Un pH de 14 este cel mai de baza, sau alcalin. Un pH de 7 este neutru.
Apa distilata pura este la mijloc, la 7. Nu este nici acida, nici alcalina.
La fel ca si diferite substante, diferite parti ale corpului uman au niveluri diferite ale pH-ului. pH-ul sangelui tau ideal este intre 7,35 si 7,45, care este usor alcalin.
Stomacul este in mod tipic la un pH de 3,5, ceea ce ajuta la descompunerea produselor alimentare in mod corespunzator.
Efectele consumului de alimente care produc aciditate
O dieta care include prea multe alimente care produc acid, cum ar fi proteinele, poate provoca aciditate in urina. Acest lucru poate duce la un tip de pietre la rinichi numite pietre de acid uric pentru a forma.
Prea multa aciditate poate provoca, de asemenea, deteriorarea oaselor si a muscilor. Acest lucru se datoreaza faptului ca oasele contin calciu, pe care organismul il utilizeaza pentru a restabili echilibrul pH-ului sangelui atunci cand acesta devine prea acid.
Unele studii sugereaza ca acidul fosforic, frecvent intalnit in bauturile carbogazoase inchise la culoare, este legat de scaderea densitatii osoase.
Prea multa aciditate poate creste, de asemenea, riscul de cancer, probleme hepatice si boli de inima.
Cercetatorii de la Universitatea din California din San Diego, sugereaza consumul de alimente alcaline, cum ar fi fructele si legumele, la un raport de 3:1. PH-ul unui produs alimentar inainte de a manca este mai putin important decat ceea ce se transforma o data ce este in interiorul corpului.
Alimente acide
Daca aveti probleme cu aciditatea, puteti face modificari in alimentatia zilnica pentru a ajuta la imbunatatirea simptomelor. Produsele alimentare care au tendinta de a provoca mai mult aciditate si pe care ar trebui sa le eviti includ:
- cereale
- zahar
- anumite produse lactate
- peste
- hrana procesata
- carne proaspata si carne prelucrata
- sucuri si alte bauturi ondulcite
- alimente bogate in proteine si suplimente
De asemenea, evita bauturile bogate in fosfor, cum ar fi berea sau ciocolata. Apa minerala poate fi un substitut bun. Daca vreti sa consumati alcool, incercati un vin rosu sau alb, cu continut redus de fosfor.
Alimente alcaline
Cand vine vorba de beneficiile unei diete alcaline, o cercetare publicata in Journal of Environmental and Public Health, spune ca nu exista dovezi concludente care sa sugereze ca imbunatateste sanatatea oaselor. Cu toate acestea, poate contribui la limitarea pierderii musculare, consolidarea memoriei si va ajuta sa traiti mai mult.
Alimentele alcaline si bauturi pe care le puteti include in dieta dumneavoastra includ:
- Oua
- Soia
- iaurt neindulcit
- lapte
- miere
- cele mai multe legume, inclusiv cartofi
- cele mai multe fructe
- ierburi si condimente, fara sare, mustar si nucsoara
- cereale integrale
Dieta alcalina este o alternativa sanatoasa. Prin consumul mai mare de fructe si legume, impreuna cu reducerea carbohidratilor, zaharului, poate ajuta la echilibrarea pH-ului din corp.