Cum se prepară, pas cu pas, musaca turcească cu vinete și carne în sos de roșii, ce ingrediente ai nevoie + câteva trucuri pentru cea mai gustoasă musaca de vinete.
Musacaua turcească este un fel de mâncare autentic făcut cu straturi de vinete și carne în sos de roșii. Acest fel de mâncare gustos provine din bucătăria otomană și există câteva variante diferite.
Puteți înlocui carnea de miel cu carne tocată de vită sau de pui, iar în loc de vinete, puteți folosi dovlecei sau cartofi. Este foarte ușor să ajustați acest fel de mâncare versatil după gustul dvs.
Puteți pregăti musacaua turcească în avans și o puteți încălzi ușor la foc mic înainte de servire. Este unul dintre acele feluri de mâncare care are un gust mai bun când este reîncălzit.
De ce să alegeți această rețetă de musaca cu vinete și carne
- Este versatilă, puteți ajusta tipul sau cantitatea de legume pe care vreți să le folosiți, după gust.
- Se poate păstra la congelator până la 3 luni.
- Este foarte ușor de făcut, cu instrucțiuni pas cu pas.
- Se poate pregăti în avans până la 3 zile și are un gust și mai bun când este reîncălzită.
Care este diferența dintre musacaua românească, turcească și cea grecească
Musacaua de cartofi românească, este facută din straturi de cartofi și carne tocată. Cel mai des folosim carne de porc sau de vită ori un amestec din aceste două tipuri. Unele versiuni vegetariene sunt făcute cu ciuperci în loc de carne.
Musacaua grecească se face cu straturi de vinete și/sau cartofi, sos de carne și apoi se termină cu un strat de sos bechamel cu brânză. Cea turcească are doar straturi de vinete și carne, fără sosul bechamel.
Musacaua grecească este coaptă în cuptor, dar cea turcească poate fi atât coaptă, cât și gătită pe aragaz.
Ce ingrediente aveți nevoie pentru musacaua turcească
Vinete - Alegeți vinete ferme, dar nu tari atunci când le cumpărați. Curățați-le de coajă și tăiați-le în felii cu grosimea de 1 cm.
Ulei vegetal - Puteți folosi ulei de floarea soarelui sau de rapiță.
Carne tocată - Puteți folosi carne tocată de miel sau de vită pentru acest fel de mâncare, precum și un amestec din ambele.
Ceapă - Ceapă albă sau galbenă tocată mărunt.
Ardei verde - Sunt unii dintre cei mai populari ardei folositi în bucătăria turcească. De obicei nu sunt picanți, dar unii dintre ei pot fi destul de iuți. Îi puteți înlocui cu ardei gras.
Chilli roșu - Opțional, în funcție de gusturi. Dacă folosiți ardei verzi, verificați cât sunt de picanți înainte de a mai adăuga chilli în mâncare. Puteți folosi și fulgi de ardei iute dacă preferați.
Usturoi
Pastă de tomate - Este elementul de bază al bucătoriei turcești. Adaugă o aromă umami preparatelor, precum și o culoare roșie aprinsă. Sau, vă puteți prepara propriul sos de roșii.
Roșii - Roșiile de vară, suculente sunt întotdeauna cea mai bună opțiune. De asemenea, puteți folosi conserve de roșii la care puteți adăuga o linguriță de zahăr pentru aciditate.
Năut - Adaugă un plus de textură preparatului și se potrivește perfect cu vinetele. Nu este folosit în mod tradițional în musaca, dar ne place textura și gustul pe care îl dă preparatului. Utilizați năut uscat sau conservat.
Supă - Preferăm supa concentrată de vită de casă, dar și supa concentrată de pui sau de legume funcționează grozav. Puteți folosi bază pentru mâncare dacă nu aveți nicio supă la îndemână. Asigurați-vă că nu adăugați prea multă sare, deoarece cuburile de bază pentru mâncăruri conțin deja sare.
Pătrunjel - Echilibrează mâncărurile sărate și este una dintre cele mai populare ierburi din bucătăria mediteraneană. Puteți să îl omiteți dacă nu vă place.
