Salata de vinete cu maioneză este una dintre mâncărurile care ne duc cu gândul la vară. O salată de vinete proaspăt coapte, cu o roșie de grădină și puțină pâine proaspătă - iată o masă ușoară, rapidă și delicioasă.

Salată de vinete cu maioneză

Dacă aveți poftă de o salată de vinete cu maioneză, o puteți face oricând, și din vinete congelate. E drept că nu vor avea aroma aceea de fum, dar vă puteți satisface pofta până când apar vinetele românești pe piață.

Timp total 30 minute

Ingrediente

  • 2 kg vinete
  • 1 gălbenuș fiert
  • 1 gălbenuș crud
  • sare
  • piper
  • ulei
  • zeama de lămâie
  • 1 ceapă mică
  • 1 linguriță muștar

Mod de preparare

Coaceți vinetele și, după ce s-au răcit, curățați-le de coajă. Dacă folosiți vinete din congelator, lăsați-le să se dezghețe complet. Lăsați vinetele la scurs într-o strecurătoare, cel puțin o jumătate de oră.

Între timp, vă puteți ocupa de maioneză. Amestecați gălbenușul crud și pe cel fiert până se omogenizează. Începeți să turnați uleiul în fir subțire, amestecând încontinuu cu mixerul sau cu o lingură de lemn.

Dacă maioneza dă semne că se taie, o puteți ”salva” cu câteva picături de zeamă de lămâie sau o stropiți cu apă rece.

După ce maioneza a crescut în volum, puteți adăuga muștarul și o lingură de zeamă de lămâie.

Tocați vinetele care s-au scurs de apă cu ajutorul unui tocător din lemn. Nu le tocați cu cuțitul, pentru că se vor înnegri.

Tocați mărunt ceapa și adăugați-o peste vinete. Asezonați cu sare și piper și adăugați 2-3 linguri de maioneză.

Amestecați bine și lăsați la rece o jumătate de oră înainte de a servi. Mai puneți zeamă de lămâie dacă doriți. Serviți cu pâine prăjită, cu roșii sau cu ardei copți.

Poftă bună!