Friptura din ceafă de porc în vasul roman este o variantă delicioasă a mâncării tradiționale.
Dacă vrei să te bucuri de un preparat clasic, dar căruia să îi dai o aromă deosebită, merită să încerci rețeta pe care o vom explica, pas cu pas, în rândurile de mai jos.
Foarte mulți evită carnea de porc, fără să știe că, de fapt, dacă este consumată în moderație, este o sursă importantă de fier și alți compuși esențiali pentru organism. Doar o sută de grame de carne de porc asigură 30% din necesarul zilnic de zinc recomandat unui adult.
Ce este vasul roman?
Friptura din ceafă de porc nu este un mister pentru niciun român, dar poate nu toți știu ce este vasul roman. Acesta este, de fapt, un vas din lut făcut dintr-un material poros ce poate să absoarbă apa, asigurând astfel un proces natural de gătire a diferitelor bucate la cuptor.
Apa pe care pereții o vor absorbi va duce la formarea unui strat subțite de aburi nu doar în cuptor, ci și în interiorul vasului. În acest mod, mâncărurile preparate astfel sunt incomparabil mai aromate, mai fragede, nutritive, ușor de asimilat și nici nu îngrașă, fiind făcute fără adaugarea de grăsimi.
Vei vedea că, dacă o vei găti în vasul roman, carnea capătă o crustă subțire, crocantă, în timp ce în interior va fi uniform preparată, suculentă.
Mâncărurile făcute în aceste vase au un gst aparte, mai intens, mai aromat. În plus, carnea va fi fragedă și suculentă fără să fie nevoie să adaugi grăsime. Le poți găsi cu ușurință în centrele comerciale și vei fi plăcut surprins să descoperi că nu au un preț deloc piperat.
Rețeta de friptură din ceafă de porc în vasul roman
Ingrediente
- Două kilograme de ceafă de porc proaspătă
- O ceapă
- Trei căței de usturoi
- Piper, sare, ienibahar, o frunză de dafin
- Două mere
- 50 de mililitri de vin alb
Mod de preparare
Se spală carnea cu simț de răspundere și se usucă folosind un prosop uscat și curat. Se condimentează și se lasă la rece timp de o oră.
Vasul roman se ține în apă o jumătate de oră, apoi se unge cu ulei. Abia după acești pași se pune carnea în el, se adaugă ceapa, usturoiul și cele două mere tăiate în sferturi. Stropește totul cu ulei și pune vasul în cuptorul încins. Din când în când, ia cu o lingură sosul ce se formează și stropește cu el friptura.
Când se rumenește, se întoarce pe cealaltă parte, astfel încât să se gătească uniform. După încă 20 de minute, carnea se scoate pe un platou. După ce se răcește, se taie felii. Este ideală servită cu o garnitură de cartofi și murături.
Beneficiile folosirii unui vas roman
- Nu se pierde gustul natural, delicios, al alimentelor
- Se obțin mâncăruri sărace în grăsimi
- Preparatele se gătesc în suc propriu, fără adaos de grăsimi
- Se economisește timp în bucătărie
- Vei putea să gătești și să servești în același vas
Ce mâncăruri se pot face în vasul roman
- Varză călită
- Pulpe de rață pe pat de legume
- Pâine
- Pulpe de pui
- Coaste de porc
- Pulpe de miel
- Sarmale
- Ceafă de porc