Citricele în ianuarie - 5 rețete surprinzătoare cu portocale și mandarine

În plină iarnă, când zilele sunt scurte și friguroase, citricele ne aduc o explozie de culoare, prospețime și vitamine. Ianuarie este sezonul lor de vârf, așa că este momentul perfect să profităm din plin de aroma lor vibrantă.

Dar dincolo de a le consuma ca atare, portocalele și mandarinele pot fi vedetele unor preparate surprinzătoare, de la feluri principale la deserturi și băuturi.

Așadar, dacă vrei să transformi citricele într-un ingredient-vedetă, încearcă aceste rețete delicioase și ușor de preparat.

O combinație fresh, cu texturi contrastante și arome vibrante, perfectă ca aperitiv sau fel principal ușor.

Ingrediente (pentru 2 porții)

  • 200 grame creveți decorticați, fierți
  • 1 portocală mare, curățată de coajă și pielițe, tăiată felii
  • 1/2 fenicul, tăiat felii subțiri
  • 1 avocado copt, tăiat cubulețe
  • 1 grapefruit, curățat de coajă și pielițe, tăiat bucăți
  • 1/4 ceapă roșie, tăiată fâșii foarte subțiri
  • 50 grame frunze de baby spanac (sau rucola)

Pentru dressing

  • Sucul de la 1/2 portocală
  • 2 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 1 linguriță muștar Dijon
  • 1/2 linguriță miere (opțional)
  • Sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust

Mod de preparare

Curăță grapefruitul și portocala, îndepărtând pielițele și tăind bucățile. Taie feniculul în felii foarte subțiri. Taie ceapa roșie fâșii subțiri și, dacă e prea iute, clătește-o cu apă rece.

Într-un bol mic, amestecă sucul de portocală, uleiul de măsline, muștarul, mierea (dacă folosești), sarea și piperul.

Într-un bol mare, pune frunzele de baby spanac, feliile de fenicul, cubulețele de avocado, bucățile de portocală și grapefruit și ceapa roșie.

Adaugă creveții fierți și răciți peste restul ingredientelor.

Stropește salata cu dressingul pregătit anterior și amestecă ușor.

Servește salata imediat.

Un desert spectaculos, cu un blat pufos și un topping caramelizat de mandarine parfumate.

Ingrediente

Pentru blat

  • 150g unt moale, la temperatura camerei
  • 150g zahăr
  • 3 ouă mari
  • 150g făină
  • 1 linguriță praf de copt
  • Coaja rasă de la 1 mandarină

Pentru topping

  • 4-5 mandarine, curățate de coajă și tăiate felii subțiri
  • 100g zahăr
  • 50g unt

Mod de preparare

Într-o tigaie (care poate fi introdusă și la cuptor) sau într-o formă de tartă cu diametrul de aproximativ 22 cm, topește untul la foc mic. Adaugă zahărul și amestecă până se dizolvă. Așază feliile de mandarine peste caramelul format, într-un model decorativ.

Într-un bol mare, mixează untul moale cu zahărul până obții o cremă spumoasă. Încorporează ouăle, unul câte unul, mixând bine după fiecare. Adaugă coaja rasă de mandarină.

Într-un alt bol, amestecă făina cu praful de copt. Încorporează treptat amestecul de făină în compoziția de unt, amestecând ușor cu o spatulă, până obții un aluat omogen.

Toarnă aluatul peste feliile de mandarine din tigaie/formă. Nivelează ușor cu o spatulă.

Coace prăjitura în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 30-35 de minute, sau până când trece testul scobitorii (o scobitoare introdusă în centru iese curată).

Lasă prăjitura să se răcească 10 minute în formă, apoi răstoarn-o cu grijă pe un platou.

Servește prăjitura caldă sau rece, simplă sau cu o lingură de înghețată de vanilie.

Un smoothie rapid, răcoritor și plin de vitamine, perfect pentru un boost de energie în diminețile de iarnă.

