Descoperă rețeta originală de spaghete carbonara, direct din inima Italiei. Urmărește pașii simpli pentru a pregăti acest delicios preparat tradițional cu ingrediente proaspete și autentice.
Transformă-ți masa într-o veritabilă experiență culinară italiană cu spaghetti alla carbonara!
Spaghetele carbonara, una dintre cele mai cunoscute tipuri de paste din bucătăria italiană, se prepară cu doar cinci ingrediente simple: spaghete asezonate cu bucățele de guanciale rumenite, piper negru, brânză Pecorino Romano și ouă bătute.
În rețeta italiană autentică de spaghete carbonara, ingredientele sunt foarte puține și de o calitate excelentă. Buna calitate a ingredientelor este o condiție necesară pentru succesul acestei rețete.
În ciuda multor păreri, ingredientele rețetei tradiționale de spaghete carbonara sunt doar următoarele cinci: guanciale, brânză Pecorino Romano, ouă, piper și spaghete.
Pentru a face cea mai bună carbonara nu aveți nevoie de alte ingrediente, așa că nu folosiți usturoi, pătrunjel, ceapă, smântână, lapte, parmezan, pancetta sau bacon.
Dacă veți citi cu atenție această rețetă, veți vedea că există multe variante de paste Carbonara, chiar și în Italia, dar acestea sunt doar variante ale rețetei autentice care se prepară foarte simplu și rapid.
Singura dificultate este să vă asigurați că ouăle nu se gătesc atât de mult încât să arate ca o omletă sau prea puțin încât să fie crude și reci. Există câteva trucuri pentru a face spaghete carbonara perfecte. Acestea sunt prezentate mai jos.
Rețeta originală de spaghete carbonara
Ingrediente
- 350 de grame de spaghete
- 200 de grame de guanciale
- 4 ouă medii întregi (un ou per porție)
- 100 de grame de brânză Pecorino Romano rasă
- Piper negru măcinat
Mod de preparare
Pasul 1
Mai întâi, fierbeți apa pentru paste în timp ce pregătiți sosul carbonara. Nu uitați, raportul corect este de un litru de apă pentru fiecare 100 de grame de paste și 10 grame de sare grunjoasă la fiecare litru de apă.
Tăiați guanciale în bucăți mici - cuburi sau felii, cum preferați, apoi gătiți-le într-o tigaie la foc mediu timp de aproximativ două sau trei minute. Amestecați-le din când în când astfel încât să se gătească uniform.
Cu cât guanciale se va găti mai mult, cu atât mai mult se va topi grăsimea și carnea sa va deveni crocantă. Nivelul de gătire depinde de fiecare în parte, de propriile preferințe.
Atenție! Nu este nevoie de ulei pentru a găti guanciale. Această carne este deja destul de grasă, uleioasă și fabuloasă prin ea însăși. Dacă doriți, puteți adăuga o lingură de apă de gătit și să emulsionați. În acest fel se va crea un sos gras excelent pentru a asezona frumos spaghetele. Când este gata, opriți focul, acoperiți cu un capac și lăsați deoparte.
Pasul 2
Acum preparați crema de brânză Pecorino Romano. Așadar, într-un bol puneți ouăle și brânza Pecorino Romano. Folosiți oul întreg, nu doar gălbenușul.
Pecorino Romano, singura brânză care este recomandată pentru prepararea spaghetelor carbonara, este o brânză italiană foarte sărată și aromată, așa că nu este nevoie să adăugați sare.
Pasul 3
Adăugați puțin piper negru proaspăt măcinat. Apoi, amestecați rapid cu o furculiță sau cu un tel, până când obțineți un sos cremos.
Pasul 4
Acest sos de ouă și brânză Pecorino Romano ar trebui să fie destul de gros. Puneți-l deoparte pentru moment. Apa ar trebui să fiarbă acum, așa că adăugați sarea și fierbeți spaghetele.
Dacă ați ales o oală destul de mare, spaghetele ar trebui să încapă confortabil, fără a fi nevoie să le rupeți - gest pe care cei mai mulți italieni îl dezaprobă. Spaghetele întregi sunt cele mai bune, astfel încât să le puteți învârti mai ușor în jurul vârfurilor furculiței fără să fie nevoie să vă ajutați de o lingură.
Cel mai bun mod de a găti spaghetele fără a le rupe este să le țineți într-un buchet pe verticală și să le scufundați în apa sărată.
Pasul 5
Acum le puteți da drumul. Pastele vor cădea în oală în toate direcțiile. Pe măsură ce se înmoaie, folosiți o furculiță pentru a le lăsa să se scufunde, apoi amestecați. Gătiți spaghetele al dente, respectând timpul de gătire aflat pe pachetul de paste.
Pasul 6
Folosind o lingură pentru spaghete, scurgeți pastele atunci când sunt gata. Puneți-le apoi în tigaie, la foc mare, pentru a le asezona bine cu guanciale.
Pasul 7
Acesta este cel mai important pas în prepararea spaghetelor carbonara. Este nevoie de rapiditate. Când spaghetele și guancialele sfârâie în tigaie, opriți focul. Altfel, ouăle se vor găti prea mult și vă veți alege cu omletă și paste omletă.
Acum adăugați rapid ouăle și crema de brânză Pecorino Romano în pastele fierbinți și amestecați. Tigaia nu este prea fierbinte, în acest fel ouăle se vor găti fără cocoloașe.
