Daca ai avut varicela in copilarie, virusul se afla in stare latenta in organism. Dar virusul se poate reactiva mai tarziu si poate cauza o eruptie cutanata.
Eruptiile cutanate pot aparea pe orice parte a corpului, dar de obicei afecteaza numai sectiuni mici. Durerea este de obicei primul simptom al Zonei Zoster.
Eruptiile cutanate si basicile cu lichid se formeaza in cateva zile dupa aparitia durerii. Unii oameni cu Zona Zoster au, de asemenea, febra, sensibilitate la lumina si oboseala.
Nu exista nici un remediu pentru zona zoster, dar medicul poate prescrie medicamente antivirale pentru a scurta durata virusului si a reduce simptomele.
Desi un antiviral este un tratament eficient, nu este singura optiune. Mai multe remedii naturale pot, de asemenea, reduce durerea si disconfortul. Printre ele se numara si o dieta alimentara.
Un sistem imunitar slabit agraveaza Zona Zoster. Unele modificari ale alimentatiei pot intari sistemul imunitar si pot impiedica raspandirea eruptiei in alte parti ale corpului. Se pot lua masuri pentru a imbunatati sistemului imunitar prin consumul anumitor alimente si evitarea altora.
O dieta care reduce simptomele virusului este compusa din alimente cu vitaminele A, B-12, C si E si aminoacidul lizina. Printre ele se numara:
- portocale si fructe galbene
- legume cu frunze verzi
- carne rosie
- oua
- pui
- peste
- lactate
- cereale integrale
- leguminoase
- fasole
- rosii
- spanac
Pe masura ce vei incepe sa te vindeci, poti incepe sa ai pofta de anumite alimente. Cu toate acestea, ar trebui sa eviti in special:
- alimente si sucuri cu cantitati mari de zahar
- alimente bogate in arginina (inclusiv ciocolata, gelatina si nuci)
- carbohidrati rafinati
- alimente bogate in grasimi saturate
Mancatul prea mult din aceste alimente poate slabi sistemul imunitar si poate prelungi efectele virsului. Alimentele cu niveluri ridicate de arginina pot provoca chiar reproducerea virusului.