Castanele coapte au un gust delicat și dulceag și o textură moale, asemănându-se cu cartofii dulci. Află cum faci castane coapte la cuptor, la microunde sau confiate.

Castane coapte - La cuptor, la microunde și confiate

Castanele coapte sunt populare în lume, în preajma sărbătorilor de iarnă, și sunt foarte ușor de pregătit acasă. Pot fi savurate ca atare, ca o gustare festivă sau ca un răsfăț după masă.

Cum alegi cele mai bune castane pentru copt

Toamna, se întâlnesc adesea cazuri de persoane care confundă castanele dulci și comestibile cu castanele sălbatice, ce sunt otrăvitoare. Cele din urmă pot provoca probleme precum dureri abdominale, greață, vărsături și iritații ale gâtului.

Castanii sălbatici se găsesc în general în orașe, parcuri, alei și curți de școli, în timp ce castanii dulci tind să crească în păduri sau crânguri.

Atunci când alegeți castanele din magazine, evitați-le pe cele care au defecte, găuri mici sau semne de putrefacție. Alegeți castane lucioase și netede. Strângeți castanele în pumni. Acestea ar trebui să fie foarte ferme. În cazul în care coaja pocnește, probabil că acele castane sunt puțin mai vechi.

Este recomandat să coaceți mai întâi o porție mică de castane, ca măsură de precauție pentru cazul în care timpul de gătire ar trebui modificat.

Cum se pregătesc castanele la cuptor

Preparare 5 minute
Gătire 35 minute
Timp total 40 minute

Ingrediente

  • 500 grame castane
  • apă
  • sare, după gust

Mod de preparare

Puneți o castană pe un tocător, cu partea rotunjită în sus. Prindeți castanele ferm între degetul mare și arătător și folosiți un cuțit zimțat pentru a face o tăietură lungă pe partea rotunjită a castanei.

Asigurați-vă că tăiați până la capăt prin coajă. Apoi, faceți o a doua tăietură, formând un „X” pe partea rotunjită a castanei. Acest pas este foarte important, pentru a vă asigura că nu vor exploda castanele în cuptor și că se vor decoji ușor.

Puneți castanele într-un castron și acoperiți-le cu apă. Lăsați-le la înmuiat peste noapte sau timp de 10 până la 12 ore. Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius. Scoateți castanele din apă și uscați-le. 

După aceea, așezați-le într-un singur strat într-o tavă acoperită cu o foaie de copt, cu partea plată în jos și cu partea tăiată în sus. Presărați sare, după gust. Coaceți castanele timp de 30 - 35 de minute sau până când se înmoaie.

Imediat ce le scoateți din cuptor, puneți castanele fierbinți în interiorul unui prosop de bucătărie umed, ridicând capetele prosopului pentru a forma o pungă. Răsuciți punga închisă și strângeți bine castanele în interior. Ar trebui să le auziți pocnind. Lăsați-le să stea în prosop timp de 10 - 15 minute. Acest lucru permite evacuarea oricărui abur suplimentar și ajută la decojire.

După ce castanele au stat în aburi, pot fi decojite. Cel mai ușor este să îndepărtați cojile atunci când castanele sunt fierbinți, așa că îndepărtați imediat coaja trăgând ușor de la „X”-ul format. Aruncați orice castană ce pare lipicioasă sau ce arată ca și cum ar fi stricată în interior.

Cum se fac castanele confiate

castane confiate

Castanele pot fi pregătite și confiate, pentru un gust mai dulce. Modul de lucru este ușor. Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius. Amestecați 100 de grame de zahăr brun, o linguriță de apă și o linguriță de unt într-o cratiță mică.

Aduceți la fierbere și adăugați castanele coapte și decojite, amestecând până când sunt acoperite pe toate părțile. Puneți castanele pe o foaie de copt unsă cu ulei și coaceți-le timp de cinci minute. Apoi, întoarceți-le și coaceți-le pentru încă cinci minute.

Castane la microunde

Castane coapte curățate de coajă

De asemenea, castanele pot fi preparate și la cuptorul cu microunde. Pregătiți castanele potrivit indicațiilor de mai sus. Însă, în loc să le puneți într-o tavă de cuptor, puneți câte o castană, pe rând, în cuptorul cu microunde, pentru 30 de secunde. Sau câte două castane, timp de un minut. Apoi, puneți-le într-un prosop umed pentru a le aburi, după care le puteți decoji și savura.

Ce beneficii are consumul de castane

Castanele au caracteristici nutriționale similare cu cele ale cerealelor. Sunt bogate în fibre, precum și în săruri minerale, cum ar fi potasiu, fosfor și cantități mici de fier. În plus, conțin vitaminele B2 și E.

Castanele reduc nivelul de colesterol și stabilizează nivelul de zahăr din sânge. De asemenea, reduc riscul de constipație și probleme intestinale, cum ar fi diverticuloza. Însă, chiar dacă nu conțin gluten, castanele au un conținut ridicat de zaharuri, în special de amidon.

Italia este cel mai mare producător de castane din Europa, iar un tip deosebit de apreciat este cultivat în regiunea Mugello din Toscana. Castanele sunt în sezon din septembrie până în ianuarie și sunt deosebit de populare în jurul Zilei Recunoștinței, Crăciunului și Revelionului.

În limba italiană, există două denumiri pentru castane: castagne, pentru soiurile mai mici, mai comune; și marroni, pentru soiurile mai mari, mai apreciate, în formă de inimă.

Calorii și valori nutriționale

O porție de 80 de grame de castane coapte are 206 calorii.

  • Calorii

    206kcal

  • Proteine

    3g

  • Carbohidrați

    45g

  • Fibre

    4g

  • Grăsimi

    2g

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.