Pe 9 martie, ortodocșii sărbătoresc cei 40 de Mucenici. Dincolo de semnificația sărbătorii în sine, gospodinele gătesc mucenici, iar bărbații se cinstesc cu cele 40 de pahare de vin.

De la o zonă a țării la alta, mucenicii au diferite denumiri, ca să nu mai vorbim despre rețete adaptate în funcție de zona geografică și de specificul fiecărei bucătării. Mucenici, sfințișori sau bradoși, așa cum se mai numesc, se pot face în 2 feluri: fie fierți, cu zeamă, fie la cuptor, sub formă de covrigi unși cu nucă și miere.

Mucenici moldovenești (sfințișori)

În timp ce mucenicii fierți în sirop de apă cu zahăr și nucă sunt specifici Dobrogei și Munteniei, în Moldova și Ardeal se fac mucenici sub formă de 8, cu miere și nucă.

Astăzi vorbim despre mucenicii moldovenești sau sfințișori, rețeta de post. Sunt la fel de gustoși ca aceia de dulce și vă puteți bucura de aroma lor și dacă țineți post.

Mucenici moldovenești de post
Timp total 2 ore și 30 minute

Ingrediente

  • 500 g făină
  • 300 ml apă
  • 75 g zahăr
  • 60 ml ulei
  • 1 plic drojdie
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • sare

Pentru sirop și decor:

  • 200 ml apă
  • 100 g zahăr
  • coaja de la o lămâie
  • 250 g miere
  • 250 nucă măcinată

Mod de preparare

Puneți făina și zahărul într-un bol. Amestecați apa caldă cu drojdia și puțină făină și lăsați câteva minute. Puneți maiaua peste făină și zahăr, adăugați un praf de sare, esența de vanilie și începeți să frământați.

Când făina este încorporată, începeți să turnați uleiul călduț, puțin câte puțin, și frământați până când îl încorporați în aluat.

Lăsați aluatul să crească pentru aproximativ o oră. Când aluatul și-a dublat volumul, începeți să formați mucenicii.

Formați bile de aluat de dimensiunea unei mingi de tenis. Începeți să întindeți bucata de aluat cu mâinile, până când obțineți bastonașe.

Modelați aluatul în forma cifrei 8 și continuați până când terminați aluatul. Puneți mucenicii pe o tavă cu hârtie de copt și mai lăsați-i la dospit 20 de minute.

Preîncălziți cuptorul la 175 de grade Celsius și dați mucenicii la cuptor pentru aproximativ 30 de minute, reducând focul după primele 10 minute.

Între timp, vă puteți ocupa de sirop. Puneți la fiert apa cu zahărul și amestecați până când zahărul s-a topit. Mai lăsați să fiarbă câteva minute, apoi opriți focul și adăugați esența și coaja de lămâie.

Scoateți mucenicii din coptor și lăsați-i să se răcească. Apoi, îi puteți unge cu miere și pudra cu nucă din belșug. Vă asigurăm că sunt la fel de gustoși ca aceia de dulce!

Poftă bună!