Intr-un studiu care a aparut in revista Cell, Paolo Sassone-Corsi, director al Centrului de Epigenetica si Metabolizare de la Universitatea din California si colegii lui, arata cum ritmurile circadiene - sau ceasul biologic al organismului - se schimba, ca rezultat al imbatranirii fiziologice.
Echipa Sassone-Corsi a testat acelasi grup de soareci la 6 luni si 18 luni, tragand mostre de tesut din ficat, organul care functioneaza ca interfata intre nutritie si distributie a energiei in organism. Energia este metabolizata in celule sub controale circadiene precise.
Cercetatorii au descoperit ca ciclul de 24 de ore din sistemul metabolic la soareci mai in varsta a ramas acelasi, dar au existat schimbari notabile in ritmul circadian, care porneste si opreste genele pe baza consumului de energie la nivel celular. Pur si simplu, celulele mai vechi au procesat energia ineficient.
"Acest mecanism functioneaza excelent la animalele tinere, dar se opreste practic la cele batrane", a spus Sassone-Corsi. Cu toate acestea, intr-un al doilea grup de soareci batrani care au fost hraniti cu o dieta cu 30% mai putine calorii timp de sase luni, procesarea energiei in celule s-a schimbat. "De fapt, restrictia calorica functioneaza prin intinerirea ceasului biologic intr-un mod foarte puternic", a spus Sassone-Corsi. "In acest context, un ceas bun insemna imbatranirea mai lenta".
Sassone-Corsi si colegii sai au aratat pentru prima data legatura dintre ritmurile circadiene cu aproximativ 10 ani in urma, identificand caile metabolice prin care funcționeaza o proteina enzimatica circadiana numita SIRT1. SIRT1 sesizeaza nivelurile de energie din celule. Activitatea sa este modulata de cat de multi nutrienti consuma o celula. In plus, ajuta celulele sa reziste stresului indus de oxidare si radiatii. SIRT1 a fost, de asemenea, legata de raspunsul inflamator, de diabet si de imbatranire.
Dietele sarace in calorii pot creste speranta de viata
Oamenii de stiinta care studiaza modul in care ceasul biologic afecteaza metabolismul au descoperit ca o dieta cu continut scazut de calorii ajuta la mentinerea acestor procese de reglare a energiei, iar corpul ramane tanar mai mult timp.
Recomandări
Trending