Pasca dietetică fără aluat este o alternativă sănătoasă și delicioasă de pască, potrivită pentru cei care evită grăsimile și zahărul, sau care urmează o dietă.
Paștele este una dintre cele mai importante sărbători pentru creștini, iar o parte importantă a acestei sărbători este prepararea mâncărurilor tradiționale.
Cu toate acestea, dacă urmezi o dietă sau ai anumite restricții alimentare, poate fi dificil să găsești opțiuni potrivite pentru a sărbători această ocazie. În cazul în care ești în căutarea unor idei pentru a sărbători Paștele într-un mod sănătos și dietetic, există opțiuni fără aluat care pot fi o alegere potrivită.
De obicei, la pasca tradițională, aluatul este un ingredient-cheie. Cu toate acestea, poți să încerci să prepari alternative sănătoase care nu conțin aluat. Una dintre acestea este și pasca dietetică fără aluat.
Pentru a prepara o pască cât mai sănătoasă, este important să alegi brânza degresată și să înlocuiești smântâna cu iaurt cu un conținut scăzut de grăsime. În plus, poți înlocui zahărul cu un îndulcitor natural, iar făina cu amidon și griș. Astfel, vei obține o pască delicioasă, care este mult mai sănătoasă decât cea tradițională, preparată cu aluat de cozonac.
Rețeta de pască dietetică fără aluat
Ingrediente
- 800 grame brânză de vaci, proaspătă și degresată
- 200 grame iaurt degresat
- 80-100 grame îndulcitor natural (xylitol/stevia)
- 2 ouă mari
- 75 gr amidon alimentar
- 25 grame griș
- 7 gr praf de copt
- 1 praf de sare
- 1 linguriță cu extract de vanilie
- sucul și coaja de la o lămâie bio
- puțin ulei de cocos pentru uns forma de copt
Mod de preparare
Înainte de a pregăti compoziția pentru pască, trebuie să pregătești ustensilele necesare. Veți avea nevoie de 3-4 boluri, 2 site, un tel în formă de pară, o furculiță și o formă de copt rotundă cu un diametru de 24 de centimetri.
Ungeți forma de copt cu ulei de cocos, iar dacă nu aveți acest tip de ulei, puteți folosi ulei de măsline sau hârtie de copt. Hârtia de copt poate avea dezavantajul că pasca nu va avea marginile uniforme la final.
Așezați una dintre site deasupra primului bol și puneți brânza în ea pentru a se scurge. În a doua sită, așezați-o tot deasupra unui bol și puneți iaurtul în ea pentru a se scurge și a rămâne cremos. În al treilea bol, amestecați amidonul, praful de copt și grișul. În al patrulea bol, spargeți ouăle și adăugați un praf de sare peste ele. După ce aveți toate ingredientele pregătite, puteți începe prepararea compoziției pentru pască.
Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius.
După ce brânza și iaurtul sunt scurse bine de lichid, le puteți amesteca în același bol. Amestecați bine cele două ouă cu sare, folosind telul. Puteți folosi și mixerul, dar doar pentru amestecarea ouălor. Când aveți o compoziție spumoasă de ouă, adăugați îndulcitorul natural și continuați să amestecați până când se diluează. Apoi, adăugați sucul și coaja de lămâie, răzuită foarte fin, împreună cu extractul de vanilie.
La final, încorporați amestecul de amidon, griș și praf de copt în compoziția obținută. Amestecați ușor cu telul pentru a omogeniza compoziția și a o menține cremoasă.
Întindeți uniform compoziția pentru pască fără aluat, dietetică, în forma de copt. Coaceți pasca timp de 30-35 de minute la 180 de grade Celsius sau până când se rumenește frumos la suprafață.
Lăsați pasca dietetică să se răcească în forma de copt, apoi o puteți transfera pe un platou de servire.
La fel ca orice desert, pasca se va porționa mai frumos a doua zi, după ce se va relaxa la frigider.
De la masa de Paște nu trebuie să lipsească preparatele tradiționale: drob de miel, ciorba de miel, friptura de miel.