Turmericul, cunoscut si sub denumirea stiintifica Curcuma longa, este un vechi condiment indian, planta medicinala si colorant alimentar din familia ghimbirului.
Tulpinile sale, numite rizomi, sunt galben stralucitor sau portocalii. Sunt de obicei uscate si macinate sub forma de pulbere si sunt bogate in curcuminoide, compusi ai plantelor care sunt responsabili pentru culoarea caracteristica a turmericului.
Turmericul este folosit ca un condiment si colorant alimentar, adaugand atat aroma, cat si culoare produselor alimentare. Dar a fost, de asemenea, consumat pentru beneficiile sale pentru sanatate, toate atribuite curcuminei, principala sa componenta activa.
Suplimentele cu curcumina au urmatoarele beneficii:
Reduc inflamatia: inflamatia cronica este asociata cu multe boli. Studiile arata ca suplimentele cu curcumina pot reduce nivelurile markerilor inflamatorii
Contin antioxidanti: Curcumina si alte curcuminoide sunt antioxidanti puternici care pot imbunatati starea de sanatate.
Imbunatatesc functia vaselor de sange: Studiile sugereaza ca suplimentele cu curcumina pot stimula dilatarea vaselor de sange, crescand fluxul sanguin si reducand tensiunea arteriala.
Reduce riscul de atac cardiac: De asemenea, poate reduce riscul atacurilor de inima, posibil prin efectele lor antiinflamatorii.
Atat turmericul, cat si curcumina, principalul sau ingredient activ, sunt in general considerate sigure si fara contraindicatii.
Cu toate acestea, unii oameni pot avea efecte secundare cand le iau in doze mari ca suplimente.
Turmenic
Turmericul contine in jur de 2% oxalat. In doze mari, acest lucru poate contribui la formarea pietrelelor la rinichi la persoanele predispuse.
In plus, nu toate pulberile comerciale sunt pure. Unele sunt combinate cu ingrediente mai ieftine si potential toxice care nu sunt enumerate pe eticheta.
Studiile au aratat ca pulberile comerciale de turmenic pot contine amidon de orz, faina de grau sau de secara.
Consumul de turmeric care contine faina de grau, orz sau secara poate provoca simptome adverse la persoanele cu intoleranta la gluten sau boala celiaca.
Unele pulberi de turmeric pot contine, de asemenea, coloranti alimentari discutabili, care sunt adaugati pentru a imbunatati culoarea atunci cand pulberile de turmeric sunt diluate cu faina.
Curcumina
Suplimentele cu curcumina sunt considerate sigure si nu au fost raportate reactii adverse adverse la doze mici.
Un studiu efectuat la 10 adulti a constatat ca administrarea a 490 mg curcumina zilnic, timp de o saptamana, nu a cauzat efecte secundare. Alte studii au aratat ca administrarea de doze de 1,200-2,100 mg curcumina pe zi timp de 2-6 saptamani nu a condus la efecte adverse aparente. Cu toate acestea, o mica parte dintre oameni pot prezenta unele efecte secundare usoare la doze mai mari.
Acestea pot include:
Probleme digestive: Oamenii pot prezenta probleme digestive usoare, cum ar fi balonarea, refluxul acid, flatulenta si diareea la doze zilnice care depasesc 1.000 mg.
Cefalee si greata: Doze de 450 mg sau mai mult pot provoca dureri de cap si greata la un numar mic de persoane.
Eruptii cutanate: Oamenii au raportat o eruptie pe piele dupa administrarea unei doze de 8000 mg de curcumina sau mai mult, insa acest lucru pare sa fie foarte rar.
Consumul Mare De Turmeric Poate Avea Efecte Secundare?
Turmericul este un condiment popular, de culoare galbena, provenind din sudul Asiei. Este un ingredient esential in multe feluri de mancare indiene. Este, de asemenea, consumat pentru beneficiile sale pentru sanatate. Suplimentele de curcumin, sau curcumina - principala sa substanta activa - devin tot mai populare.
Recomandări
Trending