Dar exista un nou val de scepticism cu privire la studiile care sugereaza beneficiile potentiale ale consumului de alcool.

In centrul dezbaterii este raportul dintre consumul de alcool si mortalitate, unde abstinentii si bautorii inraiti au risc de mortalitate mai mare decat cei care consuma in mod moderat.

In 2003, un rezumat al riscurilor asupra sanatatii si potentialele beneficii ale consumului moderat de alcool a sprijinit acest raport in ceea ce priveste boala coronariana accidentul vascular cerebral ischemic.

Alti cercetatori au observat o corelatie intre consumul de alcool si riscurile pentru diabet zaharat de tip 2, auz, fracturi de sold, dementa, ciroza hepatica si alte boli.

Cu toate acestea, un flux constant de oameni de stiinta a ridicat intrebari cu privire la calitatea acestor studii. In special, o meta-analiza din 2016 a concluzionat ca multi cercetatori nu a facut o diferenta intre tipurile de "abstinenti".

Mai exact, cei care nu au consumat alcool niciodata, cei care au consumat alcool anterior, dar la un moment dat s-au oprit si cei care nu au consumat alcool in fiecare zi, dar au facut acest lucru ocazional, de multe ori au fost inclusi in aceeasi categorie.

Mai mult, criticii afirma ca "abstinentii" care sunt fosti bautori, se opresc, de multe ori, din consumul de alcool din cauza unei boli. O meta-analiza din 2009 a studiilor in care "abstinenta" face referire exclusiv la abstinentii pe tot parcursul vietii, a constatat ca au acelasi risc de imbolnavire ca si consumatorii ocazionali sau moderati.

Lucrul asupra caruia toata lumea pare sa fie de acord este riscul semnificativ pentru sanatate asociate cu consumul excesiv de alcool, care nu este o raritate in timpul sarbatorilor sau sezoane de vacanta.

Deci, pentru moment, mesajul referitor la consumul de alcool ramane in mare parte neschimbat: Bucura-te de un pahar, dar fa acest lucru cu moderatie.