Cuvantul "macrobiotic" provine din limba greaca si inseamna "viata minunata" sau "viata lunga". De aici si supozitiile ca o dieta macrobiotica, ce contine alimente nutritive si sanatoase, poate proteja impotriva cancerului si a altor boli cronice.
Dieta macrobiotica tipica trebuie sa contina:
- cereale integrale - in mod special orez brun - 50-60%
- legume (si alge marine) - 25-30%
- fasole - 5-10%
- peste, nuci, seminte, fructe, supa miso - 5-20%
- supa (preparata din ingredientele de mai sus) - 1-2 cesti pe zi.
Alimente sunt naturale si se recomanda cele cultivate pe plan local, preparate si consumate in mod traditional, prin fierbere, coacere sau preparate la abur. Pot fi incluse cereale integrale, legume, seminte, soia, peste si fructe. Planul dietetic este in esenta unul vegetarian, care permite consumul de peste sau carne doar ocazional. Nu sunt recomandate alimentele procesate. Vor fi excluse carnea si lactatele bogate in grasimi, zaharurile, cafeaua, ceaiurile, bauturile cofeinizate, alcoolul, faina rafinata, condimentele foarte iuti, produsele chimice si conservantii, carnea de pasare, cartofii si dovleceii.
Dieta macrobiotica este considerata de unii nutritionisti a fi prea restrictiva. De asemenea, se presupune ca aceasta priveaza organismul de anumiti nutrienti, cum ar fi proteinele, vitamina B12, fier, magneziu si calciu. Lipsa de energie poate fi consecinta consumului insuficient de proteine.
Nu se recomanda femeilor insarcinate sau celor care alapteaza, intrucat este posibil sa nu ofere anumiti nutrienti pentru dezvoltarea si cresterea normala a copilului.