- Ce este grapefruit?
- Istoric / Origine grapefruit
- Calorii și valori nutriționale
- Beneficii și proprietăți
- Cum aleg cel mai bun grapefruit
- Cum se consumă grapefruit-ul
- Contraindicații / Efecte adverse
- Grapefruit în dietă
- Grapefruit în sarcină
- Curiozități despre grapefruit
- Ce trebuie să mai știi despre grapefruit
Ce este grapefruit?
Grapefruit este un fruct subtropical foarte cunoscut, cu un gust dulce-acrișor și ușor amărui. Miezul poate avea o culoare galben pal până la roz închis, în funcție de soi.
Este un fruct hibrid, obținut din întâmplare, prin încrucișarea dintre pomelo și portocală, și a fost cultivat pentru prima dată în insula Barbados din Caraibe. Atunci când a fost găsit, a fost denumit ”fructul interzis”, pentru că oamenii nu știau ce este și îl confundau adesea cu pomelo.
Istoric / Origine grapefruit
Primele fructe de grapefruit au apărut în Indiile de Vest, la sfârșitul secolului al XVII-lea. Cel mai probabil, cineva a adus semințe de pomelo în Jamaica și le-a încrucișat cu portocalul. Astfel au apărut primele fructe de grapefruit, iar prima mențiune referitoare la ele în acte apare în 1750, fiind denumite ”fructele interzise”.
Oamenii i-au atribuit denumirea ”grapefruit” datorită felului în care fructele cresc în copac: sub formă de ciorchine, la fel ca strugurii (grape=strugure).
De-a lungul timpului, s-au folosit atât denumirea de ”grapefruit”, cât și cea de ”fruct interzis” și multă vreme s-a crezut că era vorba despre unul și același fruct.
Prin secolul al XIX-lea s-a descoperit că denumirile se refereau, de fapt la fructe diferite. Cel mai probabil, este vorba despre soiuri diferite de grapefruit sau despre încrucișări între diferiți arbori tropicali, cu fructe asemănătoare, atât în ceea ce privește aspectul, cât și gustul.
Grapefruit-ul a ajuns cam în aceeași perioadă și în America și a început să fie cultivat de către un fermier pe nume Atwood Kimball, care l-a și popularizat. Soiul care se cultiva la acea vreme era cel de grapefruit galben.
Abia la începutul anilor 1900 a fost descoperit și grapefruit-ul roz și a început și el să capete popularitate.
Calorii și valori nutriționale
Grapefruit are doar 33 kcal pentru 100 grame.
Valori nutriționale:
- Carbohidrați 8,41 grame
- Zaharuri 7,31 g
- Grăsimi 0,10 g
- Proteine 0,8 g
- Vitamina B1 3% DZR (Doza Zilnică Recomandată)
- Vitamina B2 2% DZR
- Vitamina B5 6% DZR
- Vitamina C 40% DZR
- Magneziu 3% DZR
- Potasiu 3% DZR
- Zinc 1% DZR
Beneficii și proprietăți
Grapefruit-ul este un fruct excelent, deoarece conține o cantitate mare de vitamine, antioxidanți și fibre, are calorii puține și este unul dintre cele mai sănătoase fructe pe care le puteți consuma. În plus, vă poate ajuta să slăbiți, dar și să țineți la distanță bolile cardio-vasculare.
Ce beneficii are consumul de grapefruit?
Are puține calorii, dar multe substanțe nutritive
Grapefruit-ul este unul dintre cele mai slab calorice fructe, fiind ideal pentru cei care sunt atenți la siluetă.
Cu toate acestea, vine cu o cantitate mare de fibre și vitamine: vitamina C (64% din doza zilnică recomandată), vitamina A (28% din DZR), potasiu (5% din DZR), magneziu (3% din DZR). În plus, este o sursă excelentă de antioxidanți și minerale.
