Dulceața de smochine umplute cu miez de nucă este un adevărat deliciu. Toată familia va dori să le încerce și, cel mai probabil, nu va mai rămâne niciuna.
Dulceața de smochine umplute cu nuci este excelentă servită simplă, ca gustare între mesele principale; ca aperitiv, pe un platou cu brânzeturile preferate; în completarea unui mic dejun format dintr-un bol cu iaurt și ovăz, dar și alături de unele deserturi, cum ar fi câteva cupe de înghețată de vanilie sau o tartă cu ciocolată.
Moi, lipicioase și delicioase, smochinele umplute cu nuci pot impresiona invitații la orice petrecere dată acasă, indiferent de cum ați alege să le serviți – ca aperitiv sau la desert. Toată lumea va dori să le încerce și, cel mai probabil, nu va mai rămâne niciuna.
Rețeta de dulceață de smochine umplute cu miez de nucă
Ingrediente
- 1 kilogram de smochine
- 1 kilogram de zahăr
- nuci întregi sau bucăți mai mici
- 200 mililitri de apă
Mod de preparare
Pregătirea smochinelor umplute cu nuci este cât se poate de simplă. Mai întâi, trebuie să tăiați partea de sus a smochinelor, astfel încât să creați o mică gaură. Apoi, împingeți cu un deget, ca să faceți loc pentru nuci. Umpleți cu nuci întregi sau bucăți de nucă, după preferință.
Ulterior, turnați zahărul și apa într-o cratiță mică și puneți-o pe aragaz, la foc mediu. Când dă în clocot, puneți smochinele umplute și reduceți focul la mic. Luați sirop din cratiță și turnați-l peste smochine, în timp ce acestea fierb.
Dulceața de smochine umplute cu nuci trebuie să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 15 – 20 de minute sau până când absorb aproape tot siropul din cratiță. În final, luați cratița de pe foc și lăsați-o la răcit.
Cât dulceața de smochine este caldă, turnați-o în borcane sterilizate și închideți bine capacele. Când s-a racit complet, depozitați borcanele in loc întunecat și răcoros.
De ce este recomandat consumul de smochine
Smochinele proaspete sunt bogate în nutrienți și destul de sărace în calorii. Aceste fructe conțin fibre, cupru, magneziu, potasiu, riboflavină, tiamină, vitamina B6, vitamina C, vitamina A și vitamina K.
Este bine de știut că smochinele conțin antioxidanți ce combat radicali liberi din organism care pot cauza numeroase boli. Aceste fructe au proprietăți antiinflamatorii și stimulează sistemul imunitar.
De altfel, dulceața de smochine este foarte săracă în grăsimi saturate și sodiu și nu are colesterol.
Motivul pentru care este recomandat consumul de nuci
De asemenea, nucile se numără printre alimentele ce ar trebui să fie consumate cât mai des, datorită multiplelor beneficii pe care le aduc pentru sănătate. Acestea conțin o cantitate considerabilă de antioxidanți ce ajută la prevenirea bolilor neurodegenerative, precum și la prevenirea îmbătrânirii precoce.
În plus, nucile sunt o sursă bogată de proteine, vitamine din complexul B, vitamina A, precum și de lecitină și Omega-3. Acizii grași polinesaturați ce se găsesc în nuci ajută la reducerea colesterolului rău LDL și a trigliceridelor.
Printre altele, nucile contribuie la menținerea sănătății oaselor, deoarece conțin calciu; tratarea insomniei, datorită conținutului de melatonină; combaterea inflamației, datorită cantintății mari de acizi grași Omega 3. Aceștia din urmă pot încetini declinul cognitiv, pot îmbunătăți memoria și pot preveni apariția bolii Alzhemier.
Atenție!În ciuda beneficiilor pe care le au pentru sănătate, nucile, la fel ca orice alte alimente, trebuie să fie consumate cu moderație. De altfel, un pumn de nuci pe zi este suficient pentru a se instala senzația de sațietate.