Pastele konjac sau shirataki cu sos carbonara, bacon sau pancetta și mult parmezan și pătrunjel tocat mărunt sunt atât de gustoase încât pot da dependență, mai ales că pregătirea lor este extrem de simplă și durează doar 25 de minute, în total.
Sosul cremos carbonara se obține prin amestecarea ouălor bătute cu pastele fierbinți și puțină grăsime de la pancetta sau bacon.
Ce sunt pastele konjac sau shirataki
Tăițeii sau pastele konjac sau shirataki mai sunt cunoscuți și drept „paste miraculoase sau tăiței miraculoși”. Se obțin din făină făcută din rădăcină de konjac și conțin glucomannan, o fibră solubilă ce absoarbe o cantitate semnificativă de apă. „Patria” konjacului este Asia de Est.
În lumea occidentală, konjacul este folosit ca aditiv sau alimentar ce are ca scop reducerea colesterolului din sânge. Alte beneficii ale acestuia sunt îmbunătățirea metabolismului și sprijinirea digestiei.
Pastele sau tăițeii din făină de konjac conțin aproximativ 3% fibre și 97% apă, așa că este ușor de înțeles că sunt au foarte puține calorii. De altfel, unul dintre motivele pentru care numeroase persoane apreciază acest aliment este tocmai faptul că reprezintă un aliat în menținerea siluetei.
Aceste paste sunt excelente pentru persoanele care se feresc de gluten sau care preferă dieta ketogenică, dar și pentru cele care vor să scadă în greutate, doresc să-și detoxifice organismul sau pur și simplu să aibă o piele cu un aspect frumos.
Tăițeii sau pastele konjac se mai găsesc și cu denumirea de shirataki, ce înseamnă „cascadă albă” în limba japoneză. Această denumire le-a fost dată deoarece tăițeii au un aspect translucid și seamănă cu o cascadă atunci când sunt turnați într-un bol.
Atenție!Pastele konjac ori shirataki nu au prea mult gust ca atare. Însă, în combinație cu alte ingrediente, acești tăiței aproape transparenți pot deveni extrem de gustoși, ca în această rețetă.
Rețeta de paste konjac cu sos carbonara
Ingrediente
- Două pachete de paste konjac
- 4 felii de bacon sau pancetta
- O jumătate de ceapă tocată mărunt
- Un cățel de usturoi mărunțit
- Două ouă bătute
- 30 de grame de brânză parmezan dată pe răzătoare
- Câte un vârf de cuțit de sare și de piper sau după gust
- Două linguri de pătrunjel proaspăt tocat
- Două linguri de parmezan ras, pentru a orna farfuriile
Mod de preparare
Deschideți pachetul de paste konjac și clătiți cu multă, multă apă. Apoi, lăsați pastele deoparte, la scurs.
Separat, într-o tigaie mare, gătiți cele patru felii de bacon sau pancetta tăiate în bucăți mici până când acestea devin ușor crocante. După aceea, scoateți-le pe o farfurie acoperită cu prosoape de hârtie. Rolul acestora este de a absorbi excesul de grăsime.
Însă, atenție! Păstrați două linguri din grăsimea lăsată de bacon sau pancetta în tigaie și încingeți-o din nou. Între timp, puneți tăițeii sau pastele konjac la fiert într-o oală cu apă și sare, conform instrucțiunilor de pe pachet.
Adăugați ceapa tocată mărunt și gătiți la foc mediu până când aceasta devine translucidă. Adăugați usturoiul tocat mărunt și gătiți pentru încă un minut.
Puneți din nou bucățile de bacon sau pancetta în tigaie și adăugați și pastele konjac sau shirataki fierți și scurși. Amestecați bine toate ingredientele din tigaie.
După aceea, adăugați ouăle bătute și gătiți, amestecând constant cu un clește sau cu o furculiță mare, până când ouăle sunt aproape făcute. Apoi, adăugați rapid 30 de grame de parmezan dat pe răzătoare și amestecați din nou.
Adăugați sare și piper după gust. Atenție! Trebuie să aveți în vedere faptul că baconul sau pancetta și parmezanul pot fi foarte sărate. Nu vă mai rămâne decât să serviți imediat cu pătrunjel tocat presărat deasupra și cu parmezan în plus la îndemână, după gust.
Este de preferat să serviți pastele sau tăițeii konjac imediat ce sunt gata sau într-un timp scurt de la pregătire. Nu puneți preparatul la congelator. Întrucât acești tăițeii au atât de mult lichid în ei, nu se vor dezgheța bine după congelare, așa că este inutil să încercați.