Atentie insa, pentru ca printre informatiile despre nutritie sunt strecurate si foarte multe mituri despre regimurile de slabit sau stilul de viata sanatos. Iata doar cateva dintre ele.

Dietele bazate pe produse fara grasimi sunt cele mai sanatoase

Fals. Sa renunti complet la grasimi nu e cea mai buna idee. Chiar daca intr-adevar vei slabi, organismul tau nu se va simti deloc bine. „Oamenii au tendinta sa creada ca o dieta fara grasimi o sa ii scape de kilogramele in plus ca prin minune, insa ar trebui sa stie ca o treime din calorii trebuie luata din grasimi”, a declarat Lyndel Costain, nutritionist.

Corpul uman are nevoie de grasimi pentru a avea energie, pentru regenerarea tesuturilor si transportul vitaminelor A, D, E si K.

Specialistii atrag atentia asupra faptului ca o femeie are nevoie, in medie, de 70 g de grasimi pe zi (95 g barbatii), pragul minim fiind de 30 g la femei si 40 g la barbati.

Ideal ar fi sa renunti la grasimile saturate si sa consumi produse ce contin grasimi nesaturate, precum uleiul de masline sau avocado.

Dietele radicale te ajuta sa slabesti rapid

Desi este adevarat, nu este deloc sanatos. Sa slabesti usor, cu o dieta pe termen lung, e cel mai indicat. Dietele cu rezultate imediate, kilograme bune pierdute in doar o saptamana-doua, nu inlatura doar grasimea ci slabesc si muschii si tesuturile.

Acest lucru declanseaza un soc al sistemului metabolic, pacalindu-l sa aiba nevoie de mai putine calorii pe zi. Apoi, dupa ce dieta se termina, in loc sa slabesti in continuare, te vei ingrasa si mai rau.

Indicat este sa se combine un regim sanatos cu sportul, pentru a intari musculatura si pentru a pastra un metabolism echilibrat.

Daca mananci noaptea tarziu, te ingrasi

Nu este neaparat adevarat, dupa cum sustin cercetatorii. Cei de la Centrul Dunn de Nutritie din Cambridge au derulat un experiment in cadrul caruia voluntarii au fost supusi unor teste cu un dispozitiv performant ce masoara atat caloriile depozitate, cat si pe cele consumate.

Subiectii au fost hraniti cu un pranz copios si o cina usoara pentru o saptamana, apoi cu un pranz mai sarac si o cina copioasa a doua saptamana.

Rezultatele au fost uimitoare: cina bogata consumata seara tarziu nu a provocat o depozitare mai mare a caloriilor decat mancarea de seara usoara.

Nutritionistii spun ca studiul demonstreaza ca nu e important cand mananci, important este cumulul de calorii pe care il ingerezi timp de 24 de ore.

Totodata, persoanele ce sar peste mese in timpul zilei iar seara mananca mult sunt mai predispuse la ingrasare decat cele ce au o ritmicitate in alimentatie.

Ideal ar fi un consum ponderat si regulat, mese periodice si respectarea maximului de calorii pe zi.

Laptele semi-degresat si cel degresat contin mai putin calciu decat cel normal

Laptele cu 0% grasimi contine mai mult calciu decat cel normal. Specialistii spun ca substanta se afla in partea apoasa a laptelui, nu in cea cremoasa.

Asadar, daca vrei sa slabesti si sa reduceti grasimile din alimentatie, laptele degresat este alegerea perfecta deoarece e sarac in grasimi si contine cu 10 mg de calciu mai mult pe 200 ml decat cel normal.

Varianta degresata este ideala pentru un mod de viata sanatos, iar cel normal este indicat copiilor si adultilor care vor sa se ingrase.

Fumatorii care se lasa de tigari se ingrasa

De fapt, persoanele in cauza se ingrasa pentru ca, in lipsa viciului periodic, se refugiaza in mancare.

Medicii nutritionisti recomanda consumul de morcovi proaspeti, sparanghel, sau orice alt tip de legume, in schimbul alimentelor precum biscuiti, snacksuri, stixuri etc.