Varza de Bruxelles la cuptor este gata în mai puțin de 10 minute, iar orice resturi pe care nu le mâncați imediat pot fi reîncălzite ușor a doua zi în cuptor.
Dacă ideea de a mânca varză de Bruxelles vă face să fugiți în direcția opusă, vă încurajăm să încercați imediat această rețetă. Nu seamănă deloc cu varza moale și apoasă pe care nu voiați să o mâncați atunci când erați copil.
Este delicios de crocantă, caramelizată și aproape dulce. Nu fiți surprinși când vă veți trezi mâncând aceste bucățele gustoase direct din tavă ca și cum ar fi bomboane!
Trucul pentru a găti varza de Bruxelles perfectă și crocantă este metoda potrivită de preparare. Această rețetă infailibilă vă va garanta că veți găti o varză de Bruxelles delicioasă de fiecare dată.
Varza de Bruxelles este garnitura perfectă pentru atât de multe rețete diferite, în plus, este impresionantă (și delicioasă) și poate fi servită la o ocazie specială.
Cum să alegeți varza de Bruxelles
Căutați varză de Bruxelles de culoare verde, cu frunzele exterioare intacte. Ar trebui să fie ferme atunci când sunt strânse ușor. Varza mai mică este, de obicei, mai fragedă și mai dulce, dar încercați să alegeți varză de Bruxelles care să aibă aproximativ aceeași dimensiune, astfel încât să fie gata cam în același timp.
Păstrați varza nefolosită într-o pungă în sertarul cu legume. Ar trebui să se păstreze bine timp de 7 până la 10 zile.
Cum se taie varza de Bruxelles
Deși puteți face varza de Bruxelles întreagă sau înjumătățită, vă recomandăm să o tăiați pentru această rețetă.
Folosind un cuțit, tăiați capătul dur al tulpinii, apoi îndepărtați frunzele galbene sau deteriorate și tăiați fiecare varză de Bruxelles în două pe lungime, de la vârf la capătul tăiat.
Ingrediente necesare
Varză de Bruxelles proaspătă. Varza de Bruxelles ideală are o culoare verde aprins și este destul de fermă. Încercați să le evitați pe cele cu multe frunze ofilite.
Dacă vreți să faceți această rețetă cu varză de Bruxelles congelată, dezghețați-o complet, uscați-o și puneți-o la cuptor fără ulei pentru a se usca bine. Apoi, scoateți-o din cuptor și gătiți conform instrucțiunilor. Trebuie să vă spunem, însă că textura nu va fi la fel de plăcută. Vă recomandăm să folosiți legume proaspete ori de câte ori este posibil.
Ulei de măsline. Esențial pentru varza perfect crocană, caramelizată și aromată! Uleiul de măsline îmbracă fiecare varză de Bruxelles și o ajută să se rumenească frumos în cuptor. Dacă aveți nevoie să faceți varză de Bruxelles fără ulei, vă recomandăm să schimbați cu 2 lingurițe de sos de soia și să omiteți sarea adăugată.
Nu supraaglomerați tava
Varza de Bruxelles are nevoie de spațiu în tavă, altfel va scoate atât de mult abur încât nu se va mai rumeni. Este mai bine să folosiți două tăvi, așezate pe rafturi separate, aproape de mijlocul cuptorului, decât să înghesuiți prea multă varză de Bruxelles într-o singură tavă.
Folosiți cuptorul la o temperatură relativ ridicată
Suficient de ridicată pentru a obține un exterior crocant și auriu, dar nu atât de mare încât uleiul de măsline să se ardă și să dea o aromă amară. Noi recomandăm să coaceți varza de Bruxelles la 200 de grade.
Nu întoarceți varza!
Varza de Bruxelles iese cel mai bine atunci când nu este întoarsă în timpul procesului de gătire! În general, recomandăm să întoarceți legumele la jumătatea timpului de gătire, dar varza de Bruxelles este un caz special.
Tăiată în două, atunci când este așezată cu partea plată pe tavă, se va găti în așa fel încât interiorul va deveni perfect fraged, în timp ce marginile plate vor fi aurii, iar partea de deasupra va fi frumos rumenită.
Se lasă la cuptor timp de 17 până la 25 de minute
Timpul de gătire va depinde de mărimea și densitatea legumelor, precum și de preferințele dvs. Gătiți varza de Bruxelles până când aceasta devine aurie pe părțile plate și nu este prea moale atunci când este străpunsă cu o furculiță.
Cum se face varza de Bruxelles la cuptor
Ingrediente
- 500 - 700 grame de varză de Bruxelles, tăiată în două
- 1 lingură de ulei de măsline extravirgin plus 1 linguriță
- 1/2 linguriță de sare kosher
- 1/4 linguriță de piper negru
Mod de preparare
Așezați un grătar în treimea superioară a cuptorului și preîncălziți cuptorul la 200 de grade C. Așezați varza de Bruxelles într-o tavă în care ați pus o foaie de copt. Stropiți cu ulei de măsline și presărați cu sare, piper și orice alte condimente doriți.
Amestecați ușor până când varza de Bruxelles este acoperită uniform, apoi întindeți-o într-un singur strat în tavă. Pentru a fi perfect crocantă, așezați varza de Bruxelles cu partea tăiată în jos.
