Untul de arahide este unul dintre cele mai populare alimente din Statele Unite ale Americii, cu un consum mediu de 1,5 kilograme pe om în fiecare an. Acesta reprezintă, de asemenea, una dintre cele mai puțin costisitoare surse de proteine vegetale.
Untul de arahide este bogat în grăsimi și calorii. Doar două linguri furnizează un sfert din doza zilnică recomandată de grăsimi, unele dintre acestea fiind saturate.
Pe de altă parte, arahidele sunt unul dintre cei mai răspândiți opt alergeni alimentari din Statele Unite ale Americii, afectând 1,4% din populație (sau aproximativ 4,6 milioane de persoane).
Chiar și așa, beneficiile nutriționale ale untului de arahide depășesc de cele mai multe ori dezavantajele sale, în special pentru persoanele care nu au suficiente proteine în alimentația lor.
Calorii și valori nutriționale
O porție de două linguri de unt de arahide are 190 de calorii, 16 grame de grăsime, 8 grame de carbohidrați, două grame de fibre și 7 grame de proteine. Untul de arahide este bogat în grăsimi sănătoase, acid folic, potasiu, vitamina E și vitaminele B.
- Calorii: 190
- Grăsimi: 16 g
- Sodiu: 136 mg
- Carbohidrați: 8 g
- Fibre: 2 g
- Zaharuri: 3 g
- Proteine: 7 g
Untul de arahide este bogat în nutrienți și te poate ajuta să îți atingi doza zilnică recomandată de vitamine și minerale. Untul de arahide furnizează vitamine importante din complexul B, precum și minerale esențiale și antioxidanți.
Calorii
Etichetele de pe borcanele cu unt de arahide indică adesea o singură porție ca fiind de două linguri (32 de grame), aproximativ cantitatea necesară pentru a face un sandviș cu unt de arahide. La fel ca toate celelalte tipuri de unt de nuci, untul de arahide este bogat în calorii, având 191 de calorii pe porție.
Însă, vestea bună este că untul de arahide împachetează o mulțime de nutrienți într-o cantitate mică de alimente. Și, întrucât untul de arahide îți poate da repede senzația de sațietate, nu vei mai avea tendința de a mânca mult.
Beneficii pentru sănătate
Dincolo de valoarea sa nutritivă, untul de arahide conține compuși care pot promova pierderea în greutate și pot reduce riscul de boli de inimă.
Poate contribui la pierderea în greutate
Se crede că untul de arahide ajută la pierderea în greutate prin promovarea sațietății (senzația de sațietate la scurt timp după masă) datorită conținutului său de proteine și grăsimi. Prin reducerea apetitului, untul de arahide te poate ajuta să îți menții o greutate sănătoasă și să reduci riscul de obezitate.
Dacă untul de arahide te poate ajuta efectiv să pierzi kilograme este mai puțin sigur. Un studiu de opt ani de la Universitatea Harvard a evaluat istoricul medical a peste 50.000 de femei și a constatat că un consum mai mare de arahide corespunde unei incidențe mai scăzute a creșterii în greutate și a obezității, în comparație cu femeile care nu au mâncat niciodată arahide. Dar nu a arătat o asociere directă între consumul de arahide și pierderea în greutate.
În timp ce untul de arahide poate ajuta la reducerea poftei de mâncare, este important să îți supraveghezi porțiile. Două porții reprezintă 50% din grăsimile zilnice și 20% din calorii într-o dietă de 2.000 de calorii pe zi.
Poate reduce riscul de boli de inimă
Dovezile că arahidele sau untul de arahide pot reduce riscul de boli de inimă sunt controversate. De exemplu, potrivit Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite ale Americii, consumul a aproximativ 40 de grame de alune pe zi poate fi benefic pentru inimă, dar nu ar putea preveni bolile de inimă.
Unii oameni de știință nu sunt de acord. O revizuire din anul 2016 a studiilor din Franța a sugerat că un antioxidant din alune, cunoscut sub numele de resveratrol, poate reduce inflamația cardiovasculară și poate relaxa vasele de sânge, crescând circulația și scăzând tensiunea arterială.
S-a demonstrat, de asemenea, că resveratrolul reduce oxidarea LDL, care contribuie la dezvoltarea aterosclerozei (întărirea arterelor) și a bolii coronariene.
Consumul a 60 de grame de nuci (nu doar alune) pe săptămână poate avea un efect cardioprotector dacă este folosit în cadrul unei diete cu conținut scăzut de grăsimi și cu exerciții fizice de rutină.
Ajută la gestionarea nivelului de zahăr din sânge
Un studiu din anul 2018 a analizat efectele adăugării untului de arahide la un mic dejun cu indice glicemic ridicat, pentru a vedea dacă acesta ar ajuta la minimizarea vârfurilor de glicemie.
Studiul, realizat pe 16 adulți, a arătat că două linguri de unt de arahide, asociate cu micul dejun pot ajuta la prevenirea creșterilor bruște ale glicemiei în urma mesei.
