Dacă vrei o rețetă de vinete umplute diferită de cele obișnuite, încearcă varianta irakiană. E gustoasă, ușor de făcut și are un gust autentic din Orientul Mijlociu.
Prepararea e simplă, dar cere răbdare. Umpli vinetele, le așezi frumos într-o cratiță și le lași la fiert în sos. Nu la cuptor, ca în alte rețete. Aici se gătesc pe aragaz, încet, la foc mic. Asta e metoda tradițională.
Ingrediente
- 4 vinete potrivite, tari, nu prea mari
- 300 grame carne tocată de vită sau miel
- 1 ceapă mare, tocată mărunt
- 3-4 linguri de orez cu bob lung
- 2-3 roșii coapte sau 200 ml suc de roșii
- 1 lingură pastă de roșii
- 2-3 căței de usturoi
- 1 linguriță scorțișoară
- 1/2 linguriță chimion (cumin)
- Sare după gust (cam 1 linguriță)
- Piper negru proaspăt măcinat (după gust)
- 3-4 linguri de ulei de măsline
- 1 lingură de zeamă de lămâie
- 500 ml apă caldă pentru fiert
Mod de preparare
Pregătește vinetele. Spală-le, taie cotorul și crestează-le pe lung. Cu o linguriță, scoate miezul cu grijă, fără să le spargi. Lasă-le 10-15 minute în apă cu sare, apoi stoarce-le ușor. Asta ajută să le elimini gustul amărui.
Pregătește umplutura. Călește ceapa în 2-3 linguri de ulei. Adaugă carnea tocată și amestecă până se rumenește ușor. Pune orezul spălat, condimentele, usturoiul pisat, sarea și piperul. Adaugă și pasta de roșii. Gătește totul 5-7 minute, doar cât să se combine aromele.
Umple vinetele cu amestecul de carne și orez. Nu le îndesa prea tare, orezul se va umfla în timpul gătirii.
Așează vinetele în cratiță. Taie roșiile cubulețe (dacă folosești roșii proaspete) și pune-le deasupra. Toarnă sucul de roșii, zeama de lămâie și apa caldă, cât să acopere vinetele pe jumătate.
Gătește la foc mic. Acoperă cratița și fierbe totul timp de 40-50 de minute, până când vinetele sunt moi, iar orezul este bine fiert.
Servește vinetele calde sau reci. Poți adăuga iaurt simplu sau pătrunjel tocat deasupra.
Note
- Dacă vrei varianta vegetariană, înlocuiește carnea cu năut fiert și mărunțit.
- Poți folosi și dovlecei în loc de vinete, dar nu e rețeta tradițională.