Coaceți la cuptor timp de 17-25 de minute, până când este ușor rumenită și crocantă la exterior și fragedă în interior. Frunzele exterioare vor fi și ele foarte închise la culoare. Urmăriți cu atenție spre finalul timpului de coacere, deoarece timpul de gătire va varia în funcție de mărimea legumelor. Asezonați cu sare și/sau piper suplimentar, după gust. Savurați imediat.
Ce se servește cu varză de Bruxelles la cuptor
- Pui - cordon bleu, pulpe de pui dezosate la cuptor, aripioare de pui la cuptor
- Somon - somon la cuptor sau somon tras la tigaie
- Carne de porc - cotlete de porc la cuptor
- Paste
Cum se păstrează și se reîncălzește varza de Bruxelles
Depozitare. Varza de Bruxelles gătită se poate păstra într-un recipient ermetic, în frigider până la 4 zile.
Reîncălzire. Adăugați resturile de varză de Bruxelles într-o tavă ușor unsă cu ulei. Se reîncălzește în cuptor la 180 grade Celsius timp de 5 minute. De asemenea, se poate reîncălzi pe o farfurie în cuptorul cu microunde timp de 30 de secunde până la 1 minut, deși textura va fi mai moale decât dacă folosiți cuptorul tradițional.
Congelare. Pentru că se poate înmuia, nu vă recomandăm să congelați varza de Bruxelles coaptă. Cu toate acestea, dacă vă rămâne prea multă, cu siguranță puteți încerca să o congelați.
Puneți varza de Bruxelles gătită, complet răcită, într-un recipient etanș pentru congelator și păstrați-o timp de până la 2 luni. Lăsați varza de Bruxelles să se dezghețe peste noapte în frigider, apoi reîncălziți-o conform instrucțiunilor de mai sus.
Variante de varză de Bruxelles la cuptor
Varză de Bruxelles cu parmezan. După aproximativ 10 minute de coacere, scoateți tava și presărați 60 de grame de parmezan peste varza de Bruxelles. Apoi, puneți din nou tava în cuptor până se termină de gătit.
Varză de Bruxelles cu oțet balsamic. În ultimele 5 minute de coacere, stropiți varza de Bruxelles cu 1 lingură de oțet balsamic. Se amestecă pentru a le acoperi și se pune tava în cuptor pentru a continua coacerea conform instrucțiunilor.
Varză de Bruxelles cu bacon la cuptor. Tăiați aproximativ 8 felii de bacon în bucăți mici și presărați bucățile în mod egal în jurul tigăii cu varza de Bruxelles. Ambele se vor termina de gătit cam în același timp.
Varză de Bruxelles în stil mediteranean. Stoarceți un sfert de lămâie peste varza de Bruxelles coaptă. De asemenea, puteți adăuga niște fulgi de ardei roșu pentru culoare și puțină iuțeală și coajă rasă de lămâie pentru o aromă mai intensă și mai proaspătă.
Varză de Bruxelles cu o aromă asiatică. Stropiți cu puțin sos tahini sau teriyaki peste varza caldă. Finalizați cu semințe de susan (albe sau negre) și niște fulgi de ardei roșu, dacă doriți o notă picantă.
Varza de Bruxelles ca în Orientul Mijlociu. Întindeți o lingură generoasă de sos tahini pe o farfurie și îngrămădiți ușor varza coaptă deasupra. Presărați cu semințe de susan (sau un mix de semințe).
Ai rămas cu resturi?
Iată câteva moduri de a folosi varza de Bruxelles coaptă, care ți-a rămas. După cum vei vedea, se potrivește deosebit de bine cu elemente cremoase, cum ar fi brânza topită, hummus și ouăle jumări.
- Varza de Bruxelles coaptă este excelentă în sandvișurile cu brânză la grătar și quesadilla cu brânză (doar mărunțiți varza puțin înainte de a o amesteca cu brânza).
- Pune câteva frunze de varză de Bruxelles coaptă pe pâine prăjită unsă cu hummus
- O poți adăuga la orice fel de paste cremoase, inclusiv macaroane cu brânză
- Bucură-te de varză dimineața, amestecând-o în omlete.
Beneficiile consumului de varză de Bruxelles
La fel ca celelalte legume, varza de Bruxelles este plină de nutrienți care aduc beneficii pentru sănătatea generală.
- Varza de Bruxelles are kaempferol și acizi grași omega-3, ambii putând inhiba creșterea celulelor canceroase, prevenind inflamațiile și având efecte benefice asupra sănătății inimii.
- Cu niveluri ridicate de fibre, varza de Bruxelles poate susține sănătatea digestivă și poate reduce riscul de boli de inimă și diabet.
- Conține cantități mari de vitamina C, care susține sistemul imunitar, ajută la absorbția fierului, crește producția de colagen și ajută în procesul de reparare a țesuturilor.
Calorii și valori nutriționale
O porție de 150 grame de varză de Bruxelles are 110 calorii.
-
Calorii
110kcal
-
Proteine
6g
-
Carbohidrați
1g
-
Zaharuri
4g
-
Fibre
6g
-
Grăsimi
4g
-
Grăsimi saturate
1g
-
Potasiu
670mg
-
Vitamina A
1280IU
-
Vitamina C
140mg
-
Calciu
70mg
-
Fier
2mg
Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.