Întărește sistemul imunitar
Datorită conținutul mare de vitamina C, grapefruit este un aliat de nădejde al sistemului imunitar pentru că ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor. Acest antioxidant puternic ne ajută să ne refacem mai repede atunci când suntem răciți.
Și vitamina A care se găsește în grapefruit are un rol important în lupta împotriva inflamațiilor din organism.
Grapefruit-ul mai este și o sursă de vitamina B, zinc, cupru și fier și toate împreună contribuie la buna funcționare a organelor și ajută la menținerea sănătății pielii, formând o barieră eficientă împotriva infecțiilor.
Scade pofta de mâncare
Grapefruit-ul conține o cantitate mare de fibe, iar studiile au arătat că alimentele bogate în fibre ne ajută să ne săturăm mai repede, iar senzația de sațietate persistă mai mult timp.
Fibrele cresc intervalul de digestie și, astfel, ne ajută să consumăm mai puține calorii de-a lungul unei zile.
Ajută la pierderea în greutate
Acest beneficiu al grapefruit-ului are legătură strânsă cu punctul anterior. Mai mult decât atât, este un fruct care are puține calorii și o cantitate mare de apă.
Un studiu efectuat pe persoane obeze a arătat că oamenii care au consumat o jumătate de grapefruit înainte de masă au slăbit, in medie, 1.6 kilograme pe parcursul experimentului, fără să facă nimic altceva.
Previne rezistența la insulină și diabetul
Insulina este un hormon esențial în ceea ce privește metabolismul și menținerea nivelului de zahăr din sânge. Atunci când celulele noastre nu mai răspund la insulină, apare rezistența, care poate duce la apariția diabetului.
Grapefruit-ul ajută la reglarea nivelului de insulină din corp și scade riscul de a deveni rezistent la insulină. Studiile au arătat că, dacă mâncați un grapefruit întreg pe zi este mai ușor să mențineți sub control nivelul de zahăr din sânge și, astfel, scade riscul de diabet tip 2.
Scade riscul de boli cardio-vasculare
Studiile au arătat că oamenii care consumă grapefruit în mod regulat nu au mai avut probleme cu tensiunea arterială și au ținut sub control și nivelul de colesterol rău (LDL). Acest lucru se datorează faptului că acest fruct conține potasiu, un mineral cu rol esențial în sănătatea inimii.
O jumătate de grapefruit asigură 5% din cantitatea de potasiu de are aveți nevoie într-o zi.
În plus, fibrele și antioxidanții prezenți în grapefruit scad riscul apariției unor boli cardio-vasculare, precum și riscul de infarct.
Conține cantități mari de antioxidanți
Antioxidanții protejează celulele de efectele radicalilor liberi, iar grapefruit-ul este bogat în astfel de substanțe.
Vitamina C protejează împotriva virusurilor și bacteriilor și scade riscul apariției bolilor de inimă și a anumitor tipuri de cancer.
Vitamina A scade riscul apariției unor boli cronice, boli de inimă, cancer și probleme asociate vederii.
Licopenul scade riscul de cancer la prostată, în special, încetinește dezvoltarea unor tumori și diminuează efectele secundare ale tratamentelor pentru cancer.
Scade riscul apariției pietrelor la rinichi
Unele substanțe nu sunt filtrate de rinichi pentru a fi eliminate prin urină și ajung să se cristalizeze și să formeze așa-zisele pietre la rinichi, care pot duce la blocaje renale.
Acidul citric, prezent în grapefruit, interacționează cu calciul în rinichi și ajută la eliminarea lui, nedându-i voie să se cristalizeze. Acidul citric crește pH-ul urinei, împiedicând formarea pietrelor.
Hidratează foarte bine
Fructul de grapefruit conține o cantitate mare de apă, ajutând la menținerea hidratării în organism.
O jumătate de grapefruit conține aproximativ 120 ml de apă, așa că dacă știți că nu prea beți suficientă apă, fructele cu un conținut ridicat de apă sunt o soluție perfectă pentru a rămâne hidratat.
