Dacă vrei un pește gustos, fraged și bine aromat, marinada cu dafin și ienibahar e una dintre cele mai simple soluții.

Marinadă pentru pește cu dafin și ienibahar

De ce dafin și ienibahar?

Pentru că merg bine împreună. Dafinul reduce mirosul de pește și dă o aromă discretă, plăcută. Ienibaharul vine cu un gust ușor picant, cu note de cuișoare și piper. Împreună, dau o aromă echilibrată – nici prea tare, nici prea slabă. Exact cât trebuie.

Puțini folosesc ienibahar la pește, dar tocmai asta face diferența. Nu e ceva ce găsești în orice rețetă. Iar dafinul îl ajută să completeze gustul peștelui.

Ce tip de pește merge cu marinada asta

Cel mai bine merge cu pește alb: crap, șalău, biban, păstrăv, cod sau doradă. Se potrivește și cu macrou sau hering, mai ales dacă vrei o variantă de pește marinat de post sau pentru masă rece.

E important ca peștele să fie curățat bine și porționat. Merge atât proaspăt, cât și congelat – doar să fie complet decongelat înainte.

Cât timp se ține peștele în marinadă

Depinde de tipul de pește.

Pentru pește cu carne mai fermă, cum e macroul, heringul, crapul sau păstrăvul, lăsat peste noapte în marinadă rece (la frigider) nu e o problemă. Carnea devine fragedă și prinde bine aromele.

Dar dacă folosești un pește cu carne mai moale, cum e codul sau dorada, e mai bine să-l lași maximum 4-6 ore. Dacă stă prea mult, acidul din oțet îl "gătește" și se poate sfărâma sau deveni făinos.

Recomandare generală:

  • Pește tare → 8-12 ore (ex. hering, macrou, crap)
  • Pește moale → 4-6 ore (ex. cod, doradă)

Și, foarte important! Marinada trebuie să fie complet rece înainte să o torni peste pește crud. Dacă o torni fierbinte, începe să-l “gătească” și poate schimba textura.

Preparare 10 minute
Gătire 10 minute
Timp total 20 minute

Ingrediente

  • 500 ml apă
  • 250 ml oțet (de vin alb sau de mere)
  • 1 lingură sare
  • 1 lingură zahăr
  • 2 foi de dafin
  • 6 boabe de ienibahar
  • 10 boabe de piper negru
  • 1 ceapă medie, tăiată rondele
  • 2 căței de usturoi, zdrobiți ușor
  • 1 morcov mic, tăiat felii (opțional)
  • 1 linguriță boabe de muștar (opțional)

Mod de preparare

Într-o cratiță, pune apa, oțetul, sarea și zahărul.

Adaugă ceapa, usturoiul, dafinul, ienibaharul, piperul și celelalte condimente.

Pune cratița pe foc mediu. Când începe să fiarbă, lasă 5-7 minute. Asta ajută aromele să se combine.

Oprește focul și lasă marinada să se răcească complet.

După ce s-a răcit, toarn-o peste peștele curățat și porționat.

Acoperă vasul și bagă-l la frigider pentru minimum 4 ore. Ideal ar fi peste noapte.