Sandvișul Reuben cu carne de vită și dressing rusesc e genul ăla de sandviș care pare complicat, dar e super ușor de făcut acasă. Ai carne, cașcaval topit, varză murată și un sos care le leagă pe toate. Totul prăjit frumos între două felii de pâine crocantă.

Sandvișul Reuben este un sandviș clasic american. Nu se știe exact unde a apărut prima dată – unii zic că în New York, alții că în Nebraska. Dar nu contează așa mult de unde vine. Contează că e bun și se face rapid.
E genul de sandviș care pare sofisticat, dar de fapt e extrem de simplu. Ai carne de vită, cașcaval, varză murată și un dressing care le leagă pe toate. Fiecare ingredient are rostul lui. Și, puse împreună, fac un sandviș care te satură și arată bine în farfurie.
Pâinea folosită la Reuben e de obicei de secară. Are gust ușor amărui și merge perfect cu restul ingredientelor. Dar dacă nu ai, nu-i problemă. Poți folosi și pâine integrală, toast, baghetă sau chiar franzelă normală. Important e să fie felii mai groase, ca să țină bine umplutura. Și să fie puțin prăjită în unt, ca să devină crocantă la exterior și moale în interior. Asta face diferența.
Carnea de vită – ideal pastramă, dar merge și rasol feliat sau friptură rece – aduce textura și proteina. Nu trebuie să fie scumpă. Dacă ai resturi de la o friptură, le poți folosi aici fără probleme. Important e să fie tăiată subțire și să fie gustoasă.
Cașcavalul – de obicei un tip care se topește ușor, cum ar fi Emmentaler, Gouda sau Swiss cheese – se lipește de restul ingredientelor și le ține la un loc. Se topește frumos în tigaie și face ca totul să pară gătit „ca la restaurant”.
Varza murată - este un ingredient pe care îl ai probabil deja în frigider. Poate părea ciudat într-un sandviș cald, dar tocmai acel contrast face totul mai interesant.
Dacă nu ai varză murată, poți folosi castraveți murați tocați mărunt sau orice altă murătură pe care o ai prin frigider. Gogoșarii, conopida murată sau chiar o salată coleslaw pot merge la fel de bine. Important e să ai ceva acrișor și crocant care să echilibreze gustul mai gras al cărnii și al cașcavalului. Iar dacă nu ai nimic murat, poți adăuga un strop de oțet sau zeamă de lămâie direct în dressing. Nu va fi fix ca originalul, dar va funcționa.
Dressingul rusesc e secretul. Nu e greu de făcut, doar pare complicat la nume. E un mix de maioneză cu ketchup, un pic de hrean și câțiva castraveciori murați. Se poate face în 2 minute, dar schimbă complet gustul final. Leagă tot. E dulce-acrișor, ușor picant, cu o aromă ușor afumată dacă folosești și Worcestershire.
Sandvișul se face în tigaie. Practic îl prăjești cu puțin unt. Devine crocant la exterior și moale în interior.
Poți să-l faci și la sandwich maker sau presă electrică, dacă ai una. Iese și mai bine.
Ingrediente
Pentru sandviș
- 4 felii de pâine de secară (poți folosi și pâine integrală)
- 200 grame carne de vită fiartă sau afumată, feliată subțire (pastrama e ideală)
- 4 felii de cașcaval
- 100 grame varză murată, bine scursă
- 1 lingură unt (pentru prăjit)
Pentru dressingul rusesc
- 3 linguri maioneză
- 1 lingură ketchup
- 1 linguriță hrean ras (sau din borcan)
- 1 linguriță sos Worcestershire (opțional)
- 1 castravecior murat, tocat foarte fin
- Sare și piper după gust
Mod de preparare
Amestecă maioneza, ketchupul, hreanul, sosul Worcestershire și castraveciorul tocat. Potrivește de sare și piper. Lasă-l 5 minute să se îmbine aromele.
Ia o felie de pâine. Unge partea interioară cu dressing. Pune o felie de cașcaval, carne de vită, varză murată și apoi iar cașcaval. Acoperă cu cealaltă felie de pâine, unsă și ea cu dressing.
Încălzește o tigaie antiaderentă la foc mediu. Adaugă puțin unt. Prăjește sandvișurile câte 3-4 minute pe fiecare parte, până devin aurii și cașcavalul se topește. Apasă ușor cu o paletă ca să se lipească bine.
Note
- Dacă nu ai carne de vită gătită, poți folosi pastramă din comerț.
- Pentru o variantă mai light, folosește iaurt grecesc în loc de maioneză pentru dressing.
- Dressingul rusesc ține la frigider până la 3 zile. Îl poți folosi și la salate.