Cum se prepară musaca turcească cu vinete și carne - rețeta pas cu pas
Ingrediente
- 4 vinete medii (800 g în total)
- 1/2 cană ulei vegetal (pentru prăjit)
- 300 g carne tocată de miel sau vită
- 1 ceapă mare (tocată mărunt)
- 1-2 ardei iute verde (sau 1/2 ardei gras verde)
- 1/2 chilli roșu (sau 1/2 linguriță fulgi de chilli)
- 2 căței de usturoi (tocați)
- 1/2 lingură sare
- 1/2 linguriță piper negru proaspăt măcinat
- 1/2 linguriță chimen praf
- 2 linguri pastă de tomate
- 3 roșii medii (tăiate cubulețe)
- 90 g năut uscat înmuiat peste noapte și fiert timp de 1,5 ore (sau 200 grame năut fiert)
- 350 ml supă de legume, pui sau vită
- 20 grame pătrunjel tocat
Mod de preparare
Deși pregătirea necesită ceva timp, prepararea este simplă și există doar câțiva pași pe care trebuie să îi urmați pentru a obține cele mai bune rezultate.
Pregătiți vinetele
Se curață vinetele de coajă și se taie în felii cu grosimea de 1 cm. Încingeți o tigaie la foc mediu și adaugați uleiul vegetal. Când uleiul este fierbinte, prăjiți vinetele timp de 2-3 minute pe fiecare parte până se rumenesc și se înmoaie ușor. Adăugați ulei suplimentar dacă este necesar, deoarece vinetele absorb mult ulei.
Se pun vinetele într-o strecurătoare și se presează ușor pentru a se scurge excesul de ulei. Grăsimea scursă din vinete se poate folosi pentru a prăji următoarea tranșă.
Preparați sosul de carne
Când ați terminat de prăjit toate vinetele, folosiți aceeași tigaie pentru a pregăti sosul de carne. Eliminați uleiul în plus din tigaie și adăugați carnea tocată. Se pune tigaia la foc mediu și se gătește până când carnea se rumenește. Se amestecă din când în când.
Adăugați ceapa, ardeiul, ardeiul iute și usturoiul, iar după ce s-au călit, adăugați piper negru proaspăt măcinat, chimen și sare. Se mai lasă pe foc încă 30 de secunde, se adaugă pasta de tomate și se fierbe încă un minut înainte de a adăuga roșiile tocate.
Adăugați supa împreună cu năutul, amestecați bine și gătiți la foc mic timp de 10 minute. Se ia de pe foc și se adaugă pătrunjel tocat.
Asamblați musacaua
Preîncălziți cuptorul la 180 °C. Pentru a asambla musacaua, puneți jumătate din vinete pe fundul unui vas termorezistent cu diametrul de 22 cm-24 cm și apoi presărați puțină sare. Puneți jumatate din amestecul de carne peste vinete și întindeți uniform deasupra. Puneți restul de vinete pe umplutura de carne și mai presărați puțină sare.
Adăugați carnea rămasă. Acoperiți vasul cu folie sau un capac și apoi puneți-l în cuptorul încins. Gătiți o oră apoi îndepărtați capacul/folia și gătiți încă 45 de minute sau până când vinetele se înmoaie și sosul s-a îngrosat.
Trucuri pentru cea mai bună musaca turcească
Vinetele absorb ca un burete așa că aveți grijă când le prăjiți în ulei. Asigurați-vă că uleiul este fierbinte înainte de a le prăji.
Se pune ulei cât să acopere fundul tigaii care va fi absorbit de prima tranșă de vinete. Adăugați ulei pentru fiecare tranșă și încercați să nu depășiți cantitatea menționată în rețetă.
După prăjire, lăsați feliile de vinete într-o strecurătoare câteva minute pentru a scăpa de excesul de ulei.
Calorii și valori nutriționale
Din această rețetă ies aproximativ 4 porții. O porție de musaca turceasca cu vinete are 549 calorii.
-
Calorii
549kcal
-
Proteine
25g
-
Carbohidrați
45g
-
Zaharuri
24g
-
Fibre
18g
-
Grăsimi
33g
-
Grăsimi saturate
3g
-
Colesterol
47mg
-
Sodiu
1356mg
-
Potasiu
1809mg
-
Vitamina A
1357IU
-
Vitamina C
60mg
-
Calciu
89mg
-
Fier
4mg
Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.
Musacaua turcească se poate face și din timp
Puteți asambla musacaua cu câteva zile înainte și o puteți găti în cuptor chiar înainte de servire, dar este și mai gustoasă a doua zi după preparare.