Risotto cu legume, o variantă mai sănătoasă care nu conține ulei sau unt. O rețetă ușoară, gata în 30 de minute, cu 8 ingrediente, perfectă ca antreu sau ca garnitură.

Risotto cu legume. Varianta mai sănatoasă și cu puține calorii

O variantă mai sănătoasă de risotto care nu conține ulei sau unt, iar brânza este înlocuită cu parmezan vegan. Include o mulțime de legume proaspete pline de fibre și nutrienți. O rețetă ușoară, gata în 30 de minute, cu 8 ingrediente, perfectă ca antreu sau ca garnitură.

Ce este risotto?

Risotto este un fel de mâncare pe bază de orez despre care se crede că își are originea în Milano, Italia. Prima versiune se numea Risotto alla Milanese și era preparată în mod tradițional cu unt, ceapă, vin alb, sare, șofran și parmezan. De atunci, au fost create multe variante de arome.

Versiunea noastră, fără ingrediente de origine animală, nu este tradițională, dar este fel de delicioasă!

Acest risotto vegan, de post, fără gluten și fără ulei se face cu 8 ingrediente în 30 de minute de la început până la sfârșit!

Începe cu legume proaspete, sotate până când se înmoaie. Noi am ales ardei gras, broccolini și sparanghel, dar se poate prepara cu orice legume disponibile și de sezon.

Sotați ceapa și apoi adăugați orezul arborio și vinul alb pentru aromă.

Odată ce vinul se fierbe, adăugați supă de legume încălzită, lingură cu lingură, și amestecați pe măsură ce se fierbe până când orezul este "al dente". Apoi adăugați doar parmezanul vegan și legumele sotate și sunteți gata!

Cum se prepară risotto cu legume

Preparare 5 minute
Gătire 25 minute
Timp total 30 minute

Ingrediente

  • 840-960 ml de supă de legume, sau apă cu un cub knorr de legume (încălzită pe aragaz)
  • 30 ml apă (sau ulei)
  • 160 g sparanghel (cu capetele tăiate sau 1 mănunchi mic de broccolini, cu tulpinile tăiate - noi le-am folosit pe amândouă)
  • 120 g ardei roșu (cu semințele și tulpina îndepărtate, tăiat în felii subțiri)
  • 1/4 linguriță de sare de mare și piper negru
  • 120 g de ceapă tăiată în felii subțiri
  • 185 g orez arborio
  • 60 ml de vin alb sec (sau mai multă supă de legume)
  • 20 g parmezan vegan (plus mai mult pentru servire)

Mod de preparare

Într-o cratiță medie, încălziți supa de legume la foc mediu. După ce fierbe, reduceți focul pentru a o menține caldă.

Între timp, încălziți o tigaie mare la foc mediu. Odată încinsă, adăugați jumătate din cantitatea de apă (sau ulei) și sparanghelul (și/sau broccolini) și ardeiul roșu. Se condimentează cu câte un vârf de cuțit de sare și piper și se sotează până când se înmoaie și se rumenesc ușor - 3-4 minute - amestecând frecvent. Acoperiți pentru a găti la aburi și a accelera timpul de gătire. Se scot legumele din tigaie și se pun deoparte.

Se încălzește o altă tigaie mare, la foc mediu. Odată încinsă, adăugați restul de apă (sau ulei) și ceapa. Se rumenește timp de 1-2 minute sau până când se înmoaie.

Adăugați orezul arborio și gătiți timp de 1 minut, amestecând ocazional. Apoi adăugați vinul alb sec (sau mai multă supă de legume) și amestecați ușor. Gătiți timp de 1-2 minute sau până când se absoarbe lichidul.

Cu ajutorul unui polonic, adăugați supa de legume încălzită, câte 120 ml, amestecând aproape constant, până când orezul este "al dente" - gătit complet, dar nu moale. Tot acest proces ar trebui să dureze doar 15-20 de minute (poate dura mai mult dacă se face o porție mai mare).

Odată ce orezul este bine fiert și "al dente", se ia de pe foc și se asezonează cu sare și piper după gust. Adăugați parmezanul vegan și cea mai mare parte a legumelor sotate, păstrând câteva pentru servire. Se amestecă bine.

Condimentați după gust, adăugând un vârf de cuțit de sare și piper sau mai mult parmezan vegan pentru a accentua aroma de brânză.

Pentru servire, împărțiți în boluri și puneți deasupra legumele rămase, parmezan vegan suplimentar și puțin pătrunjel tocat (opțional).

Cel mai bun este proaspăt gătit, deși resturile se păstrează acoperite în frigider timp de 2-3 zile.

Este risotto o opțiune sănătoasă?

Nu există nicio îndoială că risotto este un preparat cremos, dar asta și nu înseamnă neapărat că este nesănătos. Textura delicioasă provine din amidonul orezului Arborio. Acest orez cu bob scurt are mai multe fibre decât pastele tradiționale și nu are nevoie de un sos greu, pe bază de lactate.

Calorii și valori nutriționale

Această rețetă are aproximativ 4 porții. O porție de risotto cu legume are 257 calorii.

  • Calorii

    257kcal

  • Proteine

    6g

  • Carbohidrați

    50g

  • Zaharuri

    4g

  • Fibre

    3g

  • Grăsimi

    2g

  • Sodiu

    420mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.