Descoperă rețeta tradițională de mucenici fierți muntenești cu nucă și scorțișoară! Bucură-te de gustul autentic al copilăriei cu o rețetă delicioasă și ușor de preparat.

Mucenici fierți (muntenești) cu nucă și scorțișoară

Pe 9 martie, ortodocșii sărbătoresc cei 40 de Mucenici. Dincolo de semnificația sărbătorii în sine, gospodinele gătesc mucenici, iar bărbații se cinstesc cu cele 40 de pahare de vin.

De la o zonă a țării la alta, mucenicii au diferite denumiri, ca să nu mai vorbim despre rețete adaptate în funcție de zona geografică și de specificul fiecărei bucătării. Mucenici, sfințișori sau bradoși, așa cum se mai numesc, se pot face în 2 feluri: fie fierți, cu zeamă, fie la cuptor, sub formă de covrigi unși cu nucă și miere.

În timp ce mucenicii fierți în sirop de apă cu zahăr și nucă sunt specifici Dobrogei și Munteniei, în Moldova și Ardeal se fac mucenici sub formă de 8, cu miere și nucă.

Iată rețeta de mucenici fierți în apă cu zahăr și aromatizați cu esență de vanilie, scorțișoară și coajă de lămâie. Se fac foarte ușor și rapid și îi poți savura alături de familie. 

Rețeta de mucenici (muntenești) fierți în apă, cu nucă și scorțișoară

Timp total 15 minute

Ingrediente

  • 400 grame mucenici (găsiți la pungă sau vrac)
  • 250 grame nucă măcinată
  • 3 litri apă
  • 200 grame zahăr
  • 1 baton scorțișoară
  • 2-3 lingurițe esență rom
  • 2 lingurițe esență vanilie (sau o păstaie)
  • coaja rasă de la o lămâie
  • coaja rasă de la o portocală (opțional)

Mod de preparare

Pune la fiert o oală cu trei litri de apă, împreună cu batonul de scorțișoară și puțină sare. Adaugă zahărul și lasă până când se topește.

Când apa începe să fiarbă, dă focul la minim și adaugă mucenicii. Amestecă și lasă să fiarbă 8 minute sau cât scrie pe pachet.

Oprește focul și adaug coaja de lămâie și coaja de portocală, esența de vanilie și nuca măcinată. Lasă să se răcească și să stea cel puțin o oră înainte de a-i servi.

Mucenicii pot fi serviți. Se servesc reci sau calzi, într-un bol, iar deasupra se presară puțină nucă măcinată și scorțișoară, după gust.

Mucenicii - tradiții și credințe populare

Pe 9 martie, sărbătorim Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia, o zi cu o istorie bogată și o mulțime de tradiții și credințe populare. Această sărbătoare, cunoscută sub numele de Mucenici sau Măcinici, a preluat și elemente din tradițiile precreștine legate de începutul anului agricol. Este sărbătorită în mod special în România și Republica Moldova.

Tradiții

  • Curățenia de primăvară. Se face o curățenie generală în gospodărie, arzându-se gunoaiele cu foc adus din casă, simbolizând alungarea frigului și a energiilor negative.
  • Zilele Babelor și Zilele Moșilor. Se crede că ziua de 9 martie marchează sfârșitul zilelor capricioase ale babelor și aducă zilele moșilor, mai calde și mai prielnice.
  • Ritualuri de alungare a frigului. Se practică diverse ritualuri pentru alungarea frigului, inclusiv bătăile ritmice în pământ și recitarea de descântece menite să aducă căldura și să îndepărteze gerul.

Credințe

Se crede că dacă plouă în ziua Mucenicilor, va ploua și de Paște, dar un tunet în această zi prevestește o vară favorabilă agriculturii, cu recolte abundente. Dacă e frig și pământul îngheață în ajunul sărbătorii, se așteaptă o toamnă lungă.

Se crede că în ziua Mucenicilor se deschid mormintele și porțile Raiului.

În tradiția moldovenească, mucenicii, sau sfintișorii, sunt modelați în forma cifrei 8, simbolizând o figură umană stilizată, pregătiți din aluat de cozonac și apoi glazurați cu miere și presărați cu nucă.

În Dobrogea, mucenicii au de asemenea forma cifrei 8, fiind însă fierți în apă cu zahăr, scorțișoară și nucă, reprezentând astfel lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici.

In Muntenia, pe lângă brădoșii obișnuiți, se face o „uitată pentru morți”, care este un mucenic mai mare, în forma de om, cu gură, urechi și nas, dar orb. Este dedicat celor morți care, pe timpul anului, au fost uitați, nepomeniți. De obicei, copiii îl joaca in jurul unui foc aprins în mijlocul gospodăriei, apoi este uns cu miere și mâncat.