Varză călită cu ciolan crud, o rețetă tradițională, perfectă pentru o masă delicioasă și sățioasă.

Varză călită cu ciolan crud

În mod tradițional românesc, varza călită cu ciolan se face cu ciolan afumat. Dar, uneori, se folosește ciolan crud pentru un gust diferit. Când gătești cu ciolan crud, mâncarea are un gust mai natural. Asta înseamnă că simți mai mult gustul verzei și al celorlalte ingrediente.

Varza calită cu ciolan crud își are originile în bucătăria tradițională europeană, fiind populară în special în țările din Europa Centrală și de Est. Este un preparat care a fost adaptat de-a lungul timpului, fiecare regiune adăugând propriile ingrediente și tehnici de preparare.

Când folosești ciolan crud, poți controla mai bine cât de sărată sau condimentată să fie mâncarea. Ciolanul afumat deja are sare și gust de afumătură, ceea ce schimbă gustul întregii mâncări.

Deci, dacă vrei să simți mai mult gustul verzei și să ai control asupra condimentelor, ciolanul crud e o opțiune bună. Dar dacă îți place gustul puternic de afumătură, atunci ciolanul afumat e alegerea tradițională.

De asemenea, în prepararea mâncării, putem folosi fie varză proaspătă, fie varză murată. Fiecare tip de varză aduce un gust diferit mâncării.

Varza proaspătă este mai delicată și mai crocantă. Când gătim cu varză proaspătă, mâncarea va avea un gust mai subtil și va păstra o textură fermă. Este o alegere bună pentru cei care preferă aromele mai puțin puternice.

Pe de altă parte, varza murată are un gust mai intens și acru. Ea adaugă o savoare unică felului de mâncare. Datorită procesului de murare, varza murată aduce și un plus de aciditate, care se potrivește bine cu gustul bogat al ciolanului. De asemenea, varza murată este deja parțial "gătită" prin fermentație, ceea ce poate scurta timpul de gătire.

Rețeta de varză călită cu ciolan crud

Timp total 1 oră și 30 minute

Ingrediente

  • 1 kg varză acră, tocată
  • 1 kg ciolan crud (picioare) de porc
  • 2 cepe
  • 1 morcov (opțional)
  • 1 ardei gras roșu
  • 200 ml pastă de tomate
  • 1 lingurita de boia de ardei dulce
  • cimbru
  • foi de dafin
  • sare și piper, după gust

Mod de preparare

Spălați ciolanul de porc și puneți-l într-o oală cu apă. Fierbeți-l timp de 2 ore, până când carnea este pătrunsă.

Spălați varza și tăiați-o în bucăți. Dacă folosiți varză murată și este prea sărată, o puteți lasă în apă rece timp de 10 minute, până când se scurge din ea sarea în exces.

Curățați ceapă, morcovii și ardeiul gras și tăiați-le mărunt.

Într-o cratiță mare, încingeți uleiul. Adăugați ceapa și căliți-o timp de 5 minute, până când se înmoaie.

Adăugați morcovul și ardeiul gras și căliți-i încă 5 minute.

Adăugați pasta de tomate, boiaua de ardei dulce, cimbrul și foile de dafin. Amestecați bine.

Adăugați varza și ciolanul de porc.

Așezați capacul și fierbeți la foc mic timp de 30-45 minute ora sau până când varză este moale. Verificați periodic deoarece varza acră se gătește mai repede decât varza crudă.

Asezonați cu sare și piper, după gust.

Serviți-o caldă cu mămăligă sau pâine prospătă, ardei iute și evenual câteva linguri de smântână.