Prăjitura de post cu mere și morcovi este ușor de făcut, delicioasă și aromată. Este potrivită pentru orice perioadă a anului, mai ales în zilele de post. Nu conține ouă, lapte sau unt, dar iese pufoasă și gustoasă. Poți să o servești la micul dejun, ca desert sau gustare.
De multe ori, prăjiturile de post ies prea tari sau prea uscate. Secretul aici este combinația de mere și morcovi. Merele adaugă dulceață naturală și umiditate, iar morcovii fac aluatul mai fraged. În plus, scorțișoara și coaja de portocală îi dau o aromă caldă și plăcută, de parcă ar fi o prăjitură sofisticată, deși e făcută doar din ingrediente simple.
Ingrediente
- 450 grame făină
- 2 morcovi mari
- 2 mere medii
- 125 ml ulei
- 100 grame stafide
- 150 grame zahăr
- 1 linguriță scorțișoară
- 1 portocală (zeama și coaja rasă)
- 1 plic praf de copt
- 1 fiolă esență de rom
- Un praf de sare
Mod de preparare
Stafidele se pun într-un bol cu apă caldă și esența de rom. Se lasă la hidratat 10-15 minute, apoi se scurg bine. Morcovii și merele se spală, se curăță și se dau pe răzătoarea mică. Portocala se spală și se rade coaja, apoi se stoarce sucul.
Într-un bol mare, amestecă uleiul cu zahărul până se dizolvă.
Adaugă făina amestecată cu praful de copt și scorțișoara.
Pune morcovii și merele rase, sucul și coaja de portocală, stafidele scurse și un praf de sare.
Amestecă bine cu o spatulă sau folosește mixerul cu cârlige pentru aluat, până obții o compoziție omogenă.
Preîncălzește cuptorul la 180 de grade.
Unge o tavă (aproximativ 20x30 cm) cu puțin ulei și tapetează cu făină sau hârtie de copt.
Toarnă compoziția în tavă și nivelează.
Dacă vrei, presară deasupra semințe de dovleac sau nuci tocate.
Coace prăjitura 40-45 de minute sau până trece testul cu scobitoarea (dacă iese curată, prăjitura este gata).
Lasă prăjitura să se răcească complet înainte de a o tăia. O poți pudra cu zahăr vanilat sau servi simplă, alături de o cană de ceai.
Note
Se păstrează bine la temperatura camerei, într-o cutie închisă, timp de 2-3 zile. Dacă vrei să o faci și mai specială, o poți pudra cu zahăr vanilat sau o poți unge cu un strat subțire de gem.