Ușor de introdus în dietă
Grapefruit-ul nu necesită preparare și este foarte bun atunci când este consumat ca atare.
Îl puteți mânca pe post de desert sau gustare, dar îl puteți integra în diverse salate (de fructe sau salate verzi), smoothie-uri sau îl puteși consuma sub formă de fresh.
Cum aleg cel mai bun grapefruit
Pentru a vă asigura că alegeți un fruct copt, numai bun pentru consum, fără să fie prea amar sau prea trecut, trebuie să aveți în vedere câteva aspecte. Alegeți un grapefruit care este plin și ferm, a cărui coajă are un ușor luciu.
Evitați fructele care sunt lovite, zbârcite sau au porțiuni de coajă tare, aspră, umflată deoarece acestea vor fi uscate la interior.
Alegeți-le pe acelea care sunt grele, pentru că acelea sunt coapte perfect și conțin o cantiate mare de suc.
Cum se consumă grapefruit-ul
Pentru a curăța cât mai ușor un grapefruit:
- Folosiți un cuțit cu lama zimțată și curbată
- Tăiați grapefruit-ul în jumătate și separați feliile una de cealaltă
- Folosind un cuțit ascuțit, îndepărtați pielea de pe fiecare felie în parte, pentru a scăpa de gustul amărui
Grapefruit-ul se poate consuma ca atare, pe post de gustare sau desert, simplu sau cu zahăr sau miere.
Îl puteți integra în salate sau deserturi, puteți face fresh din el sau folosi zeama lui la diverse dressing-uri pentru salată.
Îl puteți de asemenea combina cu alte fructe și face smoothie-uri din ele. În unele țări se face marmeladă din grapefruit.
Grapefruit se păstrează la frigider sau într-un loc uscat și răcoros, timp de o săptămână de când l-ați cumpărat.
Contraindicații / Efecte adverse
Deși este un fruct atât de valoros din punct de vedere nutritiv, pot exista anumite situații în care nu se recomandă consumul de grapefruit.
Dacă aveți probleme cu ficatul sau anumite afecțiuni ale rinichilor, ulcer, cistită sau diverse alergii alimentare, nu este recomandat să mâncați grapefruit.
De asemenea, nu este recomandat să mâncați grapefruit pe stomacul gol, fiind un fruct citric cu o aciditate mare.
Dacă urmați un tratament medicamentos, citiți prospectul sau întrebați medicul înainte de a consuma grapefruit.
Acesta nu este indicat dacă urmați tratamente pentru anumite boli ale rinichilor, tratamente cu imunosupresoare, iar femeile trebuie să știe că o anumită enzimă din grapefruit scade efectul anticoncepționalelor.
Grapefruit în dietă
Așa cum menționam anterior, grapefruit-ul este un fruct excelent în curele de slăbire. Are calorii puține, dar conține o cantitate mare de fibre și substanțe nutritive. Nu doar că vă ajută să vă țineți greutatea sub control, dar poate fi un aliat de nădejde în curele de slăbire.
Grapefruit-ul are o cantitate mare de apă și puține calorii, iar o jumătate de fruct sau chiar un fruct întreg poate fi consumat pe post de gustare sau înainte de masă.
Datorită fibrelor, vă veți simți sătul mai repede și nu va mai apărea senzația de foame câteva ore bune.
Grapefruit-ul vă ajută, deci, să consumați mai puține calorii într-o zi. În plus, ajută la menținerea sub control a nivelului de zahăr din sânge și scade riscul apariției rezistenței la insulină.