Fiți atenți la consistență, care trebuie să fie cremoasă, dar nu lichidă. Dacă observați că sosul este prea lichid, adăugați puțină brânză Pecorino Romano rasă.
Pe de altă parte, dacă vedeți că preparatul este prea lipicios și dens, adăugați una sau două linguri de apă de gătit. Dacă ați folosit o lingură pentru a scurge spaghetele, apa rezervată pentru paste vă poate fi utilă în acest pas.
Tips
Serviți spaghetele carbonara imediat, calde. Nu este recomandat să păstrați resturile de carbonara în frigider sau congelator pentru zilele următoare, pentru că nu vor mai fi la fel de gustoase.
Guanciale versus Pancetta
Nu ar trebui să folosiți pancetta în carbonara. Guanciale este magie pură și dacă îi îndepărtați grăsimea aurie, spagheteșe carbonara se transformă într-un preparat mai degrabă banal și plictisitor. Motivul este calitatea intrinsecă a ingredientelor: guanciale are aromă și grăsime, în timp ce pancetta este un tip de carne mai uscat.
Guanciale este un produs italian din carne de porc, preparat obraji de porc. Numele său provine de la „guancia”, care în limba italiană înseamnă obraz, tradus uneori cu „untură de obraz de porc” sau „slănină de obraz”. Sărat și piperat, este lăsat la maturat timp de trei luni.
Aceasta este rețeta tradițională iitaliană de spaghete carbonara, în care guanciale este ingredientul de top. De fapt, gustul deosebit provine din această mică bijuterie a artei culinare italiene.
Totuși, mulți oameni folosesc pancetta în pastele carbonara. Uneori pentru că este mai ușor de găsit pe piață. Însă, cel mai adesea, aceștia folosesc pancetta pentru că guanciale este o carne destul de grasă și nu există nicio îndoială că este un ingredient hipercaloric. Însă, spaghetele carbonara cu pancetta este o variantă a rețetei tradiționale, autentice.
Pecorino Romano versus Parmigiano Reggiano
Rețeta tradițională de spaghete carbonara este o rețetă italiană ale cărei origini sunt în Lazio. Rețeta cere Pecorino Romano, pentru că această brânză își are originile tot în Lazio, în timp ce Parmigiano Reggiano aparține unei alte regiuni: Emilia Romagna.
Prin urmare, puteți folosi cu siguranță Parmigiano Reggiano în spaghetele carbonara, dar nu veți obține varianta originală a acestui preparat.
Alte variante ale rețetei autentice de spaghete carbonara
La fel ca în cazul tuturor preparatelor din bucătăria tradițională italiană, există mai multe variante ale rețetei autentice de spaghete carbonara. Iată câteva dintre aceste variante: ce să adăugați și ce să scoateți din ingredientele tradiționale și de ce.
Fiecare rețetă tradițională are multe variante, iar acest lucru este valabil și pentru spaghetele carbonara. În fiecare variantă pot fi adăugate sau înlocuite mai multe ingrediente.
Carbonara cu smântână
Multor persoane le place să facă spaghete carbonara cu smântână, prin înlocuirea unui ou cu 120 de mililitri de smântână groasă. Pentru ei, această variantă a preparatului este mai cremoasă și are o aromă mai puțin pronunțată de ou.
În realitate, însă, nu ar trebui să folosiți smântână pentru a face acest fel de mâncare să fie mai cremos. Pentru simplul motiv că grăsimea din guanciale, brânza și ouăle sunt deja destul de cremoase și grele prin natura lor. Așa că adăugarea de smântână nu ar face decât să îngreuneze preparatul.
Pe de altă parte, este adevărat că, dacă pregătiți cantități mari de paste (să zicem, pentru 10 persoane), un strop de smântână poate ajuta la fluidizarea sosului. Însă, aceasta este o soluție improvizată, un truc în bucătărie, dar numai pentru momente disperate.
Paste carbonara cu Parmigiano
Chiar și în ceea ce privește brânza, unele persoane folosesc brânză Parmigiano în loc de Pecorino Romano sau jumătate Parmigiano și jumătate Pecorino Romano. În acest caz, gustul devine mai puțin puternic și aromat, dar este plăcut.
Carbonara cu Pancetta
Guanciale, care provine din obrazul porcului, poate fi înlocuit cu pancetta, care provine în schimb din partea grasă a burții de porc. Pancetta este mai uscată și mai puțin grasă. Dacă folosiți pancetta, eventual nu afumată, adăugați o lingură de ulei pentru a o prăji.
Spaghete carbonara cu usturoi sau ceapă
Multor persoane le place să fiarbă guanciale cu un cățel de usturoi sau cu puțină ceapă.
Originile pastelor carbonara
Originile pastelor carbonara sunt oarecum controversate, existând cel puțin trei teorii plauzibile. Mâncărurile de paste condimentate cu produse ale păstoritului și ale agriculturii (cum ar fi ouăle și pancetta sau untură) erau comune în munții Abruzzo. Se pare că unele persoane strămutate le-au descoperit și le-au adus la Roma la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.
O a doua ipoteză spune că în tavernele din Roma proprietarii asezonau pastele cu sos carbonara pentru a-i hrăni pe soldații americani, pentru că știau că la micul dejun aceștia mâncau ouă și șuncă. Dat fiind succesul rețetei, aceasta s-a răspândit.
A treia ipoteză spune că pastele carbonara au fost preparate în tavernele din Roma tot timpul, dar abia după cel de-Al Doilea Război Mondial rețeta a devenit cunoscută, pentru că a ajuns în cărțile de bucate tipărite.