Ingrediente (pentru 1 porție)

  • 1 portocală, curățată de coajă și tăiată bucăți
  • 2 mandarine, curățate de coajă și tăiate bucăți
  • 1/2 banană congelată (opțional, pentru consistență cremoasă)
  • 1 bucățică de ghimbir proaspăt (aproximativ 1 cm), ras
  • 100ml apă rece sau lapte vegetal (migdale, cocos)

Mod de preparare

Pune toate ingredientele în blender.

Mixează până obții o consistență fină și omogenă.

Toarnă smoothie-ul într-un pahar și servește-l imediat.

Ingrediente

  • 500 de grame de piept de pui, tăiat în bucăți
  • 1/2 linguriță de piper măcinat
  • 1/2 linguriță de sare
  • 100 de grame de amidon de porumb
  • 2 ouă, bătute
  • 3 linguri de ulei

Pentru sosul de portocale

  • 100 grame zahăr brun
  • 120 ml suc de portocale
  • 2 linguri de oțet de orez
  • 1 lingură de sos de soia
  • 1 linguriță de usturoi, tocat mărunt
  • 1 linguriță de fulgi de chilli roșu
  • 1 linguriță de coajă de portocală
  • 1 linguriță amidon de porumb
  • 1 linguriță de sare

Pentru servit (opțional)

  • 2 linguri de ceapă verde
  • 50 de grame de broccoli fiert

Mod de preparare

Preîncălzește cuptorul la 170 de grade. Unge o tavă cu ulei (sau pune hârtie de copt) și lăs-o deoparte.

Pune bucățile de pui într-un castron și asezonează cu sare și piper.

Trece bucățile de pui prin amidonul de porumb și apoi înmoaie-le în amestecul de ou bătut.

Încălzește o tigaie cu ulei, adaugă bucățile de pui și gătește-le până când se rumenesc, timp de 4-5 minute.

Între timp, într-un un bol mediu și combină toate ingredientele pentru sosul de portocale. Pune puiul în vasul de copt pregătit, toarnă sosul de portocale peste pui și dă-l la cuptor timp de 40-50 de minute.

La fiecare 15 minute, amestecă puiul și sosul. Coace până când sosul se îngroașă și acoperă bine puiul.

Servește puiul cald împreună cu orez, broccoli și ceapă verde deasupra.

Dacă urmezi această rețetă, vei obține aproximativ 3 căni de lichior de portocale, suficient pentru a umple o sticlă standard de 750 ml. Este perfect pentru a-l folosi în orice rețetă de cocktail care cere lichior de portocale, cum ar fi Margarita, Martini sau Cosmopolitan.

Ingrediente

  • 30 g coajă proaspătă de portocală (de la 2 portocale medii)
  • 750 ml vodcă
  • 180 ml apă
  • 200 g zahăr granulat
  • 2 linguri coajă de portocală uscată (opțional)

Mod de preparare

Cu ajutorul unui curățător de legume, îndepărtează coaja de la două portocale. Pune coaja proaspătă într-un borcan, adaugă vodca și, dacă vrei, coaja uscată de portocală. Sigilează borcanul, agită bine și lasă-l la infuzat într-un loc răcoros și întunecat timp de 2 săptămâni (sau până la 1 lună). Nu uita să agiți borcanul zilnic sau o dată la două zile.

Când infuzia este gata, încălzește apa într-o cratiță la foc mediu. Adaugă zahărul și amestecă până se dizolvă complet. Lasă siropul să fiarbă ușor timp de 5 minute, apoi ia-l de pe foc și lasă-l să se răcească complet.

Strecori cojile de portocală din vodcă folosind o strecurătoare cu plasă fină. Dacă ai, folosește și tifon pentru o filtrare mai bună.

Pune în borcan vodca infuzată și adaugă aproximativ 180 ml (3/4 de cană) de sirop simplu. Agită bine timp de 30 de secunde. Gustă lichiorul și adaugă mai mult sirop, dacă preferi să fie mai dulce.

Transferă lichiorul de portocale într-o sticlă sau într-un borcan cu capac etanș. Folosește-l pentru cocktailurile tale preferate sau servește-l ca atare.