Grapefruit în sarcină
Acest fruct are numeroase beneficii pentru femeile însărcinate, în afară de cele pe care le-am enumerat deja și anume:
- cantitatea mare de vitamine și minerale
- ajută la menținerea greutății sub control
- scade riscul de boli cardio-vasculare și protejează sistemul imunitar
Studiile arată că grapefruit-ul le poate ajuta pe femeile însărcinate să scape de insomnii, care sunt atât de frecvente mai ales în ultimul trimestru de sarcină.
Indigestia și arsurile abdominale sunt alte două probleme cu care se confruntă femeile însărcinate, iar grapefruit-ul le poate ajuta în acest sens, datorită acidului citric pe care îl conține.
Fibrele din grapefruit și gustul dulce-acrișor le ajută pe femeile gravide să scape de grețurile specifice sarcinii.
Anemia este o altă problemă cu care se pot confrunta viitoarele mămici, iar grapefruit-ul poate fi aliatul lor de nădejde, pentru că are o cantitate mare de vitamina B.
AtențieO cantitate prea mare de fructoză poate afecta direct dezvoltarea bebelușului, așa că viitoarele mame trebuie să fie atente la cantitatea de fructe pe care le consumă în timpul sarcinii.
Curiozități despre grapefruit
- Numele i-a fost dat de un fermier jamaican, datorită faptului că fructele cresc sub formă de cirochine în copac, la fel ca strugurii.
- Primul pom de grapefruit a apărut în Florida în 1823.
- Soiul Ruby Rose a fost descoperit din greșeală în Texas, în 1929.
- În Statele Unite se cultivă cea mai mare cantitate de grapefruit.
- 60% din producția de grapefruit vine din Florida.
- Grapefruit-ul este fructul tradițional al statului Texas.
- În California se poate cultiva grapefruit tot timpul anului, datorită climei și solului.
- Grapefruit-ul poate fi alb, roșu sau roz.
- Gustul poate fi diferit în funcție de soi: de la dulce la acru și chiar amărui.
- Poate dura până la 13 luni până ca arborele de grapefruit să facă fructe.
- Arborii cresc cel mai mult în climatul sub-tropical și au nevoie de temperaturi de cel puțin 25 de grade Celsius pentru a rodi.
- Florile din care se formează fructul sunt albe și seamănă cu cele de portocal.
- Pot crește până la 25 de fructe de grapefruit înt-un ciorchine.
Ce trebuie să mai știi despre grapefruit
Cum îți poate face rău consumul de grapefruit?
Grapefruit-ul conține compuși organici care pot interfera cu absorbția în organism a anumitor medicamente, inclusiv cele pentru reglarea tensiunii arteriale.
De asemenea, poate scădea eficiența pilulelor contraceptive.
Întrebați întotdeauna medicul sau farmacistul dacă medicamentele pe care le luați pot avea o eficiență mai scăzută în combinație cu grapefruit-ul.
Când este momentul optim pentru a consuma grapefruit?
Dacă vă place acest fruct, vă puteți bucura de beneficiile lui în orice moment al zilei, dar este ideal să îl consumați înainte de masă.
O jumătate de fruct sau un pahar de suc de grapefruit înainte de mesele principale vă vor ajuta să vă simțiți sătul și să mâncați mai puțin la masă, contribuind, astfel, la scăderea în greutate.
Ce cantitate de grapefruit este recomandat să mâncați într-o zi?
Fructele nu ar trebui să lipsească din alimentație, iar porția corectă este de aproximativ 300 g pe zi.
Rămâne la aprecierea voastră dacă veți consuma un singur fel de fructe într-o zi sau un amestec de fructe în proporții variabile.
Consumul de grapefruit poate să vă curețe arterele?
Un studiu efectuat pe animale, în cadrul căruia acestea au fost hrănite cu alimente bogate în colesterol și pectină de grapefruit, a avut drept rezultat îngustarea arterelor acestora cu 24%. Cu alte cuvinte, au fost eliminate depunerile arteriale și a scăzut nivelul de colesterol total.
Îți poate afecta rinichii consumul de grapefruit?
