5 rețete de fasole cu ciolan sau afumătură

Când vine vorba de mâncăruri care ne aduc aminte de acasă, fasolea cu ciolan sau afumătură e cu siguranță în topul listei. Este o mâncare sățioasă, hrănitoare și aromată, care este îndrăgită de toți, de la mic la mar. Această mâncare se bucură de popularitate indiferent de anotimp, fie că e o zi însorită de vară sau o seară geroasă de iarnă.

Dar ce face această mâncare atât de specială? E vorba despre simplitatea ingredientelor care transformă un fel de mâncare obișnuit într-o experiență culinară de neuitat. Ingredientul principal este fasolea boabe, fie că e vorba de albă sau roșie, care, după ce e fiartă până devine moale și suculentă, e îmbogățită cu gustul unic al afumăturii, fie că este ciolan, costiță, șuncă sau cârnați. Ceapa, morcovul și condimentele precum foaia de dafin și piperul completează această mâncare, aducând un echilibru perfect între afumat și aromat.

Rețete de fasole cu ciolan

Am pregătit pentru tine câteva rețete delicioase de fasole cu ciolan sau afumătură. De la tradiționala fasole cu ciolan la fasolea cu cârnați, nu-ți va fi greu să găsești ceva pe placul tău.

Dacă nu mănânci fasole cu ciolan pe 1 Decembrie, nu ești român. Fie că alegi să o prepari acasă sau o mănânci în oraș, nu poți lăsa să treacă Ziua Națională fără să guști din cel mai popular preparat tradițional: fasolea cu ciolan.

Ciorba de fasole cu ciolan afumat este o ciorbă tradițională românească, apreciată pentru gustul său bogat. Se servește fierbinte și este considerată o mâncare consistentă și reconfortantă, perfectă pentru zilele reci.

De asemenea, este o mâncare populară în perioada sărbătorilor sau la ocazii speciale în România. Este adesea acompaniată de ardei iute și pâine proaspătă.

Iahnia de fasole sau fasolea scăzută, este o mâncare tradițională românească și se regăsește în mai toate zonele țării. Unul dintre avantajele acestei mâncăruri este versatilitatea sa, deoarece se poate adapta în funcție de preferințele fiecăruia.

Puteți alege tipul de cârnați care vă place, fie că doriți ceva mai tradițional, precum cârnații din carne de porc, sau ceva mai ușor, cum ar fi cei din carne de curcan sau chiar cârnați vegetali. În plus, combinația de roșii, fasole albă și condimente oferă o aromă complexă și o textură plăcută, făcând acest preparat să fie apreciat deopotrivă de adulți și copii.

Preparată inițial de țăranii care, de-a lungul secolelor, au avut nevoie de mese hrănitoare și sățioase pentru a face față muncilor câmpului, ciorba de fasole boabe cu afumătură a devenit un simbol al ospitalității și al bucuriei de a sta la masă împreună.

Ingrediente

  • 400 g de fasole boabe
  • 250 grame de afumătură (costiță afumată, cârnați, mușchi sau ciolan)
  • 2 cepe
  • 3 morcovi
  • 1 ardei gras roșu
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 1 rădăcină de țelină
  • 3-4 căței de usturoi
  • 500 ml suc de roșii
  • 2-3 frunze de dafin
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
  • 1 legătură de mărar
  • 1 legătură de leuștean
  • 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui
  • Sare, piper după gust
  • Cimbru (opțional) după gust
  • Oțet sau zeamă de lămâie, după gust

Preparare

Înmoaie fasolea în apă rece cu o seară înainte. În ziua gătirii, clătește fasolea și pune-o la fiert în apă nouă. Afumătura, dacă este prea sărată, poate fi de asemenea pusă la înmuiat în apă cu o seară înainte.

După ce fasolea a fiert până când este aproape gata, scoate-o cu o spumieră și pune-o deoparte. Păstrează apa în care a fiert fasolea pentru mai târziu.

Între timp, curăță și toacă ceapa, morcovii, pătrunjelul, ardeiul gras, țelina și usturoiul. Într-o oală mare, încălzește uleiul și adaugă legumele tocate. Călește-le la foc mediu până când se înmoaie.

Adaugă afumătura tăiată în bucăți mici. Lasă totul la foc mediu până când afumătura începe să se rumenească.

Adaugă sosul de roșii sau pasta de tomate și amestecă bine. Lasă totul să fiarbă câteva minute.

Adaugă fasolea și apa în care a fiert. Dacă este necesar, adaugă mai multă apă pentru a avea o consistență de ciorbă. Adaugă frunzele de dafin, sare, piper și cimbru după gust.

Lasă ciorba să fiarbă la foc mic până când toate ingredientele sunt bine fierte și aromele s-au îmbinat.

Se presară mărarul, pătrunjelul și leușteanul și se oprește focul de la aragaz.

La final, dacă dorești, poți adăuga oțet sau zeamă de lămâie pentru a-i da ciorbei un gust mai acru.

Ciorba de fasole boabe cu afumătură se servește caldă, de preferat cu un pic de pâine proaspătă.

Această ciorbă este un preparat tradițional românesc care este foarte gustoasă și hrănitoare.

Ingrediente

  • 500 grame de fasole verde (păstăi)
  • 250-300 grame de afumătură (poți folosi cârnați afumați, costiță afumată, kaiser, șunculiță etc.)
  • 2-3 roșii medii
  • 100 ml suc de roșii concentrat, cu pulpă
  • 1 ceapă mare
  • 2 morcovi
  • 1 ardei roșu
  • 2-3 căței de usturoi
  • 1 mână de leuștean sau pătrunjel proaspăt
  • 2-3 linguri de ulei
  • Sare și piper, după gust
  • Oțet sau borș, după gust

Pentru servit (opțional)

  • oțet sau suc de lămâie
  • ardei iute
  • smântână

Preparare

Curăță și spală bine fasolea verde, apoi o tai în bucăți mici.

Într-o oală mare, adaugă uleiul și când acesta este încins, adaugă ceapa tocată mărunt și morcovii tăiați cubulețe. Călește-le până devin moi.

Adaugă afumătura tăiată în bucăți și ardeiul tăiat cubulețe. Continuă să călești pentru câteva minute.

Adaugă roșiile tocate sau rase și lasă-le să se gătească până devin moi.

Adaugă fasolea verde în oală, apoi acoperă cu apă (3-4 litri). Lasă să fiarbă până când fasolea devine moale, dar asigură-te că nu este prea fiartă.

Când fasolea este aproape gata, adaugă sucul de roșii, usturoiul pisat și asezonează cu sare și piper. Dacă vrei ciorba mai acră, poți adăuga puțin oțet sau borș.

În final, adaugă leușteanul sau pătrunjelul tocat. Lasă ciorba să mai fiarbă pentru câteva minute, apoi o poți servi caldă.

Ce murături merg la fasolea cu ciolan

În general, cele mai potrivite murături pentru fasolea cu ciolan sunt castraveții murați, varza murată, gogonele și gogoșarii. Acestea sunt murături tradiționale românești, cu un gust care contrastează perfect cu aroma bogată a fasolei și a ciolanului.