Suntem în plin sezon al vacanțelor, iar mâncarea este un aspect extrem de important în concediu. Este perioada în care, pentru câteva zile, uităm de diete și slăbit și ne răsfățăm cu bunătăți care mai de care mai îmbietoare.

Dacă ai în plan să mergi într-un concediu în Turcia, avem câteva recomandări de mâncăruri pe care nu ar trebui sub nicio formă să le ratezi.

Turcia este o țară primitoare, la fel și mâncărurile ei tradiționale. Gusturile sunt diferite față de mâncarea cu care suntem obișnuiți noi, românii.

E inutil să îți spunem că nu vei găsi carne de porc sub nicio formă în meniurile restaurantelor, din moment ce ai ajuns într-o țară musulmană.

Ai, în schimb, un meniu extrem de bogat din carne de miel, vită, pui, legume, toate aromate și parfumate cu tot felul de condimente.

Fie că ești genul care preferă mâncarea de tip ”street food”, sau restaurantele cu tradiție, e imposibil să nu găsești ceva pe gustul tău.

Aperitive

Hummus

(http://www.ck-creativekitchen.com)

Nu lipsește din nicio masă turcească completă. Pasta de năut, amestecată cu tahini (pastă de susan), ulei de măsline și pudră de ardei iute. Se servește cu nelipsita lipie și poate fi însoțit de o cremă de iaurt cu castravete și verdețuri.

Supa de linte

Cremă sau ca atare, supa de linte este nelipsită dintr-un prânz turcesc. Foarte consistentă și hrănitoare, poate fi mâncată simplă sau cu lipie și poate ține loc de o masă în sine. Este cea mai sigură alegere dacă ajungi într-un restaurant care nu prezintă prea multă încredere.

Kebap

Poate cea mai renumită mâncare turcească, pe care o poți găsi sub mai multe forme, inclusiv șiș kebap (un fel de frigărui) sau iskender kebap. În primul rând, ar trebui să știi că nu are nicio legătură cu ceea ce se vinde în fast food-urile de la noi sub denumirea de kebap.

Kebap-ul simplu conține carne tocată de miel, roșii proaspete, pătrunjel, condimente și, uneori, ceapă. Toate învelite strâns în lipie.

Iskender kebap

(http://www.e-kadinlar.com)

Este servit la farfurie și conține carne de miel, bucăți de pâine sau lipie prăjite în unt, sos de roșii și ardei și iaurt gras. Unele restaurante îl servesc alături de ardei iute copt pe grătar.

Șiș kebap

(Trip Advisor)

Este varianta ”pe băț”. Bucățele de carne de miel, rumenite sub formă de frigărui. Vin servite alături de bulgur și nelipsita salată (frunze de saltă verde, roșii, ceapă, sumac).

Adana

Dacă preferi carnea de miel tocată, adana poate fi prânzul sau cina perfectă. Adana sunt acei ”mici” turcești, alungiți și fripți pe grătar. Sunt serviți cu lipie, bulgur și legume coapte.

Patlicanli kebap

O mâncare din vinete coapte și carne de miel, combinația perfectă de texturi și arome. Conține felii de vinete și un fel de chifteluțe din carne de miel și vită, intercalate și coapte pe grătar. Nu lipsesc legumele coapte, ceapa presărată cu sumac și pătrunjelul proaspăt.

İçli Köfte

(http://yemek.com)

Sau, mai simplu spus, chiftele îmbrăcate în bulgur. Sunt făcute din carne tocată, de obicei de vită, prăjită într-o crustă de bulgur.

Între noi fie vorba, turcii le fac bine, dar arabilor le ies genial! Turcii sunt mai ”zgârciți”, arabii pun în compoziție și nuci și muguri de pin, așa că dacă îți iese în cale un restaurant arăbesc, încearcă-le și acolo, măcar pentru comparație!

Din categoria fast food

Lahmacun

(YouTube)

Dacă ești fan pizza, turcii au și ei versiunile lor. Una dintre ele ar fi lahmacun. O lipie foarte subțire, cu topping din carne tocată, condimente și pătrunjel.

Se servește de obicei cu zeamă de lămâie și poți adăuga pătrunjel extra, dacă îți place aroma lui puternică. De fapt, pătrunjelul este vedeta în bucătăria turcească, mai popular chiar și decât menta.

Pide

(http://istanbulrestaurantphuket.com)

O altă versiune de pizza o reprezintă pidele. Le găsești la orice fast food stradal, dacă vrei ceva rapid și gustos. Sunt acele pizza în formă de bărcuțe, cu carne (tocată sau cubulețe), roșii, condimente și cașcaval.

Kumpir

(http://istanbul.for91days.com)

Tot la fast food am putea încadra și celebrul kumpir, cartoful copt și amestecat cu tot felul de topping-uri. Nu e tocmai inventat de turci, se găsește sub diverse forme cam în toate țările europene, dar în Istanbul se află un loc celebru în toată lumea unde poți mânca un astfel de cartof.

Locul se numește Patatos, este localizat în zona Beyoğlu din Istanbul. Dacă ajungeți acolo, înarmați-vă cu răbdare, pentru că este coadă de cel puțin 10-15 persoane mai tot timpul.

Balik Ekmek

(http://thebesttravelled.com/)

Se spune că dacă ai ajuns în Istanbul și nu ai mâncat sendviș cu pește, ai ajuns degeaba. Balik Ekmek, mai exact, se servește peste tot pe malul Bosforului și ai garanția că este întotdeauna proaspăt.

Pescarii gătesc scrumbia pe grătar, chiar sub ochii turiștilor. O bucată de pâine, un file de pește fript, salată verde, sare și lămâie din belșug - o gustare ideală înainte sau după o croazieră pe Bosfor.

Ce bem în Turcia?

Știți vorba aceea celebră, ”nicio masă fără pește”? Ei, bine, în Turcia ar fi: nicio masă fără ayran. Și, evident, fără ceai.

Iaurtul ușor sărat, rece, e cea mai fresh alegere și se potrivește cu aproape orice ai mânca. Se găsește sub o mulțime de forme, îmbuteliat, la pahar sau sticlă.

Cele mai multe restaurante îl servesc proaspăt, făcut în bucătăria proprie, din iaurt, apă și sare. Din acest motiv e posibil ca gustul să difere de la un loc la altul.


Ayran

(http://turkishlifecafe.com)

Acesta este cel mai popular, cel mai vândut și, dacă ne întrebi pe noi, și cel mai bun.

Ceai negru

Nu exagerăm cu nimic dacă spunem că turcii beau mai mult ceai decât apă. Ceaiul negru, cu zahăr cubic, este nelipsit oriunde te-ai duce.

Se servește după o masă copioasă, alături de desert, la orice oră de fapt, de dimineața până seara.

Bere

(https://clausitosfootprints.wordpress.com)

Dacă nu vă place ayran-ul, sau simțiți că ați vrea să ”udați” friptura de miel cu o bere, tradiționala Efes este alegerea perfectă. Ar trebui să știți că dacă ajungeți în Turcia în luna Ramadanului (15 mai - 14 iunie), în care este post, nu veți fi servit cu bere la niciun restaurant.

O veți găsi doar în super-marketuri și nu este recomandabil să o consumați pe stradă sau în locuri publice.

Acestea fiind spuse, afiyet olsun!