Prăjitura de post cu mere și biscuiți este un desert fără coacere, simplu și gustos, perfect pentru zilele de post sau atunci când vrei ceva dulce rapid.

Această prăjitură are la bază mere fierte, cremă de budincă de vanilie și biscuiți simpli, iar pregătirea durează în jur de 45-60 de minute.

Pentru un gust echilibrat, poți alege mere acrișoare, cum sunt cele Granny Smith, dar merg și merele mai dulci dacă preferi un desert mai aromat. Dacă îți place scorțișoara, adaugă mai multă după gust. Pentru o cremă mai fină, zdrobește puțin merele după ce s-au fiert.

Prăjitura se păstrează bine în frigider timp de 3-4 zile, iar aromele devin și mai intense pe măsură ce trece timpul. Poți folosi și biscuiți digestivi sau integrali pentru un gust diferit.

Preparare 20 minute
Gătire 40 minute
Timp total 1 oră

Ingrediente

  • 350 grame biscuiți simpli
  • 2 kg mere
  • 4 plicuri budincă de vanilie
  • 150 grame stafide
  • 1 litru apă
  • 300 grame zahăr
  • 100 ml esență de rom
  • esență de vanilie (după gust, aprox. 1 lingură)
  • scorțișoară (după gust, aprox. 1 linguriță)
  • Un praf de sare

Mod de preparare

Începe prin a pune la fiert apa și zahărul într-o oală, amestecând până când zahărul se topește complet. Între timp, curăță merele de coajă și taie-le în cuburi mici. Când siropul e gata, adaugă merele și fierbe-le până devin moi, dar nu trebuie să se zdrobească.

Într-un bol, amestecă esența de rom cu stafidele. Lasă-le să se înmoaie bine, astfel încât să capete un gust aromat și să fie mai moi în prăjitură.

Dizolvă cele 4 plicuri de budincă de vanilie în 200 ml de apă rece, într-un alt bol. Când merele sunt aproape gata, adaugă budinca dizolvată în oala cu mere și fierbe câteva minute, amestecând continuu. Acest amestec va deveni crema prăjiturii.

Oprește focul și adaugă stafidele, un praf de sare, esența de vanilie și scorțișoara. Amestecă bine ingredientele până se combină uniform.

Ia o tavă dreptunghiulară de 20x30 cm și aranjează primul strat de biscuiți pe fundul tăvii. Înmoaie biscuiții cu esența de rom rămasă de la stafide, pentru a le da aromă. Peste biscuiți, adaugă un strat de cremă de mere fierbinte. Repetă procesul pentru încă două straturi, până ai trei straturi de biscuiți și trei straturi de cremă, ultimul strat fiind de cremă.

Lasă prăjitura la temperatura camerei până se răcește crema, apoi pune tava în frigider pentru cel puțin 3 ore. Acest pas e important pentru ca biscuiții să se înmoaie și aromele să se întrepătrundă.