool etilic diluat, moonshine de înaltă puritate sau coniac. Orice ai alege, trebuie să ai grijă ca alcoolul adăugat să nu aibă un miros prea puternic care să acopere aroma de vanilie.

Se pot adăuga atât smochine proaspete cât și uscate. Fructele se examinează cu atenție și se îndepărtează orice parte stricată, putrezită sau mucegăită.

Cum se face lichiorul de smochine

Preparare 20 minute
Timp total 20 minute

Ingrediente

  • o jumătate de kilogram de smochine coapte, tăiate cu grijă. Este important să fii blând cu fructele. Dacă sunt tăiate prea fin, semințele vor fi zdrobite și vor da un gust amar.
  • 250 de grame de zahăr
  • o jumătate de litru de vodcă – nu are gust și lasă gustul fructelor să fie vedeta băuturii
  • opțional: una sau două păstăi de vanilie. Folosește bețe de vanilie de bună calitate, vor da un gust cremos, iar în combinație cu smochine, vei obține o ușoare aromă de ciocolată.

Mod de preparare

Folosind un cuțit, toacă în jur de cinci sute de grame de smochine proaspete. Adăugă fructele tocate într-un borcan mare de sticlă. Toarnă apoi vodca, adaugă boabele de vanilie și cele 250 de grame de zahăr alb. Poți ajusta cantitatea de zahăr în funcție de propriile preferințe.

Închide borcanul și agită energic. Ține amestecul într-un loc răcoros, ferit de razele soarelui. Ideal ar fi să fie băgat la frigider timp de două sau trei săptămâni, agitând recipientul o dată la două sau trei zile.

Apoi, folosind un tifon, se strecoară liciorul de smochine și se stoarce pulpa. Se îmbuteliază și se păstrează la frigider.

Servirea lichiorului de smochine făcut în casă

Cele mai multe infuzii de casă sunt minunate atunci când sunt servite ca atare, direct din frigider. De asemenea, sunt excelente atunci când sunt amestecate într-o ceașcă de cafea proaspăt făcută sau stropite peste o lingură de înghețată bună de vanilie.