Anasonu este inrudit cu patrunjelul si se cultiva in gradini ca planta aromata. Pe langa uleiul volatil, fructele de anason contin lipide, zaharuri, substante grase, proteice, mucilagii, amidon si minerale.
Preparatele medicinale obtinute din anason au proprietati antispastice si carminative (evacueaza gazele intestinale). Infuzia de anason stimuleaza pofta de mancare, lactatia mamelor care alapteaza, calmeaza crizele de tuse si colicile sugarilor.
Anasonul are, de asemenea, un rol important, ca expectorant in bronsita, este diuretic si contribuie la calmarea durerilor abdominale si la eliminarea gazelor.
Anasonul are proprietati antioxidante. Este esential sa primim cat mai multi antioxidanti naturali si anasonul este o excelenta sursa de antioxidanti datorita prezentei linaloolului si a vitaminei C. Motivul pentru care avem nevoie de antioxidanti este ca ne ajuta sa ne protejam de daunele celulare cauzate de expunerea la radicalii liberi si toxinele de mediu.
Unul dintre avantajele cele mai impresionante ale anasonului este capacitatea sa de a trata infectiile fungice si infectiile precum candida albicans.
Candida este o ciuperca naturala care se gaseste in gat, gura, intestine si organe genitale. Aceasta ciuperca, de regula, nu provoaca probleme, dar, din pacate, balanta microbiala se poate dezechilibra atunci cand sistemul imunitar este slabit din anumite motive. Cand se intampla acest lucru, apare o crestere excesiva a candidei care duce la o infectie grava numita candidoza.
Vestea buna este ca cercetatorii din Coreea de Sud au demonstrat ca extractele de anason si uleiurile esentiale derivate din planta prezinta proprietati antifungice excelente.
In ultimul timp, se observa o crestere a numarului de bacterii care prezinta rezistenta crescuta la antibioticele prescrise frecvent. Aceasta criza a creat stimulentul pentru oamenii de stiinta de a gasi noi tratamente antimicrobiene, iar cautarea este in curs de desfasurare.
Abilitatile antibacteriene ale multor plante naturale au fost puse sub microscop si cercetatorii au inceput deja sa vada potentialul antibacterian al anasonului. Intr-un studiu publicat in 2010, cercetatorii au descoperit ca patru compusi antimicrobieni derivati din anasonul stelat au fost foarte eficienti impotriva a aproape 70 de tulpini de bacterii rezistente la medicamente.
Ceaiul de anason revigoreaza activitatea pancreasului, ajuta la eliminarea viermilor intestinali, calmeaza migrenele, combate anorexia si este eficient in tratamentul asteniei.
Pe de alta parte, anasonul nu poate fi util bolnavilor de ulcer duodenal, de enterocolite si de gastrite. Decoctul din radacina de anason calmeaza durerile menstruale.
Atentie insa: ceaiul de anason trebuie consumat la scurt timp de la preparare, cel mult patru ore. Dupa acest interval, ceaiul devine toxic.
Anasonul Stelat Si Beneficiile Sale Asupra Sanatatii
Anasonul chinezesc sau indian, cunoscut si sub numele de anason stelat, este originar din sudul Chinei si din Nordul Vietnamului. Folosit destul de des pentru a da aroma mancarurilor, este putin cunoscut pentru beneficiile pe care le aduce starii de sanatate. Putini sunt cei care stiu ca are un rol important ca expectorant in bronsita, este diuretic si contribuie la calmarea durerilor abdominale si la eliminarea gazelor.
Recomandări
Trending