Musacaua de cartofi, autentic românească, este facută din straturi de cartofi și carne tocată. Află cum să faci cea mai bună musaca și câte calorii are.

Musaca de cartofi cu carne tocată. Rețeta autentică românească, se prepară rapid si este delicioasă

Straturile de cartofi, carnea tocată aromată, brânză și smântâna de deasupra fac din acest fel de mâncare un aliment cu adevărat reconfortant de care să vă bucurați în orice perioadă a anului.

Ce este musacaua

Musacaua este un fel de mâncare popular ce poate fi regăsit în bucătăria mediteraneană sau cea din Balcani. Cu toate acestea, din punct de vedere istoric, musacaua este un deliciu cunoscut de bucătăriile din fiecare țară ce a fost parte sau sub influența Imperiului Otoman.

Musacaua de cartofi

Când asamblați musacaua, cartofii sunt tăiați rondele și sunt așezați deaspura unui strat de carne

Chiar dacă România nu a făcut niciodată parte din marele Imperiu, există multe influențe otomane în bucătăria noastră. Ceea ce ar trebui menționat este că, de obicei, musacaua se face cu straturi de legume, mai exact vinete sau cartofi, și carne tocată. În Grecia, se folosește chiar carne tocată de miel.

La noi în țară, cel mai des folosim carne de porc sau de vită ori un amestec din aceste două tipuri. Unele versiuni vegetariene sunt făcute cu ciuperci în loc de carne. De asemenea, există unele tipuri ce folosesc paste în loc de cartofi sau vinete.

Totodată, există rețete de musaca cu cartofi prăjiți sau fierți. Indiferent cum alegeți să îi faceți, aceștia trebuie să fie gătiți înainte de a-i adăuga la musaca.

Dacă folosiți cartofi fierți

Spălați-i bine înainte, apoi puneți-i cu coajă într-o oală și fierbeți-i cu apă cât să-i acopere. Sunt gata atunci când o furculiță trece prin ei.

Aruncați apoi apa și lăsați cartofii să se răcească până când îi puteți decoji ușor și felia corespunzător.

Dacă utilizați cartofi prăjiți

Curățați-i, apoi tăiați-i felii. Prăjiți-i într-un singur strat, în reprize, într-o tigaie cu mult ulei. Ulterior, scoateți cartofii prăjiți din tigaie și puneți-i pe o tavă acoperită cu prosoape de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei. Apoi, continuați cu rețeta.

Cum se prepară musaca de cartofi cu carne tocată

Preparare 1 oră
Gătire 1 oră
Timp total 2 ore

Ingrediente

  • 8-9 cartofi medii fierti cu coajă
  • 700 de grame de carne de vită sau de porc (sau un amestec din acestea)
  • 1 ceapă medie tocată mărunt
  • 1 linguriță de sare
  • 1 linguriță de piper macinat
  • 1 linguriță de boia
  • o conservă (400 grame) de roșii tăiate cubulețe sau de pastă de roșii
  • 2 linguri de ulei vegetal pentru sosul cărnii
  • un pumn de pătrunjel tocat
  • 100 de grame de brânză mărunțită (cașcaval)
  • 240 grame de smântână
  • 2 ouă
  • 1 linguriță de unt
  • 1 lingură de făină sau de pesmet pentru a acoperi fundul tăvii de copt

Mod de preparare

Începeți prin a preîncălzi cuptorul la 180 de grade Celsius. Spălați foarte bine coaja cartofilor folosind o perie de bucătărie.

Într-o oală mare, puneți cartofii și apă cât să-i acopere. Fierbeți-i până când sunt fragezi (încercați-i cu o furculiță, veți ști că sunt gata atunci când trece prin ei).

Când cartofii sunt fierți, luați oala de pe aragaz, scurgeți apa și lăsați-i deoparte să se răcească.

În timp ce cartofii se răcesc, se călește carnea tocată într-o tigaie cu 2 linguri de ulei vegetal. Adăugați apoi ceapa tocată, sare, piper și boia de ardei, amestecați bine și continuați să rumeniți carnea și ceapa împreună.

Când carnea este gata, se adaugă rosiile zdrobite/tăiate cubulețe sau conserva cu sos de roșii. Se amestecă bine și se fierbe totul la foc mediu câteva minute până scade lichidul si se formează sosul. Adăugăm pătrunjelul tocat și amestecăm bine.

Separat, batem ouăle și le amestecăm cu smântâna si cașcavalul ras (brânza rasă). Iar pentru un plus de gust, presărăm puțină sare și piper.

Îndepărtați coaja cartofilor și aruncați-o. Tăiați-i apoi felii. Tapetați o tavă cu făină sau pesment și puneți un prim strat din feliile de cartofi. Apoi, adăugați unul de carne, încă unul de cartofi și tot așa până epuizați toate ingredientele. Ultimul strat ar trebui să fie cartofi.

Cel din urmă pas este să turnați amestecul de ouă și smântână peste ultimul strat de cartofi. Coaceți în cuptor pentru aproximativ o oră sau până când devine aurie deasupra.Tăiați în bucăți pătrate și serviți-o caldă acoperită cu smântână.

Calorii și valori nutriționale

Din această rețetă ies aproximativ 8 porții. O porție de musaca de cartofi cu carne tocată are 643 calorii.

  • Calorii

    643kcal

  • Proteine

    39g

  • Carbohidrați

    49g

  • Zaharuri

    5g

  • Fibre

    6g

  • Grăsimi

    32g

  • Grăsimi saturate

    13g

  • Colesterol

    167mg

  • Sodiu

    553mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.

Musacaua în alte țări

Cea mai cunoscută versiune de musaca în Europa și în America este varianta greacă creată în anii 1920 de Nikolaos Tselementes.

Multe tipuri de musaca au un strat superior din sos pe bază de lapte îngroșat cu ou sau făină (sos Bechamel). În Grecia, acest fel de mâncare este stratificat și de obicei, se servește fierbinte.

Versiunile din Egipt, Turcia și restul Orientului Mijlociu sunt destul de diferite. Spre exemplu, în Egipt, musacaua poate fi făcută vegană sau vegetariană, precum și cu carne. În mai toate rețetele, vinetele prăjite reprezintă ingredientul principal.

În Turcia, musacaua este făcută din felii subțiri de vinete prăjite, servită într-un sos de carne pe bază de roșii, caldă sau la temperatura camerei.

În Arabia Saudită, musacaua se mănâncă fierbinte, dar în alte țări arabe se consumă adesea rece.