Corpul produce in mod natural acest aminoacid si se gaseste, de asemenea, in multe alimente. Cu toate acestea, este posibil sa ai nevoie de glutamina suplimentara pentru o sanatate optima.
In acest material vei afla de ce glutamina este importanta si cat de sigure sunt suplimentele de glutamina.
Glutamina este un aminoacid care are o contributie esentiala la sinteza proteinelor, dar si la procesele de detoxifiere. Proteinele sunt cruciale pentru organe. Acestea servesc si altor functii, cum ar fi transportul de substante in sange si combaterea virusurilor si bacteriilor.
Glutamina se gaseste in multe alimente
Glutamina se gaseste in mod natural intr-o varietate de alimente. S-a estimat ca o dieta echilibrata contine 3-6 grame pe zi, dar aceasta poate varia in functie de alimentele consumate.
Cele mai mari cantitati se gasesc in produsele animale din cauza continutului mare de proteine.
Cu toate acestea, unele produse vegelate au un procent mai mare de glutamina in proteina lor.
Oua: 4,4% (0,6 g/100 g oua)
Carne de vita: 4,8% (1,2 g/100 g carne de vita)
Laptele degresat: 8,1% (0,3 g/100 g lapte)
Tofu: 9,1% (0,6 g/100 g tofu)
Orez alb: 11,1% (0,3 g/100 g orez)
Porumb: 16,2% (0,4 g/100 g porumb)
Este importanta pentru sistemul imunitar
Una dintre cele mai importante functii ale glutaminei este rolul sau in sistemul imunitar. Este o sursa critica de combustibil pentru celulele imune, inclusiv celulele albe din sange si anumite celule intestinale.
Cu toate acestea, nivelurile sale sanguine pot scadea datorita leziunilor, arsurilor sau interventiilor chirurgicale majore.
Daca nevoia organismului de glutamina este mai mare decat capacitatea sa de a o produce, organismul poate descompune depozitele de proteine, cum ar fi muschii, pentru a elibera mai mult din acest aminoacid.
In plus, functia sistemului imunitar poate fi compromisa atunci cand sunt disponibile cantitati insuficiente de glutamina. Din aceste motive, dietele bogate in proteine, dietele cu continut ridicat de glutamina sau suplimentele de glutamina sunt adesea prescrise dupa leziuni majore cum ar fi arsurile.
Studiile au aratat, de asemenea, ca suplimentele de glutamina pot imbunatati sanatatea, pot diminua infectiile si pot duce la o perioada de convalescenta mai scurta.
Are un rol important in sanatatea intestinului
Beneficiile pentru sistemul imunitar sunt legate de rolul glutaminei in sanatatea intestinala. In corpul uman, intestinele sunt considerate cea mai mare parte a sistemului imunitar.
Glutamina este o sursa importanta de energie pentru celulele intestinale si imune. Acest lucru impiedica bacteriile sau toxinele daunatoare sa se deplaseze din intestine in restul corpului. In plus, este importanta pentru cresterea si intretinerea normala a celulelor din intestin.
Dozaj si efecte secundare
Deoarece glutamina este un aminoacid care este produs in mod natural in organism si gasit in multe alimente, nu exista nici o ingrijorare ca acesta este daunatoare in cantitati normale.
S-a estimat ca o dieta obisnuita poate contine intre 3 si 6 grame pe zi, desi aceasta cantitate poate varia in functie de tipurile si cantitatile de alimente consumate.
Studiile privind suplimentele cu glutamina au utilizat o mare varietate de doze, variind de la aproximativ 5 grame pe zi pana la doze mari de aproximativ 45 de grame pe zi timp de sase saptamani.
Desi nu au fost raportate efecte secundare negative la aceasta doza mare, markerii de siguranta sanguina nu au fost examinati in mod special.
Alte studii au raportat probleme de siguranta minime privind suplimentele pe termen scurt de pana la 14 grame pe zi. In general, se crede ca utilizarea pe termen scurt a suplimentelor este probabil sigura.
Cu toate acestea, unii oameni de stiinta si-au exprimat ingrijorarea cu privire la utilizarea lor sustinuta. Adaugarea glutaminei la o dieta obisnuita poate provoca o varietate de schimbari in modul in care organismul absoarbe si proceseaza aminoacizii.
Cu toate acestea, efectele pe termen lung ale acestor modificari nu sunt cunoscute. Prin urmare, sunt necesare mai multe informatii privind suplimentele pe termen lung, in special atunci cand se utilizeaza doze mari.
Este posibil ca suplimentele de glutamina sa nu aiba aceleasi efecte daca ai o dieta cu continut ridicat de proteine animale, in comparatie cu o dieta bazata pe legume si fructe, cu continut scazut de proteine.
Glutamina: beneficii, mod de folosire si efecte secundare
Glutamina este un aminoacid important, cu multe functii in organism. Este si o parte esentiala a sistemului imunitar. Mai mult, glutamina are un rol deosebit in sanatatea intestinala.
Recomandări
Trending