Alături de bolognese, spaghetele carbonara sunt printre cele mai populare rețete cu spaghete. Rețeta de spaghete carbonara originală, așa cum le prepară italienii, este una singură și nu conține smântână, așa cum am fi tentați să credem. Sosul cremos este un amestec de gălbenuș de ou, parmezan de calitate și apa în care au fiert pastele. 

Astăzi vă arătăm o rețetă clasică, originală, de spaghete carbonara, așa cum le găsiți în orice restaurant cu specific italian care se respectă. 
 

Spaghete carbonara - rețeta originală
Timp total 30 minute

Ingrediente

  • 3 gălbenușuri
  • 40 g parmezan
  • 150 g pancetta sau bacon
  • 200 g spaghetti
  • 1 cățel de usturoi
  • ulei de măsline
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Puneți gălbenușurile și parmezanul dat pe răzătoare într-un bol. Asezonați cu sare și piper și amestecați bine cu un tel până când se formează o cremă. Lăsați deoparte.

Puneți o oală cu apă și sare la fiert și, când apa fierbe, puneți pastele și fierbeți-le conform instrucțiunilor de pe pachet.

Tocați pancetta sau baconul cubulețe și tăiați mărunt usturoiul. Puneți ulei de măsline într-o tigaie și căliți un minut usturoiul, cât să-și elibereze aroma, dar să nu se ardă. Adăugați baconul și mai lăsați pe foc 5 minute.

Scurgeți spaghetele, dar păstrați din apa în care au fiert pentru că o vom folosi la sos. Adăugați spaghetele în tigaie peste bacon și amestecați. Puneți un polonic de apă fierbinte, după care amestecul de parmezan și ou și opriți focul. Amestecați bine, astfel încât oul și parmezanul să se transforme într-un sos cremos.

Dacă mai este nevoie, mai puneți din apa de la spaghete pentru a subția sosul. Serviți spaghetele carbonara cu puțin ulei de măsline deasupra, piper proaspăt măcinat și parmezan ras extra.

Poftă bună!