Musacaua de cartofi cu carne de porc este un fel de mâncare delicios. Aceasta este făcută cu cartofi tăiați cubulețe, carne de porc tocată, sos de roșii, ceapă și condimente.

Musaca de cartofi cu carne de porc

Garnisită cu sos Bechemel, este perfectă pentru o cină în familie.

Pentru a o pregăti, aveți nevoie de carne de porc, ceapă, sos de roșii și cartofi. Toate se pun într-un vas de copt, apoi se acoperă cu un topping pufos și cu brânză (opțional).

Cu siguranță, chiar dacă nu este rețeta tradițională grecească, este cea mai bună și cea mai ușoară rețetă de musaca pe care ați încercat-o!

Ce este Musacaua?

Musacaua este un fel de mâncare pe bază de vinete sau cartofi, ce include adesea carne tocată. Se consumă cu precădere în Levant, Orientul Mijlociu și Balcani, cu multe variații locale și regionale.

În funcție de regiune, musacaua este preparată și servită în moduri ușor diferite.

De exemplu, în Grecia și Turcia ar putea fi făcută fie cu vinete, fie cu cartofi, iar cartofii ar putea fi tăiați cubulețe sau felii subțiri, rondele. Vinetele sunt cel mai adesea tăiate rondele și prăjite sau coapte, apoi stratificate cu sos de roșii și carne, acoperite cu lapte sau cu un sos pe bază de iaurt sau Bechamel.

Ce este musacaua de cartofi

Musaca făcută cu cartofi și carne tocată de porc

Musacaua făcută cu cartofi este mai populară în Balcani, respectiv în Bulgaria, Serbia, România, Albania.

Mai exact, sunt folosiți cartofi în loc de vinete, carne de porc sau carne de vită tocată ori o combinație între cele două. Stratul superior este format în mod normal din lapte sau iaurt amestecat cu ouă crude și uneori cu o cantitate mică de făină adăugată.

Puteți fie să amestecați cartofii și carnea tocată, fie să puneți cartofi, carne tocată și sos de roșii în mijloc, apoi acoperiți cu un alt strat de cartofi. Coaceți și apoi adăugați topping-ul, ce trebuie lăsat la copt încă 15 minute până devine auriu.

Rețeta de musaca cu cartofi și carne de porc

Preparare 20 minute
Gătire 1 oră
Timp total 1 oră și 20 minute

Ingrediente

Pentru musaca

  • 1 lingură de ulei vegetal sau de măsline
  • 500 grame de carne de porc măcinată
  • 1 kg de cartofi - curățați și tăiați cubulețe
  • 20 de grame de ceapă tocată mărunt
  • 1 cățel de usturoi - tocat
  • 60 grame de sos de roșii
  • 2 linguri de pastă de roșii
  • 1 linguriță de sare sau mai mult după gust
  • 1/4 linguriță de piper negru
  • 500 ml de apă
  • 15 grame de morcovi tăiați cubulețe - opțional
  • 1/4 linguriță de cimbru - opțional
  • 1/2 linguriță de mentă uscată

Pentru sosul Bechamel

  • 6 linguri de unt
  • 60 de grame de făină
  • 1/2 linguriță de sare
  • 500 ml de lapte
  • 3 galbenușuri de ou
  • 60 de grame de brânză feta - opțional
  • 1/4 linguriță de nucșoară măcinată

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade. Încingeți uleiul într-o tigaie. Adăugați carnea tocată și gătiți, amestecând cu o lingură de lemn timp de 6-7 minute, până se rumenește. Adăugați ceapa și usturoiul. Se pun și morcovi (opțional). După aceea, se presară sare, piper negru, mentă uscată, cimbru (opțional), sos de roșii și pastă de roșii. Gătiți 2-3 minute, amestecând des.

Următorul pas este să ungeți o tavă de copt cu ulei. Adăugați cartofii tăiați cubulețe și amestecul de carne. Amestecați pentru a distribui uniform carnea printre cartofi. Puneți apă rece în vasul de copt, astfel încât să acopere doar partea de sus a cartofilor.

Se lasă la copt 40-50 de minute, până când apa este absorbită de cartofi și sunt complet fierți. Între timp, se pregătește sosul Bechamel.

Cum se prepară sosul Bechamel pentru musaca

Într-un castron, se amestecă gălbenușurile de ou. Apoi, se pune deoparte.

Topiți untul într-o cratiță și adăugați făina. Gătiți 3 minute la foc mediu, amestecând des.

Adăugați treptat laptele, amestecând din nou pentru a se încorpora. Puneți apoi sare și nucșoară. Gătiți 3 minute sau până se îngroașă. Lăsați amestecul să se răcească timp de 5 minute. Adăugați gălbenușurile de ou (cu feta). Lăsați sosul să stea la temperatura camerei, în timp ce cartofii și carnea se gătesc.

Se toarnă sosul peste cartofii făcuți. Acoperiți cu brânză. Coaceți 15 minute, până devin aurii. Puteți pune la modul de coacere la grătar timp de 1-2 minute, dacă blatul nu ajunge la culoarea aurie dorită.