Dacă urmărești blogurile, revistele sau emisiunile de lifestyle, cu siguranță ai auzit despre spirulină și despre cum este ea un aliment minune. Se poate folosi aproape în orice combinație și scop, de la supliment alimentar sub formă de tablete, până la smoothie-uri, măști de față și de corp, deserturi etc.
Se spune că spirulina este un super-ingredient, care conține o cantitate uriașă de proteine și care face minuni asupra sistemului imunitar și nu numai. Dar cât este mit și cât realitate? Este justificată ridicarea în slăvi a ei atât de mult?
A devenit un trend să folosim spirulină în orice ne este la îndemână, dar v-ați întrebat vreodată care sunt, cu adevărat, meritele ei? Sau apelăm la ea doar pentru că a devenit un trend și toată lumea o folosește?
Ce este spirulina?
Spirulina este o algă albastro-verde care conține o cantitate mare de nutrienți precum: vitamine, minerale, aminoacizi etc. Inclusă în alimentație, îmbunătățește starea generală de sănătate și reglează carențele de minerale din organism.
De ce este controversată?
Toată lumea, toate articolele vorbesc despre efectele benefice și minunile pe care le face spirulina, dar cât este mit și cât realitate? Rezultatele sunt cam greu de cuantificat. University of Maryland Medical Center susține că, în urma testelor de laborator și a celor făcute pe animale, s-a ajuns la concluzia că spirulina este un super-aliment care protejează celulele.
Concret, se pare că ar combate infecțiile, alergiile și acționează ca un antibiotic natural, asta în timp ce îmbunătățește sistemul imunitar. Dar toate aceste rezultate se bazează pe teste de laborator și pe animale, nu pe oameni.
Dezavantajele spirulinei
Printre punctele slabe ale spirulinei se numără acela că interacționează cu anumite medicamente. De asemenea, agravează simptomele bolilor autoimune. Există și informații conform cărora ar conține pseudo B-12, care împiedică organismul să absoarbă adevărata vitamină B-12.
Se presupune că, dacă este consumată pe termen lung, spirulina irită și poate afecta organele vitale.
Concluzii
Spirulina este un aliment plin de nutrienți, dar, la fel ca (aproape) orice lucru, are și aspecte negative. Nu spune nimeni că e bună sau e proastă. Dacă decideți să o includeți în alimentație, informați-vă înainte și nu o consumați doar pentru că a devenit un trend. Știm că reclama e sufletul comerțului, dar nu strică să cauți informații dincolo de trendurile de pe internet.