Poate ajuta la dezvoltarea musculară
Magneziul este un nutrient esențial pentru mușchi. O singură porție de unt de arahide, adică două linguri, conține între 14% și 16% de magneziu, ceea ce face ca acest aliment să fie un adaos alimentar benefic mai ales pentru cei care fac sport.
Proteinele sunt, de asemenea, importante în construirea mușchilor, iar untul de arahide le furnizează și pe acestea.
Poate îmbunătăți memoria
Un studiu publicat în Clinical Nutrition în anul 2021 a explorat efectele untului de arahide asupra funcției cognitive și a stresului.
În total, 63 de adulți au participat la studiu, iar cercetătorii au descoperit că atunci când sunt consumate regulat, alunele și untul de arahide ar putea îmbunătăți memoria și ar putea reduce anxietatea.
Contraindicații
În ciuda numeroaselor beneficii, untul de arahide are și contraindicații.
Alergii
Alergiile la arahide sunt una dintre cele mai frecvente și potențial periculoase alergii alimentare, afectând nu mai puțin de 1% din populația Statelor Unite ale Americii și 2% dintre copii.
Alergia la arahide poate varia ca severitate de la ușoară la foarte gravă, punând viața în pericol. În cazuri rare, aceasta poate duce la o reacție a întregului corp cunoscută sub numele de anafilaxie, caracterizată printr-o erupție cutanată severă sau urticarie, dificultăți de respirație, respirație șuierătoare, ritm cardiac rapid și umflarea feței, a limbii sau a gâtului. Dacă nu este tratată, anafilaxia poate duce la șoc, comă, insuficiență cardiacă sau respiratorie și deces.
Academia Americană de Alergologie, Astm și Imunologie (AAAAI) recomandă ca alunele și alți alergeni să fie introduși în alimentația unui copil încă de la vârsta de patru până la șase luni. Acest lucru îi poate sensibiliza la alune și îi poate ajuta să evite dezvoltarea unei alergii.
Alte posibile efecte adverse
Deși mai puțin frecvent, resveratrolul din untul de arahide poate inhiba coagularea sângelui dacă este consumat în exces. Acest lucru poate amplifica efectele secundare ale anticoagulantelor precum Coumadin (warfarină), provocând sângerări nazale, vânătăi ușoare, dureri abdominale, sânge în urină (hematurie) și sângerări menstruale abundente.
Consumul ocazional sau chiar zilnic de unt de arahide nu ar trebui să fie problematic, atât timp cât îi limitezi la una sau două porții pe zi.
Tipuri de unt de arahide
Există multe tipuri de unt de arahide disponibile. Untul de arahide natural, de exemplu, este făcut din alune și nimic altceva. Atât untul de arahide natural, cât și untul de arahide organic conțin doar arahide.
Arahidele folosite în untul de arahide organic trebuie să fie produse fără folosirea unor îngrășăminte chimice, pesticide sau alți agenți artificiali.
Alte tipuri de unt de arahide pot avea aditivi, inclusiv sare, zahăr, ulei, xilitol (care este periculos pentru câini) sau alți îndulcitori artificiali. Poți găsi și unt de arahide crocant, extra crocant sau cremos.
Sfaturi pentru depozitarea untului de arahide
Întrucât nu conțin stabilizatori, uleiurile naturale din untul de arahide natural se pot separa de cele solide și trebuie să fie amestecate din nou înainte de a fi consumate. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că untul natural de arahide trebuie să fie păstrat în frigider, pentru că uleiurile se pot strica și pot deveni râncede la temperatura camerei.
Termenul mediu de valabilitate al untului natural de arahide este de două până la patru luni în cămară și de trei până la șase luni dacă este păstrat în frigider. Untul de arahide obișnuit poate fi păstrat în cămară sau în frigider până la un an.
Aspectul untului de arahide este cel după care poți observa, de obicei, dacă s-a stricat sau nu. În cazul în care a devenit mai închis la culoare, mai tare sau mai uscat, cel mai bine este să îl arunci. Dacă untul de arahide și-a pierdut aroma de unt de arahide sau miroase urât, este mai bine să îl arunci indiferent de data limită de consum înscrisă pe etichetă.
Nu mânca niciodată unt de arahide care prezintă semne de decolorare sau mucegai. Un tip de mucegai comun în untul de arahide, numit aflatoxină, este clasificat ca fiind cancerigen. Studiile pe animale au arătat că expunerea pe termen lung la aflatoxină poate crește riscul de cancer la ficat și alte tipuri de cancer.
Cum se poate mânca untul de arahide
Ca o gustare rapidă, untul de arahide poate fi consumat ca atare sau poate fi întins pe un baton de țelină, o banană sau un biscuit. De asemenea, este gustos atunci când este amestecat în iaurt de vanilie, într-un smoothie sau într-un shake de proteine.
Untul de arahide este potrivit și în mese sărate, cum ar fi mâncărurile cu tăiței și curry. Și, bineînțeles, există întotdeauna opțiunea de a face un sandviș cu unt de arahide și jeleu, adorat deopotrivă de copii și de adulți.