Dietă, detoxifiere, stil de viață, cură de slăbire, vegan, raw-vegan, lacto-ovo-vegetarian și lista poate continua la nesfârșit. Alimentația a început să fie un subiect la modă. Lumea e interesată, ne preocupă ce și cum mâncăm și avem la dispoziție atâta informație, încât uneori nu mai știm ce să credem.

Internetul e plin de articole despre beneficiile unui stil de viață sau al altuia. Dacă citești câteva articole despre vegetarieni, aproape că te convingi să devii și tu unul. Să nu mai vorbim despre faptul că toți am încercat, mai devreme sau mai târziu, o dietă sau un regim ”detox”.

Cât e mit și cât realitate din informațiile pe care le avem despre mâncare? S-ar putea să mănânci minciuni cu lingurița și trend-urile alimentare pe care le îmbrățișezi cu atâta ardoare să nu fie tocmai așa benefice pentru tine.

Soia. Eterna dezbatere

Cam singura alternativă la carne pentru vegetarieni, soia se găsește, sub o formă sau alta, într-o mulțime de mâncăruri procesate. Care ar fi problema cu ea, având în vedere că, la urma urmei, este o legumă? Soia conține isoflavone, un ingredient asemănător din punct de vedere chimic cu estrogenul.

Multă vreme această componentă a fost asociată cu cancerul mamar și soia a primit o reputație extrem de proastă. S-a demonstrat pe parcurs că nu este responsabilă pentru apariția cancerului.

Boabele de soia sunt o sursă importantă de proteină vegetală și au o valoare nutrițională mare. Nu este recomandat să consumați mai mult de o jumătate de cană pe zi.

Detoxifierea/ sucurile de detoxifiere

Detoxifierea pare o idee bună după o perioadă în care ai cam exagerat cu mâncarea, nu-i așa? Ai impresia că un ”detox” te va ajuta să scapi de câteva kilograme acumulate după concediu sau după sărbători. Așa s-au gândit și cei care au scos pe piață tot felul de sucuri de detoxifiere.

Să treci de la o alimentație bogată la câteva sucuri băute într-o zi poate avea efecte dezastruoase asupra organismului. Sunt șanse mari să te simți slăbit, amețit, să nu reziști mai mult de câteva zile. Unde mai pui că îți dai peste cap sistemul digestiv, obișnuit cu mâncare solidă. Constipație, balonare... e nevoie să mai continuăm?

Dacă ții neapărat totuși să o faci și crezi că ai nevoie de un astfel de regim, fă-o la îndrumarea unui medic și nu exagera: nu e recomandat să ții regimul mai mult de o săptămână. Și, cel mai important, revenirea la alimentația normală se face treptat, pentru ca organismul să aibă timp să se obișnuiască.

Carbohidrații - buni sau răi?

Carbohidrații sunt, poate, cei mai blamați din sfera alimentației. Da, există carbohidrați buni, care vă dau energie și vă hrănesc și carbohidrați răi (cei procesați), care doar vă îngrașă.

Carbohidrații îngrașă dacă sunt consumați în combinații nefericite (cu proteine, de exemplu). În rest, ei vă asigură energia în alimentație și nu ar trebui să vă feriți de ei. Stați departe de pâinea albă, cartofi prăjiți, paste și consumați cu încredere fructe, cereale, fasole, grâu, orez.

Înlocuitorii de gluten și îndulcitorii

Ai ales să elimini glutenul din alimentație din cauza unei alergii, a unei digestii proaste sau ca să pierzi în greutate, ar trebui să știi că nici produsele gluten-free nu sunt atât de sigure. Ele pot conține ingrediente artificiale, mai mult zahăr și unde mai pui că sunt supra-procesate.

Nu te lăsa păcălit de etichetele ”gluten-free” crezând că acele produse sunt neapărat sănătoase. Vei ajunge uneori să mănânci calorii goale. Elimină complet zahărul rafinat, făina și optează pentru legume. Sunt cea mai sigură alegere fără gluten.

Uleiul de cocos

Până de curând, uleiul de cocos era considerat ingredientul-minute, atât pentru alimentație, cât și pentru uz extern. Se pare însă că nu este atât de sănătos cum s-a vehiculat. Multă lume l-a inclus în alimentație datorită zvonurilor că ar ajuta la slăbit.

Uleiul de cocos are la fel de multe grăsimi ca untul sau grăsimea de origine animală, deci nu te aștepta să slăbești. Are o cantitate mare de grăsimi saturate, deci fii atent la cantitate data viitoare când îl folosești.