Sucul de citrice poate menține rinichii sănătoși, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii din Marea Britanie.
Studiile arată că un anumit compus organic, numit naringenin, care se regăsește în grapefruit, portocale și roșii este responsabil pentru secreția unei proteine care împiedică apariția unor probleme are rinichilor, printre care și insuficiența renală.
Care este cantitatea corectă de grapefruit pe care ar trebui să o consumați?
Dacă vă place grapefruit-ul, vă puteți bucura de un fruct întreg, pe care să îl savurați fără să vă simțiți vinovați.
Nu numai că nu îngrașă, dar are numeroase beneficii pentru sănătate.
Așadar, un grapefruit întreg nu este prea mult pentru o porție.
Care fruct este mai sănătos: portocala sau grapefruit-ul?
Portocalele sunt mai bogate în calorii, proteine, carbohidrați, fibre și zahăr, în timp ce grapefruit-ul conține mai multe grăsimi.
Portocalele conțin cantități mai mari din vitaminele C, E, B1, B2, B3 și B6, în timp ce grapefruit-ul are o cantitate mai mare de vitamina A.
Contribuie grapefruit-ul la scăderea nivelului de colesterol?
Un grapefruit pe zi, consumat timp de o lună, ajută la scăderea colesterolului de tip LDL cu 20%, potrivit unui studiu din 2006.
Acest lucru se datorează conținutului de licopen și pectină, prezente în pulpă.
Acest fruct poate amplifica efectul unor medicamente folosite în tratamentul bolilor cardiace, așa că este de preferat să vă consultați cu medicul dacă urmați un astfel de tratament și vreți să consumați grapefruit.
Este grapefruit-ul un fruct bogat în zahăr?
Grapefruit-ul este printre fructele cu cel mai scăzut conținut de zaharuri, de aceea este ideal în curele de slăbire.
O jumătate de fruct conține doar 11 grame de zahăr, iar dacă nu vă place gustul înțepător, puteți folosi miere pentru a-l mai îndulci.
Ce se întâmplă dacă mâncați partea albă de la grapefruit?
Atunci când curăță grapefruit-ul, mulți scot miezul din felii și aruncă învelișul alb al acestora, din cauză că are un gust amar.
Însă dacă nu vă deranjează gustul, este de preferat să îl mâncați cu tot cu acea pieliță albă, pentru că acea membrană are numeroase beneficii pentru sănătate.
Ce se întâmplă dacă beți prea mult suc de grapefruit?
Consumul de grapefruit sau de suc de grapefruit în combinație cu anumite medicamente poate duce la sângerări gastro-intestinale, insuficiență renală, probleme de respirație sau chiar deces.
Peste 40 de medicamente, printre care unele folosite în tratarea cancerului, medicamente pentru inimă, antidepresive și medicamente folosite în tratamentul schizofreniei pot interfera cu sucul de grapefruit sau cu fructul în sine.
Este grapefruit-ul bun sau rău pentru ficat?
Studiile efectuate până în prezent arată că grapefruit-ul este bun pentru ficat, deoarece reduce inflamația. Antioxidanții protejează ficatul și îmbunătățesc mecanismele de apărare ale acestuia.
Este grapefruit-ul recomandat în curele de slăbire?
Grapefruit-ul este un aliat de nădejde dacă v-ați propus să slăbiți. E sărac în calorii, dar bogat în fibre și vă poate ajuta să vă simțiți sătul mai repede și astfel să mâncați mai puțin.
Cum scăpați de gustul amar al grapefruit-ului?
Grapefruit-ul are un gust acru-amărui, care poate să nu fie pe placul tuturor.
Pentru a neutraliza gustul amar, puteți folosi ceva dulce sau ceva sărat în combinație cu acesta. Adăugați zahăr, miere sau sirop de agave peste el, presărați un praf de sare sau amestecați-l cu fructe dulci precum banane, struguri, kiwi sau mango.