Puiul cu parmezan este un preparat delicios și consistent, perfect pentru o cină în familie sau o masă cu prietenii. Este o rețetă clasică, relativ simplă de preparat, dar cu un gust uimitor.

Pui cu parmezan - rețetă delicioasă în 30 de minute

Puiul cu parmezan, cunoscut în italiană ca "pollo alla parmigiana", este o mâncare făcută din piept de pui dat prin pesmet și prăjit. După ce este prăjit, se acoperă cu sos de roșii și brânzeturi precum mozzarella, parmezan sau provolone, apoi se introduce la cuptor până când brânza se topește și devine aurie. Uneori, se adaugă și șuncă sau bacon.

Acest fel de mâncare și-a făcut apariția în comunitățile italiene din Statele Unite la începutul secolului 20. Se crede că puiul cu parmezan este inspirat de la parmigiana di melanzane, un fel tradițional italian cu felii de vinete prăjite și sos de roșii, combinat cu cotoletta, un șnițel italian de vițel, care de obicei se servește fără sos sau brânză.

Astăzi, puiul parmezan este foarte popular și se găsește în multe variante de rețete. Combinația dintre sosul de roșii, puiul crocant, brânza topită și aroma ingredientelor adăugate îl face un fel de mâncare pe placul tuturor.

În rețeta noastră de pui cu parmezan am folosit sos marinara făcut în casă, care e un sos de roșii cu ierburi. Dacă nu ai marinara, merge bine și un sos simplu de roșii. Așa rămâne rețeta simplă și totuși delicioasă.

De asemenea, puiul cu parmezan merge bine cu diferite garnituri. Poți să-l servești cu salată Caesar pentru o notă de prospețime, cu sparanghel copt sau, clasic, peste paste simple pentru o masă copioasă și confortabilă.

Dacă vrei să vezi cât de ușor se prepară acest fel de mâncare, aruncă o privire la rețeta video de mai jos. Vei vedea, pas cu pas, cum se pregătește și cât de ușor este să faci un pui cu parmezan absolut delicios.

Rețeta de pui cu parmezan

Preparare 10 minute
Gătire 25 minute
Timp total 35 minute

Ingrediente

  • două piepturi de pui, aproximativ 700 grame
  • 70 grame făină
  • 1 linguriță sare
  • 1/2 linguriță piper negru
  • 2 ouă mari, bătute spumos
  • 60 grame pesmet
  • 50 grame parmezan ras
  • 2 linguri ulei de măsline, pentru prăjit
  • 700 grame sos marinara
  • 100 grame mozzarella rasă
  • 1 lingură busuioc sau pătrunjel proaspăt, tocat, pentru garnitură opțională

Mod de preparare

Taie fiecare piept de pui pe jumătate, pe lungime, ca să obții 4 bucăți mai subțiri și egale. Asezonează-le cu sare și piper.

Pune făina, sarea și piperul într-un castron mai mic. Bate ouăle într-un alt castron. Amestecă pesmetul cu parmezanul într-un al treilea castron.

Trece fiecare bucată de pui prin făină, scuturând excesul. Trece-o apoi prin ouă, lăsând să se scurgă oul în plus. La final, acoperă puiul bine cu amestecul de pesmet și parmezan.

Încinge uleiul într-o tigaie mare, anti-aderentă, la foc mediu. Pune bucățile de pui (fără să aglomerezi tigaia) și prăjește-le 3-4 minute pe fiecare parte, până când capătă o culoare aurie.

Pune un strat subțire de sos marinara pe fundul unui vas de cuptor. Așează puiul peste sos. Toarnă restul de sos marinara deasupra, apoi presară mozzarella.

Pune vasul în cuptorul preîncălzit la 220 de grade timp de 15 minute sau până când mozzarella se topește și sosul face bule.

Decorează cu pătrunjel sau busuioc tocat (dacă folosești) și servește-l cald.

Sfaturi

  • Poți înlocui mozzarella cu un alt tip de brânză care se topește bine.
  • Pentru un plus de savoare, poți adăuga un cățel de usturoi pisat în sosul marinara.
  • Puiul cu parmezan merge de minune cu o porție de paste simple, piure de cartofi, orez sau o garnitură de legume la grătar.

Această rețetă este perfectă pentru a fi pregătită din timp. Pur și simplu pregătește puiul și sosul conform instrucțiunilor, apoi acoperă tava și pune la frigider peste noapte. Înainte de servire, încălzește cuptorul la 220 de grade și coace timp de 15 de minute, sau până când brânza este topită și aurie.