Dieta Paleo este considerată cel mai sănătos regim de slăbit conceput vreodată și se poate transforma foarte bine într-un stil de viață pe termen lung. Pe lângă pierderea în greutate, dieta Paleo te ajută să ții la distanță boli precum diabet, cancer, Parkinson, Alzheimer, depresie, infertilitate și afecțiuni cardio-vasculare.

Ce este Dieta Paleo?

Numele dietei Paleo vine de la alimentația pe care o aveau strămoșii noștri, în epoca de piatră, și care stă și la baza acestui regim. Ideea de la care se pornește este că ADN-ul uman este același de zeci de mii de ani, ceea ce înseamnă că alimentele adăugate relativ recent în alimentație nu sunt neapărat indispensabile, ba chiar unele ne fac rău. Oamenii erau mai sănătoși și trăiau mai mult în trecut, pentru că se hrăneau doar cu alimente naturale, neprocesate.

Cerealele, produsele lactate, zahărul, mezelurile - iată câteva categorii de alimente care pot lipsi din alimentație și chiar este indicat să fie evitate.

Dieta Paleo împarte alimentele în două categorii: alimente de origine naturală și legume/ fructe. Doar din aceste categorii de produse aveți voie să vă compuneți meniul în dieta Paleo. Sunt interzise lactatele, cartofii, cerealele, porumbul, alimentele intrate în alimentație în istoria recentă, în general, și toate alimentele procesate: dulciuri, sucuri, mezeluri etc.

Regulile dietei Paleo

Dieta Paleo are la bază câteva reguli pe care, dacă le urmați, nu numai că veți slăbi sănătos, dar veți avea și un matebolism excelent.

  1. Legumele trebuie să fie 2/3 din farfurie. O treime va fi sursa de proteine: carne, grăsimi sănătoase și un fruct.
  2. Eliminați alimentele cu potențial inflamator. Fiind un regim care imită alimentația din epoca de piatră, nu sunt permise deloc alimente procesate sau ambalate, care conțin aditivi, conservanți, zahăr adăugat sau E-uri. Vor fi excluse și lactatele, pentru că ele creează un mediu propice inflamațiilor la nivel digestiv. Nici cerealele nu sunt permise, din cauză că provoacă balonare și iritabilitate la nivel digestiv.
  3. Nu este nevoie să numărați caloriile. Porțiile de mâncare pot fi cât de generoase vreți, atât timp cât vă limitați la proteine animale în stare cât mai naturală, legume, frunze și fructe. Chiar dacă la început va fi mai greu să vă adaptați, treptat, organismul nu mai simți nevoia de a primi dulciuri sau alimente ultra-procesate.
  4. Cina se mănâncă dimineața. Micul dejun va fi cea mai importantă masă din zi, pentru că trebuie să vă asigure energie pentru tot restul zilei. Obișnuiți-vă să mâncați copios dimineața, chiar și o bucată de carne cu legume, pentru că vă va da energie până seara. La cină puteți merge pe ceva ușor, un pește la grătar cu o salată. Nici nu veți mai simți nevoia să mâncați mult seara, dacă i-ați dat organismului energie în prima parte a zilei.
  5. Un cheating meal pe săptămână. Dieta va da rezultate și dacă ”trișați” o dată pe săptămână. O prăjitură, un pahar de vin sau o pizza vă poate ajuta să nu fiți frustrat și să aveți în continuare motivația de a continua dieta.

Ce să mănânci?

  • legume
  • salată
  • fructe de sezon
  • nuci și semințe
  • carne slabă
  • pește și fructe de mare
  • grăsimi sănătoase (avocado, nuci, somon)

Alimente interzise

  • produse lactate
  • cereale
  • făină, paste făinoase
  • zahăr
  • cartofi, mazăre, fasole
  • alcool
  • alimente procesate

Cât slăbești?

În funcție de greutatea de la care pornești și de cât de strict ții dieta, poți slăbi până la 30 de kilograme în șase luni.

Contraindicații

Dieta Paleo nu este recomandată dacă aveți afecțiuni ale pancreasului sau ale organelor care împiedică digestia și absorbția corectă a grăsimilor. De asemenea, dacă aveți orice altă boală, este indicat să vă adresați medicului înainte de a începe orice dietă de slăbit.


Recomandări

Trebuie să țineți cont că alimentația omului preistoric se potrivea nevoilor și activităților lui. Acei oameni aveau activități fizice zilnice extrem de solicitante și de aceea aveau nevoie de multe proteine în alimentație.

Este recomandat să fiți atenți la porțiile de mâncare. Bucata de friptură să nu depășească mărimea podului palmei și să fie gătită cât mai rudimentar: friptă, fiartă sau pe grătar. Este interzisă prăjirea alimentelor în ulei.

Orice regim alimentar are rezultate mai bune dacă este însoțit de exerciții fizice. Faceți mișcare și beți multă apă în fiecare zi.