Sarmale de post moldovenești sunt deosebit de gustoase deși nu conțin carne. Spre deosebire de alte zone ale țării, sarmalele se fac mici, cat o nucă, frunzele de varză fiind de maxim 10-15 cm.
Sarmalele de post moldovenești se gătesc cu păsat sau crupe de porumb - adică porumb măcinat mai mare decât mălaiul obișnuit, cu o calitate nutrițională superioară, datorată faptului că sunt păstrați germenii și tărâțele.
Rețeta de sarmale de post moldovenești
Ingrediente
- O varză murată
- O cană și jumătate de păsat sau crupe de porumb
- Doi morcovi
- O jumătate de țelină mică
- Două cepe albe
- O lingură de bulion sau o jumătate de cană de suc de roșii
- 100 de mililitri de ulei de floarea-soarelui
- O frunză de dafin
- Sare și piper, după gust
Mod de preparare
Mai întâi, căliți varza cu apă rece și lăsați-o la desărat pentru aproximativ o jumătate de oră. Încingeți o tigaie sau o cratiță încăpătoare, după care adăugați uleiul, ceapa, morcovul și țelina tăiate mărunt.
Lăsați pe foc timp de aproximativ 10 minute, până când se înmoaie legumele, după care adăugați sucul de roșii sau bulionul. După cinci minute, puneți în tigaie și păsatul sau crupele de porumb spălate și bine scurse. Lăsați tigaia pe foc timp de cinci sau șapte minute, amestecând continuu. Asezonați cu sare și piper, după gust, și dați tigaia deoparte.
Apoi, lăsați compoziția la răcit. Între timp, pregătiți foile de varză, îndepărtând cu grijă nervurile groase. După aceea, puneți câte o lingură de umplutură în fiecare foaie de varză. Într-o oală adâncă, încăpătoare, puneți un strat de varză tocată, apoi rândurile de sarmale. Atenție! Acestea nu trebuie să fie prea îngrămădite, ca să aibă loc să fiarbă. Peste ultimul strat, puneți varză tocată mărunt.
Încălziți cuptorul la 160 de grade Celsius și lăsați cratița cu sarmale acoperită pentru aproximativ o oră și jumătate. Apoi, reduceți temperatura și mai lăsați oala pe foc o oră. Spre final, scoateți capacul, astfel încât sarmalele să se rumenească.
Indiferent de modul de preparare, sarmalele de post merg de minune cu mămăligă, dar și cu ardei iuți, proaspeți sau murați, precum și vin roșu sec sau demisec.