Deci poate parea un preparat complicat, mai ales din cauza numelui, aceasta tarta este mai usor de facut decat ai putea crede.

Tarta cu pere si crema frangipane
Timp total 2 ore și 10 minute

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 225g faina
  • 110g unt
  • 110g zahar
  • 3 galbenusuri de ou, usor batute
  • Pentru frangipane:
  • 125g unt, moale
  • 125g zahar
  • 2 oua
  • 125g migdale macinate
  • 1 lingura faina
  • Pentru perele blansate:
  • 250g zahar
  • 4 pere
  • 1 baton de scortisoara, rupt pe jumatate
  • 3 cuisoare
  • 1/2 lamaie
  • 2-3 fasii de coaja de portocale
  • 1/2 vanilie

Mod de preparare

1. Pentru a face aluatul, se presara cu faina o suprafata de lucru. Se taie untul in cuburi si se pune peste faina. Se presara cu zaharul. Folosind varful degetelor, se freaca untul, faina si zaharul pana cand amestecul seamana cu pesmetul. Se face o adancitura in centru, se adauga galbenusurile de ou si, folosind degetele, se incorporeaza treptat faina. Se framanta usor, pana cand se formeaza o minge neteda - este posibil sa fie necesara 1 lingurita de apa rece dacă aluatul este foarte crud. Se infasoara in folie si se raceste timp de cel putin 30 de minute.

2. Pentru a face crema de frangipane, se bat untul si zaharul intr-un castron mare pana capata o culoare palida. Se incorporeaza treptat ouale, pe rand, apoi se incorporeaza migdalele si faina. Se amesteca bine si se lasa sa se raceasca.

3. Pentru a face perele posate, se pune zaharul intr-o cratita, se toarna 500 ml apa si se lasa la foc mediu. Se amesteca pana cand zaharul se dizolva. Se curata perele si se adauga in cratita, impreuna cu scortisoara si cuisoarele. Se adauga sucul de la o lamaie si coaja de portocale. Se adauga semintele de vanilie si apa suficienta pentru a acoperi perele.

4. Se taie un cerc de hartie de copt suficient de mare pentru a se potrivi in interiorul cratitei, si se pune pe partea de sus a perelor. Se acopera cu o farfurie sau cu un capac mic, astfel incat perele sa ramana scufundate in lichid. Se fierb timp de 20 de minute, apoi se scot si se arunca lichidul. Se lasa deoparte timp de 15 minute sau pana cand se racesc suficient.

5. Se incalzeste cuptorul la 190C. Pe o suprafata de lucru usor pudrata cu faina, se ruleaza aluatul intr-un cerc suficient de mare pentru acoperi o tava de tarta. Se preseaza pe baza tavii, inclusiv pe margini. Se imprastie in mod egal frangipanul deasupra.

6. Se taie perele pe jumatate pe lungime si, folosind o lingurita, se scoate si se arunca miezul din centru. Se taie fiecare para in felii si se aranjeaza peste crema in cerc. Se coace timp de 55 de minute pana la 1 ora, pana cand tarta este aurie. Se presara cu cele 2 lingurite de zahar si se coace in cuptor timp de inca 15. Se raceste usor in tava, apoi se scoate. Se serveste calda sau la temperatura camerei.