Vinetele sunt unele dintre cele mai gustoase și versatile legume. Le poți prepara și savura în multe feluri și sunt extrem de gustoase ca fel de mâncare în sine, fără să fie nevoie să le combinați cu o carne.

Salată de vinete, vinete pane, vinete umplute, vinete cu legume la cuptor și lista poate continua. Astăzi însă vă propunem o rețetă de vinere cu sos de roșii, parmezan și mozarella, vinete parmigiana adică, foarte gustoase și sățioase.

Vinetele parmigiana sunt un fel de lasagna fără carne, dacă vreți. O rețetă de inspirație italiană, care vă duce cu gândul la bucătăria mediteraneană. Combinația de arome de vânătă coaptă și brânzeturi se potrivește perfect alături de busuioc proaspăt și un pahar de iaurt rece. 

Vinete parmigiana
Timp total 1 oră

Ingrediente

2 vinete ulei de măsline sare piper 400 ml sos de roșii 400 g mozarella busuioc proaspăt 120 g parmezan ras 2-3 linguri pesmet Pentru sos: ulei de măsline 1 ceapă 3 căței de usturoi cimbru 1 morcov 2 roșii sare

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade.

Spălați vinetele și le tăiați felii de 1 cm grosime. Presărați sare și piper pe fiecare felie, puneți feliile de vinete pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și unsă cu puțin ulei și dați la cuptor pentru 10-12 minute.

Scoateți vinetele din cuptor și tăiați mozarella felii de aproximativ aceeași dimensiune cu a vinetelor. Într-o tavă pentru cuptor, puneți un strat de sos de roșii, apoi feliile de vinete. Urmează iar un strat subțire de sos de roșii, un strat de mozarella și unul fin de parmezan ras. Continuați cu încă un strat de vinete și tot așa, până când ați terminat ingredientele. La final, peste parmezan, presărați pesmetul.

Pentru sos, tocați fin ceapa, usturoiul, cele două roșii decojite și dați pe răzătoare morcovul. Căliți toate legumele într-o tigaie cu puțin ulei de măsline, asezonați cu sare, piper și cimbru și mai fierbeți câteva minute.

Dați tava cu vinetele la cuptor pentru 15-20 de minute, sau până când brânza s-a topit. Adăugați sosul și mai lăsați 15 minute. Serviți cu busuioc proaspăt.

Poftă bună!